Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Αύξηση Ρητορικής Μίσους λόγω της πανδημίας Ποια μάσκα κρύβεται πίσω από την οθόνη;

28-08-2021 18:58

Αντώνης Φελλάς

 

Καθημερινά ερχόμαστε ολοένα και περισσότερο σε επαφή με τη λεγόμενη “ψηφιακή επανάσταση”, καθώς η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει γενικευθεί σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να παραμερίζονται οι παραδοσιακοί τρόποι επικοινωνίας.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτέλεσε η χρήση της τεχνολογίας κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, καθώς η ψηφιακή διακυβέρνηση αναβαθμίστηκε με πλήθος πρωτοβουλιών προς διευκόλυνση της καθημερινότητας από το σπίτι. Έννοιες όπως η τηλεργασία μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, αλλά και αρνητικές συνέπειες της ευρείας χρήσης του διαδικτύου, όπως η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους.

Παραπληροφόρηση στα ΜΚΔ

Είμαστε περισσότερο στο σπίτι, έχουμε περιορισμούς στην κυκλοφορία αλλά και στην ελευθερία μας.  Περνούμε περισσότερο χρόνο online αφού κατά την πανδημία αυξήθηκε η χρήση τόσο του διαδικτύου, όσο και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κατά 25%. Παράλληλα όμως αυξήθηκε έντονα το φαινόμενο της παραπληροφόρησης, ενώ σε συνδυασμό με την καραντίνα, αρνητικά συναισθήματα όπως το μίσος διοχετεύτηκαν πιο εύκολα στο ψηφιακό περιβάλλον.

«Όχι» στη ρητορική του μίσους από τον Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση να σταματήσει  «η ρητορική του μίσους σε όλο τον κόσμο», λέγοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας». Πρόσθεσε ότι το μίσος κατά των ξένων συναντάται τόσο οnline όσο και στους δρόμους.

«Οι ηλικιωμένοι, που είναι πιο ευάλωτοι, περιφρονούνται ως αναλώσιμοι. Και δημοσιογράφοι, πληροφοριοδότες, εργαζόμενοι στην υγεία και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μπει στο στόχαστρο, απλώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν το περιεχόμενο μίσους. «Και τους καλώ όλους παντού να αντιδράσουν στο μίσος».
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu