Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Οι πρόσφυγες των Διαβατών στο βωμό της ρητορικής του μίσους

02-10-2021 23:06

Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου

 

Ένα από τα πιο προκλητικά περιστατικά που αιχμαλώτησε ο φακός και έκανε το γύρο του διαδικτύου διεθνώς ήταν το περίφημο μπάρμπεκιου έξω από τις δομές «φιλοξενίας» προσφύγων. Συγκεκριμένα, τη ρατσιστική αυτή δράση συντόνισε η οργάνωση «Ενωμένοι Μακεδόνες» στα Διαβατά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην εγκατάσταση της προσφυγικής κοινότητας στην περιοχή.

Με χοιρινό και ποτό λοιπόν, των οποίων η κατανάλωση δεν προβλέπεται από τη θρησκεία του Ισλάμ, προκάλεσαν την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα με στόχο το «φρένο» στην εξάπλωση του ισλαμισμού. Το να αισθανθούν άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει άθελα τους την πατρίδα τους εξαιτίας πολέμου, ανεπιθύμητοι και ξένοι στη χώρα υποδοχής είναι η κορώνα της ρητορικής του μίσους. Την όλη φιέστα πλαισίωναν  φυλλάδια κατά της εξάπλωσης του ισλαμισμού, ενώ το μότο της συνάντησης ήταν: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Τα ινία για τη συνέχιση της ρητορικής του μίσους πήραν λίγες μέρες αργότερα οι  κάτοικοι των Διαβατών. Σα να μην έφτανε η κοινωνική κατακραυγή που υπέστησαν οι διοργανωτές του «μπάρμπεκιου της ντροπής» όπως αποκαλέστηκε στον Τύπο, πολίτες διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεση τους με την ύπαρξη προσφυγικών καταυλισμών στην περιοχή τους. Κύριο επιχείρημα της κινητοποίησης ήταν η ασφάλεια και οι προστασία των Ελλήνων κατοίκων των Διαβατών.

Όσοι δεν βγήκαν στους δρόμους, ανταποκρίθηκαν στο τοξικό κάλεσμα από τη βολή του σπιτιού τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά άτομα ανέπτυξαν ρητορική μίσους στηρίζοντας και την πράξη του μπάρμπεκιου και την πράξη της κινητοποίησης. Αναρτήσεις για λαθρομετανάστες, «εγκληματίες» και ξένους κατέκλυσαν τα social media. Τουλάχιστον, κατά πλειοψηφία τα σχόλια για τις παραπάνω δράσεις ήταν αρνητικά προφανώς από τον κόσμο που αντιλήφθηκε ότι τα εν λόγω άτομα ασκούν λεκτική βία και έχουν ρατσιστική στάση εναντίον μίας ομάδας που χρειάζεται στήριξη από την ελληνική κοινότητα περισσότερο από ποτέ.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu