Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Ευρώπη: Αύξηση ρητορικής μίσους εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Φοβάμαι να είμαι διαφορετικός

02-10-2021 22:58

Αντώνης Φελλάς

 

Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους.

Γούντυ Άλλεν

 

Ο ομοφοβικός λόγος καθώς και άλλα εγκλήματα μίσους εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σημειώνουν αύξηση στην Ευρώπη, τροφοδοτούμενα από διχαστικές και συντηρητικές πολιτικές ομάδες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Οργάνωση Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ILGA-Europe, η ρητορική μίσους από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες κατέγραψε αύξηση σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Φινλανδίας που θεωρούνται φιλικές προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία, πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογίας», ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας εξίσωσε την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με την παιδεραστία. Ισπανοί και Φινλανδοί πολιτικοί επέκριναν τις πορείες Pride.

«Δεν είναι μόνο οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι παραδοσιακά πιστεύουν ότι υπάρχει πιο οργανωμένη αντίδραση. Οι ομάδες που αντιτίθενται στην ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κάνουν την εμφάνισή τους σε ολοένα και περισσότερες περιοχές», δήλωσε η Εβελίν Παραντί, εκτελεστική διευθύντρια της ILSA- Europe.

Αύξηση βίαιων εγκλημάτων κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Η αύξηση της ρητορικής μίσους οδηγεί σε αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, επεσήμανε η Χέλγκα Εγκέμπο Νορβηγίδα, ερευνήτρια του Nordland Research Institute.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των γενικά αρνητικών απόψεων, της ρητορικής μίσους και του βίαιου εγκλήματος εναντίον μειονοτικών ομάδων», πρόσθεσε. «Για παράδειγμα υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση στα βίαια εγκλήματα εναντίον μουσουλμάνων γυναικών μετά την 11η Σεπτεμβρίου», εξήγησε.

Χωρίς φόβο

Η Παραντί υπογράμμισε ότι υπάρχει «σημαντική τάση» αύξησης της ρητορικής μίσους και της βίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι παράλληλα αυξάνονται οι χώρες που αναγνωρίζουν τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς και το δικαίωμά τους να υιοθετούν παιδιά.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, ανέφερε ότι «ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να είναι ο εαυτός του -χωρίς φόβο δίωξης. Αυτή είναι η ουσία της Ευρώπης και αυτές είναι οι θέσεις που υποστηρίζουμε. Η παρούσα πρώτη στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ θα ενισχύσει τις κοινές μας προσπάθειες να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση όλων» τόνισε.

Νιώσε ελεύθερος

Η Επίτροπος Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, σημείωσε ότι «σήμερα η ΕΕ δίνει το παράδειγμα στον αγώνα για την πολυμορφία και την ένταξη» και επισήμανε: «Η ισότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων αποτελούν βασικές αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθεροι, χωρίς φόβο διακρίσεων ή βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου.»

Η κ. Ντάλι συνέχισε λέγοντας πως «εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από την πλήρη ένταξη και αποδοχή που αξίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Από κοινού με τα κράτη - μέλη, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη που δεν διαθέτουν εθνικές στρατηγικές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ να υιοθετήσουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ εντός της χώρας τους.»

Η ρητορική μίσους είναι ένα φαινόμενο που θα μας επηρεάζει για πάρα πολλά χρόνια. Ο σκοπός όμως είναι να μένεις ο εαυτός σου γιατί η διαφορετικότητα είναι ένα κομμάτι σου.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu