Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Πλατφόρμες καταγγελίας cyberbullying: διαμεσολαβητές για την αντιμετώπιση περιστατικών εκφοβισμού και παρενόχλησης στο διαδίκτυο

29-07-2021 19:44

Ιωάννα Ρούγα

 

Τι σημαίνει cyberbullying;

Σε ακριβή μετάφραση: ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, γνωστός και ως εκφοβισμός στο διαδίκτυο ή ηλεκτρονικός εκφοβισμός, περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους κάποιος, χρησιμοποιώντας συσκευές ηλεκτρονικής επικοινωνίας όπως κινητά τηλέφωνα, σταθερούς/ κινητούς υπολογιστές κ.α, στοχεύει στην ενόχληση, προσβολή, έκθεση, δυσφήμιση ή ακόμα και απειλή ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων.

Παιδιά και έφηβοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο -ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-, χρησιμοποιώντας εφαρμογές για ποικιλία δραστηριοτήτων, από την τηλεκπαίδευση μέχρι τη διασκέδαση. Αναπόφευκτα έρχονται σε επαφή με άτομα που δεν κάνουν την πιο ηθική χρήση των ΜΚΔ, γίνονται αποδέκτες λεκτικής βίας, παρενόχλησης και εκφοβισμού.

Πώς μπορεί να αμυνθεί κάποιος που πέφτει θύμα εκφοβισμού ή παρενόχλησης;

Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεται δωρεάν βοήθεια και υποστήριξη, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη για όλους όσους την έχουν ανάγκη.
Έτσι , ο  Κεμάλ Σου, δικηγόρος από το Αμβούργο της Γερμανίας, δημιούργησε την πλατφόρμα Anzeige geht raus ( «Καταγγελία υποβάλλεται» ) μέσω της οποίας θα μπορούν οι χρήστες -κυρίως έφηβοι και παιδιά- να καταγγείλουν τους εκφοβιστές τους μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Η σελίδα αποτελεί έναν τρόπο γρήγορης και εύκολης άμυνας για άτομα που δέχονται επιθέσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να υποβάλλουν την καταγγελία και να αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης , προσβολές, απειλές και συναφή, πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα online ακολουθώντας μια σειρά από απλές οδηγίες, και να επισυνάψουν δύο στιγμιότυπα.

Το άτομο που καταγγέλλει δεν χρεώνεται, ούτε αναθέτει την υπόθεσή του στον Κεμάλ Σου, ενώ διασφαλίζεται και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς αυτά δεν αποθηκεύονται, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της καταγγελίας.

Η σελίδα λειτουργεί διαμεσολαβητικά
και επιτρέπει στον χρήστη, αν θελήσει να κινηθεί νομικά, να εκτυπώσει το αρχείο και να το χρησιμοποιήσει έχοντας συμβουλευτεί δικηγόρο.

Ο Κεμάλ Σου δίνει βάση στην ευχρηστία της σελίδας του και στον χρηστοκεντρικό σχεδιασμό της, όπως και στο να καταστήσει σαφές, όπως εξηγεί στο t3n , ότι «πίσω από αυτή τη πρωτοβουλία βρίσκεται ένας επαγγελματίας δικηγόρος , με ονοματεπώνυμο, εμπειρία και γνώσεις». Προτρέπει επίσης στην κοινοποίηση της σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ίδιο δηλαδή τον «τόπο του εγκλήματος».

Η πλατφόρμα “Anzeige geht raus” δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στήριξης των θυμάτων του διαδικτυακού εκφοβισμού στην Γερμανία. Το Hate Aid σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Έσσης έχει δημιουργήσει την εφαρμογή “Μeldehelden” για την καταγγελία βίας και λόγου μίσους στο διαδίκτυο.

Αντίστοιχη προσπάθεια έκανε και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας  με την σελίδα “Cyberkid”.  Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και παρέχοντας τη δυνατότητα καταγγελίας.

 

Πηγή φωτογραφίας: Στιγμιότυπο οθόνης της πλατφόρμας anzeigegehtraus.de




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu