Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Φράσεις-κλειδιά που ενεργοποιούν τον αλγόριθμο

03-10-2021 00:27

Απόλλων Στρατής-Διαμαντής

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Να πω σε αυτό το σημείο ότι αν κάτσετε με την παρέα σας και σε συζήτηση ακουστεί ένα "δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αρκεί να μην..." , κόψτε το επιτόπου» .

Αναλύοντας το δημοσίευμα, στην προσπάθεια του το άτομο να στηρίξει την LGBTQ+ κοινότητα, προχωράει σε μία γενίκευση. Θεωρεί πως η φράση «δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι» δεν πρέπει να ακολουθείται από κανένα «αλλά» και κανένα «αρκεί να μην», σαν να επρόκειτο για κάποια «μαγική» λέξη που ενεργοποιεί την ομοφοβία.

Η ελευθερία έκφρασης, ως κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα δικαίωμα, και ως απόρροια της της κοινής λογικής του μέσου σύγχρονου (δυτικού) ανθρώπου, δεν λειτουργεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως ένας αλγόριθμος, ο οποίος μόλις εντοπίσει την λέξη «αλλά» μετά την φράση «δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι» να ενεργοποιεί τις άμυνες του υπέρμαχου της LGBTQ+ κοινότητας ή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. Το να συσχετίζονται τέτοιες φράσεις με ανθρώπους που παραθέτουν προσβλητικές και ατεκμηρίωτες θέσεις επί του θέματος είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό για την κουβέντα που γίνεται.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει με μη προσβλητικό τρόπο την άποψη του για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Η αντίθεση και ένα «αλλά» στην κουβέντα καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται με ενεργητικότητα και χωρίς φόβο. Τα στεγανά και οι λεξιλογικές - φρασεολογικές προκαταλήψεις σε συνδυασμό με αβάσιμες γενικεύσεις, δεν έχουν παρά να βλάψουν την οποιαδήποτε συζήτηση και αποτελούν με την σειρά τους παραδείγματα λόγου μίσους.

Τέλος ίσως αξίζει να εξετάσουμε το πλαίσιο κατά το οποίο γράφηκε το παραπάνω. Το άτομο που το συνέταξε, ουσιαστικά απαντάει σε κάποιες ακραίες, χυδαίες θέσεις που εκφράστηκαν στο twitter ενάντια στην LGBTQ+ κοινότητα. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το παραπάνω δημοσίευμα χρήζει ελαφρυντικών, καθώς μπορεί να θεωρηθεί απάντηση στους ανθρώπους αυτούς, ενώ παράλληλα είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Σε κάθε περίπτωση, η λογική, ψύχραιμη και κυρίως τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία αποτελεί ζητούμενο για την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu