Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Γεννημένοι να μισούν: Ο βίος και πολιτεία της Westboro Baptist Church

03-10-2021 00:19

Παναγιώτης Λιάκος

 

Μολονότι  ζούμε σε κοινωνίες, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερο ανοιχτές προς την διαφορετικότητα, πολλές θρησκείες ανά τον κόσμο, δείχνουν να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα κοινωνικά δεδομένα. Σπανίως, όμως, θα συναντήσει κάνεις μια θρησκευτική ομάδα, η οποία εξασφαλίζει την συνοχή της και το προτιμητέο για εκείνη δόγμα, πάνω στην μισαλλοδοξία, το μίσος και την οργή προς οποιονδήποτε και οτιδήποτε το διαφορετικό.

Ο λόγος γίνεται για την μικρή, χριστιανική ομάδα με το όνομα Westboro Baptist Church. Η εν λόγω ομάδα, αν και απαριθμεί λιγότερα από εκατό μέλη, έχει κατορθώσει να εδραιωθεί ως μια από τις πιο γνωστές και απεχθείς θρησκευτικές οργανώσεις της Αμερικής, κυρίως εξαιτίας της ρητορικής μίσους που εξαπολύει εναντίον ομοφυλόφιλων, στρατιωτών, μουσουλμάνων, εβραίων και άλλων χριστιανών, ανεξαρτήτου δόγματος, καθώς και για τις απόψεις της γύρω από μια πλειάδα κοινωνικών ζητημάτων όπως η έκτρωση, το σύμφωνο συμβίωσης, η σεξουαλική ζωή πριν από το γάμο και άλλα. Πρόκειται, εν πολλοίς, για μια ομάδα που αντιμάχεται με ζήλο οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τις απόψεις της.

Ιδρυτής της χριστιανικής αυτής σέκτας θεωρείται ο πάστορας Fred Phelps, ο οποίος από το 1955, όπου ανέλαβε την «αρχηγία» ενός τοπικού παραρτήματος της East Side Baptist Church, αποσχίστηκε πλήρως από την εκκλησία του και μετέτρεψε το ελάχιστο ποίμνιο που του απέμεινε σε ένα πλήρως προσηλυτισμένο και φονταμενταλιστικό χριστιανικό κίνημα. Το παράδοξο είναι, βέβαια, πως ο ίδιος ο Phelps, του οποίου το ποίμνιο αντικατοπτρίζει τις ιδέες, ακόμα και τώρα, εφτά χρόνια μετά τον θάνατο του, φαίνεται να υπήρξε ένας από τους πιο ενθέρμους υποστηρικτές του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Civil Rights Movement), κερδίζοντας τόσο τον θαυμασμό όσο και τον σεβασμό των Αφροαμερικανών συμπολιτών του, εκπροσωπώντας τους ως συνήγορος υπεράσπισης, σε πολλές δίκες.

Παρά τις πράξεις αυτές, οι οποίες φανέρωναν έναν πιστό και ενεργητικό ακτιβιστή, ο Phelps φαίνεται να μην θεωρούσε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα ισότιμα. Με αγαπημένο του ρητό την φράση «God hates fags» (Ο θεός μισεί τις αδελφές), φράση που αργότερα υιοθετήθηκε και ως ο επίσημος ιστιότοπος της εκκλησίας, και με ορμητήριο του, την πόλη Topeka του Kansas, ο  Phelps δημιούργησε μια κλειστή ομάδα, σκοπός της οποίας ήταν η στοχοποίηση, προσβολή και σε πολλές περιπτώσεις, βίαιη συμπεριφορά εναντίον των «εχθρών» της.

Στο στόχαστρο της Westboro Baptist Church βρέθηκαν, ήδη από το 1989, ομοφυλόφιλοι της ευρύτερης περιοχής της Topeka, οι οποίοι σύμφωνα με την WBC έπρεπε να τιμωρηθούν για την σεξουαλική τους ταυτότητα με την θανατική ποινή. Ο δε δογματικός διαχωρισμός της κοινωνίας σε εκλεκτούς αποδέκτες του μηνύματος ενός καταστροφικού Θεού ( τα μέλη της Westboro Baptist Church) και σε αμαρτωλούς που πρέπει να εξοντωθούν ( όλοι οι υπόλοιποι) οδήγησε την WBC να υιοθετήσει πάσης φύσεως μισαλλόδοξες και επιθετικές ιδεολογίες.

Σύμφωνα με τις πηγές που παραθέτω, η Westboro Baptist Church  «γιόρτασε» την έξαρση της πανδημίας του AIDS και την πτώση των Δίδυμων Πύργων το 2001 ενώ τα μέλη της δεν διστάζουν, ακόμα και τώρα, να διοργανώσουν πορείες κατά την διάρκεια νεκρώσιμων τελετών Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης, εξαπολύοντας οχετό προσβολών και μισαλλόδοξων μηνυμάτων, τόσο προς τους πεσόντες, όσο και προς τους πενθούντες. Εκτός από την ομοφοβία της, η WBC δεν δίστασε να υιοθετήσει ακόμα ισλαμοφοβική ρητορική ενώ μεγάλο μέρος του δόγματος φαίνεται περιλαμβάνει την δημιουργία και πίστη προς πλήθος θεωριών συνομωσίας.

Παρά την έντονη παρουσία της, σε κάθε μικρό ή μεγάλο γεγονός που αφορά το οτιδήποτε στην Αμερική, η WBC φαίνεται να είναι αδύναμη να στρατολογήσει νέα μέλη. Όσο για τα παλαιότερα της μέλη, φαίνεται πως μια μικρή αλλά σημαντική μειονότητα της ενορίας έχει ήδη εγκαταλείψει την WBC, εξασφαλίζοντας το δίχως άλλο πλήθος κατάρων και προσβλητικών σχολίων εναντίον της και έχει αποφασίσει όχι μόνο να καταγράψει τις εμπειρίες της από την εκκλησία αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της. Ακόμα πιο σημαντικό θα μπορούσε να θεωρηθεί πως μεγάλη μερίδα από αυτήν την μειοψηφία αποτελούν μέλη της ευρύτερης οικογένειας του Phelps, που επιλέγουν να αντικαταστήσουν το μίσος μέσα στο οποίο μεγάλωσαν, με αγάπη για τον συνάνθρωπο και το διαφορετικό.

 

Πηγές

New York Times: https://www.nytimes.com/2019/10/08/books/review/megan-phelps-roper-unfollow.html

Baker, J. O., Bader, C. D., & Hirsch, K. (2015). Desecration, moral boundaries, and the movement of law: The case of Westboro Baptist Church. Deviant Behavior, 36(1), 42-67.




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu