Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Εσωτερικευμένος μισογυνισμός: Λόγος Μίσους μεταξύ γυναικών

28-08-2021 18:21

Αλεξάνδρα Γκνατισίν

 

Αφορμή για το κείμενο αυτό υπήρξε το παραλήρημα της κυρίας Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία στηλίτευσε ουσιαστικά την αυξανόμενη ανεκτικότητα που προβάλλουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι για την αποδοχή της ανθρώπινης φύσης.

Συγκεκριμένα, κατέκρινε το γεγονός ότι αρκετές γυναίκες «τώρα τελευταία» παρουσιάζουν την τάση να προβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρετουσάριστες φωτογραφίες, στις οποίες υποστηρίζουν την απεριποίητη φυσική ομορφιά τους. Τρίχες, ραγάδες και πανάδες έχουν κατακλίσει τα σόσιαλ, κατά την άποψη της πολιτευτού της ΝΔ, κάτι που θεωρεί άκρως αποκρουστικό και αφύσικο.

Μάλιστα, τονίζει ότι νιώθει άβολα και ντροπή ακόμα και η ίδια που είναι γυναίκα, υπονοόντας ότι πρόκειται για μια τάση τόσο ακραία που ακόμα και ως γυναίκα που θα έπρεπε υποθετικά -όπως φαίνεται εμμέσως να κατανοεί- να συμπαραστέκεται στις υπόλοιπες γυναίκες, νιώθει μια απειλή. Δείχνοντας φοβισμένη με αυτή την επιθετική-αμυντική της στάση, ισχυρίζεται ότι μια “νοσηρή μειοψηφία” -όπως την χαρακτήρισε- δεν πρόκειται να αλλάξει την κοσμοθεωρία όλων των υπολοίπων ούτε και τα κατεστημένα πρότυπα ομορφιάς, όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα. Προέβαλε παράλληλα την ανησυχία της ως προς τη ροπή που έχουν πλέον οι άνθρωποι προς το αντίθετο φύλο, υιοθετώντας τις συμπεριφορές του, δηλαδή “οι άντρες γέρνουν προς τη γυναικεία φύση, ενώ οι γυναίκες προς την αντρική” όπως δήλωσε.

Αυτή η δημόσια κατακραυγή θα μπορούσε να πει κανείς ότι επρόκειτο για μια στιγμή παραφροσύνης. Περιττό να πούμε φυσικά, ότι δέχθηκε αναρίθμητες επικρίσεις τόσο από επιφανείς προσωπικότητες, όσο και από απλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα ήταν κάτι που της προσέφερε αρνητική προβολή, αλλά παρ’όλ’αυτά - έστω και υπό αρνητικό πρίσμα - αναδύθηκε στο φως της δημοσιότητας και συζητήθηκε από την ελληνική showbiz για τουλάχιστον μερικές μέρες. Ίσως να ήταν κάτι που επεδίωκε εξαρχής, αναζητώντας την προσοχή του κόσμου.

Το ζήτημα ωστόσο, έγκειται περισσότερο στην ίδια την προβληματική συμπεριφορά, παρά στα όποια κίνητρα μπορεί να είχε η κυρία Λατινοπούλου για τις δηλώσεις της. Ο λόγος μίσους της υποκίνησε με τη σειρά του επιθετικότητα προς το πρόσωπό της με πλήθος σατυρικών απαντήσεων στο μήνυμά της.

Η καλή όψη του νομίσματος είναι ότι όλο και λιγότεροι μένουν σιωπηλοί απέναντι σε εκφράσεις επιθετικότητας και ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι αποκτούν ανεκτικότητα προς το συνάνθρωπό τους εν γένει, υποστηρίζοντάς τον, όσο διαφορετικός και ‘ασυνήθιστος’ κι αν είναι. Το πρόβλημα, όμως, συνίσταται στο ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα που φοβούνται τόσο πολύ την αλλαγή, έχοντας συνηθίσει στο κοινωνικό κατεστημένο σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, που επιτίθενται σε όποια κοινωνική εξέλιξη προκύπτει. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, η κυρία Λατινοπούλου θεώρησε την τάση που κατέκρινε ως αντίθετη της ανθρώπινης εξελικτικής πορείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από την προβληματική αυτή στάση βρίσκεται ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός. Έχοντας δηλαδή, υϊοθετήσει τόσο πολύ τα στερεοτυπικά, κοινωνικά κατασκευασμένα και κανονικοποιημένα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς, για μερικούς οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά φαντάζει αδιανόητη, αφύσικη και νοσηρή και ‘πρέπει’ να κατακριθεί και να αντιμετωπιστεί.

Μια άλλη έκφανση στην οποία πρέπει να εστιάσουμε, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η κυρία Λατινοπούλου θεωρεί ότι γίνεται προσπάθεια να της επιβληθεί αυτή η νέα ‘τάση’ με το υπερπροβλημένο αξύριστο αντιαισθητικό πόδι, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια επιβάλλει τα στερεοτυπικά της πρότυπα.

Κάπου εδώ, υπεισέρχεται το θέμα της ελευθερίας λόγου και το πού πρέπει να τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή με τον Λόγο μίσους. Μπορεί να είναι αρκετά αμφιλεγόμενα και μάλλον προβληματικά αυτά που δήλωσε η κα. Λατινοπούλου, ωστόσο εύλογο είναι να αναλογιστούμε ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει και να εκφράζει τις απόψεις του σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό που όμως ξεπερνάει το όριο της ελευθερίας λόγου είναι η προσβολή κοινωνικών ομάδων, αλλά και η ασύδοτη προσπάθεια επιβολής της άποψής μας στους άλλους.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://englishnews.eu/stop-body-shaming-history-teaches-that-beauty-has-no-rules/




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu