Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Τρυντώ: “Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να πούμε όχι στο μίσος”

02-10-2021 23:51

Κλεάρτ Χύσαϊ

 

Η απογευματινή βόλτα της οικογένειας από το Οντάριο του Καναδά μετατράπηκε σε σκηνή τραγωδίας, όταν ο 20χρονος Nathaniel Veltman με το όχημα του παρέσυρε την οικογένεια των τεσσάρων δίχως έλεος, ενώ άφησε ένα αγόρι ορφανό. Ο 20χρονος είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή ήταν μια προγραμματισμένη πράξη, υποκινούμενη από το μίσος. Είναι πιθανό τα θύματα αυτά να βρέθηκαν στο στόχαστρο επειδή ήταν μουσουλμάνοι», δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας.

Πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται το ενδεχόμενο να υπάρχει ισλαμοφοβία στις πόλεις τους, καθώς τέτοια περιστατικά δεν συνηθίζονται. Η μισαλλοδοξία παρόλα αυτά, όταν εμφανίζεται σε έντονο βαθμό, παρατηρείται με μια έκρηξη μίσους που αγγίζει τον εξτρεμισμό και συνεπώς θανητοφόρες επιθέσεις.    

Θύματα της επίθεσης: Ο 46 χρονος Salman Afzaal, η 44 χρονη σύζυγος του Madiha Salman, δύο παιδιά 15 και 9 ετών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η 74χρονη μητέρα του Afzaal έχασε επίσης τη ζωή της. Οικογενειάρχες που μετανάστευσαν στον Καναδά το 2007 και ξεκίνησαν τη ζωή τους με μεγάλες προσπάθειες, όπως αναφέρουν οι ερευνητικοί συνεργάτες (καθηγητές) από το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν ή 44χρονη και οι εργοδότες του 46 χρόνου φυσικοθεραπευτή. Αλλά και οι γείτονες τους έκαναν λόγο για «ανθρώπους που πλέον είχαν γίνει σαν τη δική μας οικογένεια». Ήταν ενεργά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στο Λονδίνο του Οντάριο, καθώς πήγαιναν οικογενειακώς στο τέμενος της περιοχής όπου συγκεντρώνεται η μουσουλμανική κοινότητα. Τα τοπικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας άρθηκαν, ώστε να αποδοθούν οι τιμές και ο σεβασμός για την αδικοχαμένη οικογένεια. Το βράδυ της Τρίτης ( 8/6 ) η άρση των μέτρων επέτρεψε σε χιλιάδες Καναδούς να συγκεντρωθούν στο σημείο του δυστυχήματος. Το ισχυρό παρόν στην συγκέντρωση έδωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας Τζέιμς Τρυντώ, ο οποίος υπενθύμισε στους Καναδούς πολίτες πως είχαν σπάσει την υπόσχεση τους: να αγαπάνε τους συμπολίτες τους και ειδικά σε αυτή τη περίπτωση την μουσουλμανική κοινότητα.

“Η Ισλαμοφοβία και ο ρατσιμός είναι αληθινά,” είπε ο κ. Τρυντώ  “Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να πούμε όχι στο μίσος”.

Δεν είναι λίγες οι φορές που και η ιστορία έχει αναδείξει τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχουν ακραίες πολιτικές/θρησκευτικές ιδεολογίες εις βάρος κάποιων ομάδων που θεωρούνται διαφορετικές. Από τις καταστροφικές ενέργειες του Χιτλερικού καθεστώτος προς τους Εβραίους, έως τις επιθέσεις προς μουσουλμανικές μειονότητες (των οποίων η εικόνα ζημιώθηκε έντονα με την άφιξη του ισλαμικού κράτους στις κύριες ειδήσεις των διεθνών ΜΜΕ ). Η ρητορική μίσους προς τις μουσουλμανικές κοινότητες είναι διαχρονικά σε υψηλά επίπεδα τόσο στον Καναδά – αφού εξετάζουμε αυτή την περίπτωση –  όσο και παγκοσμίως. Στον Καναδά το 50% των συνολικών περιπτώσεων εγκλημάτων, είναι εγκλήματα κατά του «ανήκειν» του άλλου, είτε αυτό είναι η φυλή, είτε η πίστη. Από το 2014, τα εγκλήματα αυτά ετησίως ξεπερνούν τα 600, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το 2019 να κάνουν λόγω για 1946 εγκλήματα μίσους από την αστυνομία στον Καναδά. Αν και τα εγκλήματα κατά της θρησκείας είχαν σημειώσει μείωση το περασμένο έτος, εκείνα κατά των Μουσουλμάνων αυξήθηκαν κατά 10% (New York Times).  Η πόλη του Λονδίνου είναι διχασμένη σε δύο αντίθετες θρησκευτικά πλευρές. Εύλογα έχει δημιουργηθεί ο φόβος και σε άλλους πιστούς οι οποίοι αναφέρουν πως έχουν δεχτεί ρατσιστικές επιθέσεις, όταν φορούν τη θρησκευτική τους ενδυμασία.

Κάτι το οποίο ξεχνούν εκείνοι που διαπράττουν τέτοιες εχθροπραξίες είναι πως η πολιτική συνείδηση, αλλά και η συνείδηση των πολιτών σήμερα αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τις ομάδες αυτές. Ποιοι είμαστε εμείς να ορίσουμε τη διαφορετικότητα σε μια κοινωνία που χτίστηκε πάνω σε αυτή; Οι μεγάλες πόλεις και χώρες έχουν μια μεγάλη ανομοιογένεια ως προς τον πληθυσμό, ωστόσο πάντοτε θα υπάρχει η επιφυλακτική ματιά στην προσέγγιση του άλλου (διαφορετικού). Η επιφυλακτικότητα και προστασία της ταυτότητας και του οικείου περιβάλλοντος υπάρχουν ως χαρακτηριστικά εκ γενετής στον άνθρωπο, όπως ορίζει η βιολογία του. Αφού όμως ζούμε σε ένα οργανωμένο κοινωνικό πλαίσιο, όπου η διαπαιδαγώγηση μας ολοκληρώνει ως πολίτες, είναι καθήκον της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας να χτίζουν την ταυτότητα αυτή πάνω στην αποδοχή του διαφορετικού και γιατί όχι στην υιοθέτηση χρήσιμων στοιχείων για την αρμονική κοινωνική μας εξέλιξη. Τα ιδεολογικά μονοπώλια τίποτε άλλο δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο κοινωνική απομόνωση και οπισθοδρόμηση σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, τις οποίες ανθρωπότητα προσπαθεί να ξεχάσει.

 

ΠΗΓΕΣ :

 https://www.nytimes.com/2021/06/09/world/canada/muslim-family-london.html

https://www.thestar.com/opinion/2021/06/09/are-you-scared-mama-years-of-anti-muslim-hate-chip-away-at-you-the-killing-of-the-afzaal-family-in-london-broke-me.html




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu