Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Το ξέπλυμα εγκλημάτων πολέμου

02-10-2021 23:13

Θεμιστοκλής Αριστείδου

 

Παρά τα απολύτως έγκυρα πλέον γεγονότα εγκλημάτων πολέμου της φασιστικής ΕΟΚΑ Β΄ κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, αλλά και της τουρκικής εισβολής, αρκετοί μισαλλόδοξοι Ελληνοκύπριοι επιλέγουν να εθελοτυφλούν ή να στήνουν θεωρείες συνωμοσίας, για να μην αποδεκτούν τα κακώς κείμενα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ως αποτέλεσμα αυτού του φανατισμού, οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για να θριαμβεύσει η φωνή της λογικής βομβαρδίζονται από ύβρεις, εκφοβισμούς και απειλές. Συχνά, όσοι Ελληνοκύπριοι επιλέγουν να υπογραμμίσουν τις φρικαλαιότητες της πλευράς τους, θα στολιστούν με το επίθετο του «προδότη», ενώ αν τυχαίνει να είναι δημοσιογράφος που επιχειρεί να παρουσιάσει ένα ερευνητικό ρεπορτάζ που αφορά τα εγκλήματα πολέμου, θα χαρακτηριστεί ως «πράκτορας των Τούρκων».

Ο εθνικιστικός φανατισμός είναι τόσο ριζωμένος στα μυαλά ορισμένων Ελληνοκύπριων, που διαλύει κάθε προσπάθεια εποικοδομητικής συζήτησης, καθώς ως απάντηση στα επιχειρήματα για τις σφαγές εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, προβάλλουν την εισβολή των Τούρκων. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η Τουρκική εισβολή ήταν ένα εγκλήμα κατά της ανθρωπότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι Ελληνοκύπριοι φασίστες μπορούν να παραμένουν αλώβητοι μετά από τόσα ειδεχθή εγκλήματα, χωρίς μάλιστα καμιά καταδική.

Τα άτομα που υιοθετούν μέχρι σήμερα τα ιδεώδη της ΕΟΚΑ Β΄ προσπαθούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της φασιστικής οργάνωσης, παρουσιάζοντας την προσπάθεια της ως σωτήρια, ασχέτως του γεγονότος πως αντί οι άντρες της οργάνωσης να βρίσκονται στη γραμμή αναχαίτισης του Τουρκικού Αττίλα, προχωρούσαν σε γενοκτονίες κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην πόλη της Λεμεσού.

Παρά τις μαρτυρίες Ελληνοκύπριων για εκτελέσεις άοπλων Τουρκοκυπριών, ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βιασμούς κατά της τουρκοκυπριακές κοινότητας, τις μαζικές εκταφές τουρκοκύπριων γυναικών με τα παιδιά τους, η αδιάλλακτη στάση ορισμένων Ελληνοκύπριων επιμένει να παρουσιάζει τη πλευρά της μονάχα ως θύματα. Το έγκλημα πολέμου οφείλεται να καταδικάζεται αυτό καθ΄ αυτό και όχι με γνωμόνα το ποια πλευρά έκανε τα περισσότερα.

Γιατί όμως μέχρι σήμερα παρατηρούμε μισαλλόδοξο και φανατισμένο περιεχόμενο στα social media από Ελληνοκύπριους, όταν μπαίνει ως θέμα συζήτησης η ελληνοκυπριακή βαρβαρότητα; Είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα, που οφείλεται κυρίως σε ένα παιδαγωγικό σύστημα που αποτυγχάνει να διδάξει τα κακώς κείμενα στην πρόσφατη ιστορία του νησιού. Όταν παραλείπονται στο εκπαιδευτικό σύστημα τα ιστορικά γεγονότα των φασιστικών εγκλημάτων κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τότε οι νέες γενιές γίνονται έρμαια στις προπαγανδιστικές ρητορικές των εθνικιστικών κινημάτων, αλλά και στελεχών της Εκκλησίας, καθώς και εκεί βρίσκεται βαθιά ριζωμένο το ακροδεξιό στοιχείο.

Ως συνεπακόλουθο, όταν κανείς ακούει για βαρβαρότητες των ομοεθνών του για πρώτη φορά κατά την ενηλικίωση του, αδυνατεί να το συλλάβει ο νούς του, με αποτέλεσμα να τις απορρίπτει ως συκοφαντίες. Βέβαια, τεράστια ευθύνη φέρει και η λανθασμένη διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια, γιατί όταν οι γονείς των παιδιών έχουν ως στόχο τη μετάδοση οπισθοδρομικών αντιλήψεων στα παιδιά τους, στοχεύοντας να τους διδάξουν το μίσος αντί την αγάπη, τότε συνειδητοποιεί κανείς γιατί υπάρχει τόση έξαρση της ρητορικής μίσους στα social media από τη νέα γενιά. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη ανησυχία θα πρέπει να προκαλέσει η άνοδος του φασιστικού ΕΛΑΜ στις βουλευτικές εκλογές, που κατέλαβε 4 έδρες στη Βουλή, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καλείται να σταθεί πυλωρός, αντικρούοντας τις προπαγανδιστικές προσπάθειες του εθνικιστικού κινήματος να ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου τα οποία συνέβησαν.

Όταν δεν τηρούνται ούτε τα βασικά, όπως η αναγνώριση εγκλημάτων πολέμου, τότε το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, γιατί όταν οι κρατικοί μηχανισμοί αδυνατούν να αποτρέψουν τα κρούσματα ρατσιστικού φανατισμού και εθνικισμού, πώς θα είναι άραγε ικανοί να διαφυλάξουν την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων;

 

Εικόνα: Τουρκοκύπρια παιδιά, θύματα εγκλημάτων πολέμου από την φασιστική ΕΟΚΑ Β’.

Πηγή: https://www.alt.gr/stin-kypro-kideyoyn-akomi-ta-thymata-to/
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu