Javascript must be enabled to continue!

Portal

 Page 10 of 11: << < > >>


#metoo, the cases of men

Ευαγγελία Καραβά

 

Η δημόσια μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών, εντός του συντηρητικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν και από την περίπτωση του trapper Lamanif.

Read more
Toxi masculinity on the firing squad

Νίκος Βέρρας

 

Βία, μίσος, κατάχρηση εξουσίας, βιασμοί, φυλετικές επιθέσεις, ρατσισμός. Ένα σκοτεινό σύμπαν που απαρτίζεται από τέτοιες λέξεις που δυστυχώς επιφέρουν και ανάλογες πράξεις πλανάται πάνω από την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να υπήρχαν όλα αυτά στο παρασκήνιο της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όμως τον τελευταίο καιρό το σκοτεινό αυτό σύμπαν φωτίζεται από το φως της αλήθειας των θυμάτων, βγαίνοντας ανοιχτά πια να μιλήσουν για όσα κρύβονται μέσα σε μια κατά τα άλλα ηθική και θεοκρατική κοινωνία αντρών. Γιατί όμως τώρα; 

Read more
Racist speech and the Greek Church

Δανάη Ελευθερόγλου

 

Η μεγάλη θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η ορθοδοξία αποτελεί συστατικό παράγοντα του ελληνικού έθνους, καθιστά την εκκλησία, δίχως αμφιβολία, ως έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της χώρας. Παρόλο που ο Χριστιανισμός συχνά επικαλείται την αγάπη, δεν είναι λίγες οι φορές που ιερωμένοι έχουν προβεί σε κηρύγματα μίσους -μεταξύ άλλων- κατά ομοφυλόφιλων, προσφύγων, εβραίων θεωρώντας μάλλον πως δεν υπάρχει χώρος για εκείνους στην εκκλησία.

Read more
The Greek TV and the #metoo movement

Μαρία Καπίρη

 

Ένα σχόλιο για την ελληνική τηλεόραση και την (υποκριτική) στάση της απέναντι στο κίνημα #metoo.

Read more
The Greek #metoo has to do with all of us

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Ο όρος #MeToo χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο MySpace, το 2006, από την Tarana Burke, πρώην θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και νυν ακτιβίστρια.

Read more
Hate speech before the internet. The "teddy-boys".

Κοραλία Ξεπαπαδέα

 

Μια επισκόπηση όρων και χαρακτηρισμών που αποδόθηκαν στους οπαδούς του ροκ εν ρολ στην Ελλάδα και γενικότερα στους νέους ανθρώπους των δεκαετιών 50’ - ‘60 - ‘70, των οποίων οι συμπεριφορές δεν ευθυγραμμίζονταν με τα παραδοσιακά πρότυπα της εποχής.

 

Read more
Hate speech in football

Νικόλας Κολυτάς

 

«Μα καλά, ασχολείσαι ακόμη με το ελληνικό ποδόσφαιρο;»

Read more
Come fight for a new society

Ιωάννης Μπαχάς

 

Ο Αθλητισμός δέχθηκε ένα συντριπτικό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας και εξακολουθεί να στοχοποιείται ως κατ’ εξοχήν χώρος μετάδοσης της.

Read more
Throwing stones to education: Hate speech in greece and Turkey

Αθηνά Κοροβέση

 

Ο τομέας της Παιδείας αποτελεί σε κάθε χώρα ίσως το πιο παρακινδυνευμένο χαρτοφυλάκιο στην ανάληψη εξουσίας. Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία εκείνων των κρατών όπου ο θόρυβος γύρω από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις στο εν λόγω πεδίο ποτέ δεν καταλάγιασε.

Read more
It's not fashion, it's a necessity!

Μάιρα Τσαμπά

Και να που φτάσαμε εδώ… κι εγώ ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο, φτωχή ανθρωπότητα… Σκληρός, άκαρδος κόσμος, που δεν άνοιξε ποτέ μιαν ομπρέλα πάνω απ’ το δέντρο που βρέχεται!” (“Αλλά τα βράδια” Τάσος Λειβαδίτης- Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

 

Read more
Hate discourse in sports: The need to "chang course"

Αγγελική Πήλιουρα

Λόγω της λαοφιλίας που απολαμβάνει, ο αθλητισμός θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο εναντίωσης σε κάθε μορφή λόγου μίσους. Δυστυχώς, όμως, η συνθήκη αυτή σε αρκετές περιπτώσεις δεν βρίσκει εφαρμογή. Ας δούμε ορισμένες από αυτές.

Read more
Grigoris Valtinos: "The future belongs to minorities"

Συνέντευξη στη Βασιλεία Μαξακούλη

 

Ένα διακριτικό καθρέφτισμα στον ποταμό που συνδέει την τέχνη με το μίσος, τις αξίες, τα πάθη κι όλα τα ανθρώπινα. Ο αγαπημένος ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός εκπέμπει μια αύρα ποιητική, μα παράλληλα τόσο απτή. Μια συνέντευξη που αγγίζει το φάσμα του ονείρου και του καθημερινού. Πώς εκφράζεται το μίσος στο επίγειο και το φαντασιακό; Πόσο αναγκαία είναι η προβολή του μίσους στην τέχνη; Υπάρχουν όρια στην καλλιτεχνική έκφραση;

Read more
Inflation in internet hate comments

Μαρία-Νεφέλη Γρηγοράτου

 

Πρόσφατα στο πολυαγαπημένο μας διαδίκτυο, συγκεκριμένα στο Facebook και στο Instagram, με αφορμή το περιστατικό παρενόχλησης 13χρονου μαθητή από 35χρονη καθηγήτριά του παρατήρησα σχόλια του τύπου «Γιατί δεν έκατσε ο βλάκας;», «Δεν κατάλαβε πόσο τυχερός είναι;». Αντίστοιχα αρκετοί, ευτυχώς όχι η πλειονότητα, «κράζουν» τις γυναίκες και τους άντρες που καταγγέλουν παρενοχλήσεις με σχόλια του στυλ «Τώρα το θυμήθηκαν;», «Όλοι ξέρουμε πώς παίρνουν ρόλο αυτές του θεάτρου.» Αυτά που προανέφερα νομίζω είναι αρκετά ώστε να διερωτώμαι: Πού έχει χαθεί η λογική;

Read more
Simple answers to simple questions

Γεωργία Λυμπεροπούλου

Τις τελευταίες βδομάδες «τσουνάμι» καταγγελιών ακολούθησε την επίσημη τοποθέτηση και καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε το 1998. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αθλήτριες, απλές γυναίκες, φοιτήτριες, όλες παίρνοντας θάρρος από τη σοκαριστική εξομολόγηση της πρωταθλήτριας βγήκαν και μίλησαν για κάθε είδους παρενόχληση που έχουν δεχθεί. Σεξουαλική, εργασιακή, λεκτική, σωματική, ψυχολογική.

Read more
No gay men in Chechnya...

Παναγιώτης Λιάκος

 

Με αυτά τα λόγια, σε συνέντευξη του σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, το 2017, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, περιέγραψε το κατά τα άλλα πρωτοφανές γεγονός, την πλήρη απουσία ομοφυλόφιλων ανδρών σε ένα κράτος με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ίσως η αλήθεια να είναι πιο κοντά σε αυτή την δήλωση από όσο φοβόμαστε.

Read more


 Page 10 of 11: << < > >>

This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu