Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού…μισάνθρωπος

19-09-2021 01:31

Θεμιστοκλής Αριστείδου

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις εξάρσεων της ρητορικής μίσους μέσω ιερέων, αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Εκκλησίας, προτρέποντας τους πιστούς να μην συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, διαδίδοντας παράλληλα θεωρίες συνωμοσίας. Βέβαια συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, καθώς τέτοιες προκλητικές ενέργειες είχαν κάνει προ πολλού την εμφάνιση τους, αλλά με διαφορετική ατζέντα, όπως την προώθηση της ομοφοβίας, τρανσφοβίας, τη διαιώνιση σεξιστικών αντιλήψεων με σκοπό την διατήρηση της πατριαρχικής κουλτούρας, αλλά και της ξενοφοβίας προς τους πρόσφυγες με το πρόσχημα πως κατέφθασαν οι ‘’βάρβαροι’’ μουσουλμάνοι για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας.

Είναι τρομακτικό το γεγονός πως εκτός από τους φανατισμένους πομπούς αυτών των μηνυμάτων, βρίσκονται ακόμη πιο φανατισμένοι δέκτες, οι οποίοι δεν δέχονται καμία μορφή αντιπαράθεσης. Είναι αδιανόητο μετά τα τόσα χρόνια επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, άνθρωποι να υιοθετούν απόψεις από τον χώρο της Εκκλησίας, πάνω σε θέματα χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση, ή σε ζητήματα που η Εκκλησία δεν έχει ούτε νομικό αλλά ούτε πολιτικό δικαίωμα να αναμειγνύεται. Συν τοις άλλοις, οι κρατικοί μηχανισμοί αδυνατούν να παρέμβουν όταν παρατηρούνται τέτοιου είδους κρούσματα φανατισμού, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας.

Ως φυσικό επακόλουθο, γινόμαστε μάρτυρες τοξικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο πηγάζει από τις απάνθρωπες αντιλήψεις στελεχών της Εκκλησίας. Στις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, ο θρησκευτικός φανατισμός ελλοχεύει σε μια ευρεία γκάμα κοινωνικών θεμάτων. Παρακολουθούμε σε σημαντικά ζητήματα της δημόσιας σφαίρας άτομα να αναμασούν τα λεγόμενα αρχιερέων, καταπατώντας την ελευθερία της βούλησης. Οι συγκεκριμένοι αρχιερείς, εκμεταλλευόμενοι τόσο την πίστη όσο και την άγνοια του ποιμνίου τους, καταφέρνουν να τους περάσουν μηνύματα με το συναίσθημα του μίσους. Η κατάσταση χειροτερεύει, καθώς στη κοινωνία της πληροφορίας είναι αρκετά εύκολη η διάδοση τέτοιων μηνυμάτων με περιεχόμενο προπαγανδιστικό, ούτως ώστε να φέρει τον παραλήπτη σε αμφισβήτηση ακόμη και για τις βασικές γνώσεις που κατέκτησε η ανθρωπότητα.

Ξετυλίγοντας λοιπόν το κουβάρι της ατέρμονης καλλιέργειας του φανατισμού της Εκκλησίας, διαπιστώνουμε πως η σήψη δεν είναι επιφανειακή, αλλά βαθιά ριζωμένη στα σπλάχνα του θεσμού. Διαχρονικά λειτουργεί σαν το πέπλο που καλύπτει τα ακραία στοιχεία της πολιτικής σκηνής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ευλογίες του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «γλυκιά ελπίδα», αλλά και το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος δήλωσε πως διέκρινε θετικά τόσο στην Χρυσή Αυγή, όσο και στο φασιστικό κυπριακό παρακλάδι της Ε.ΛΑ.Μ.

Αρκετοί ιεράρχες προβαίνουν με ιδιαίτερη ευκολία σε δηλώσεις στήριξης των φασιστικών και εθνικιστικών μορφωμάτων, χωρίς να έχουν τον οποιονδήποτε αντίκτυπο, πέρα της κατακραυγής τους από την κοινή γνώμη. Σε αυτό το επίπεδο συζήτησης, εγείρεται το ερώτημα του κατά ποσό μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα η αυτονομία της Εκκλησίας, όταν αυτή φέρει σε κίνδυνο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Να σημειωθεί πως η Εκκλησία της Ελλάδας έχει στηρίξει στο παρελθόν απολυταρχικά καθεστώτα, όπως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ή όπως επίσης τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Όταν λοιπόν η Εκκλησία εμπλέκεται στην πολιτική με τον πιο τοξικό τρόπο, στηρίζοντας δηλαδή φασιστικά κινήματα, καταλαβαίνεται τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει, αφού ακόμα χαρακτηρίζεται ως φορέας διαπαιδαγώγησης.

Πέραν των διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει η Εκκλησία στην πολιτική σκηνή της χώρας μέσω της συνεχής άσκησης ρητορικής μίσους, έχει τη δυνατότητα να δράσει με τρόπο που να οδηγεί σε φαινόμενα κοινωνικού ολοκληρωτισμού. Όταν δίνεται βήμα σε φανατισμένα άτομα να καθορίσουν τι θεωρείται φυσιολογικό και τι χρίζει ολικής διαγραφής, γιατί δεν συμφωνεί με τα σκοταδιστικά τους πρότυπα, τότε απειλείται η κοινωνική συνοχή. Δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος δικαίου να μπορούν μισάνθρωποι που κατέχουν τεράστια επιρροή να στιγματίζουν ανενόχλητοι κοινωνικές ομάδες, παρουσιάζοντας τες ως λανθασμένα πρότυπα, όχι βάσει του ποιόντος τους, αλλά των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, της καταγωγής τους ή του θρησκεύματος τους. Είναι ανήκουστο να συμπεριλαμβάνεται η γνώμη αρχαιολαγνικών ιεραρχών πάνω σε θέματα προόδου της κοινωνίας, καθώς φαίνεται από την στάση τους πως δεν διαθέτουν καμία θέληση να εκσυγχρονιστούν. Πόσο μάλλον, όταν κρατούν διαρκώς μια στάση θυματοποίησης, όταν γίνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των παράλογων δυνάμεων τους, επικαλούμενοι τα χρηστά ήθη που απειλούνται. Κανένας χριστιανός δεν διώκεται στη χώρα μας, αντιθέτως διώκεται ο ομοφυλόφιλος, η γυναίκα που επιθυμεί να προχωρήσει σε άμβλωση, ο πρόσφυγας που ήρθε για ένα καλύτερο αύριο. Τα παραδείγματα ατελείωτα. Αν εφάρμοζαν και οι ίδιοι τουλάχιστον για μια φορά το αγαπάτε αλλήλους, θα καταλάβαιναν επιτέλους να τερματίσουν τις ακρότητες που κηρύττουν κάθε Κυριακή, αλλά φαίνεται να προέχει το ‘’βάπτισμα’’ μισάνθρωπων.

 

Πηγές δηλώσεων Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Μητροπολίτη Καλαβρύτων

https://www.enikos.gr/international/390936/salos-apo-ti-dilosi-tou-arxiepiskopou-kyprou-gia-to-adelfo-komma-tis-xrysis-avgis-video

https://www.iefimerida.gr/news/122888/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%C2%AB%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1%C2%BB-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B4%CE%B5

Πηγή εικόνας

https://www.triklopodia.gr/gewkwn-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84/
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu