Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Γεννήθηκαν για να γεννάνε;

13-10-2021 10:40

Χρυσάνθη Μαρία Κοκκίνου

 

Η προωθητική διαφήμιση έδειχνε συγκεκριμένα, μια γυναίκα να κάνει λόγο για όλες τις επιτυχίες της ζωής της, τόσο σε προσωπικό όσο σε επαγγελματικό επίπεδο, εκτός από την τεκνοποίηση για την οποία μάλιστα μιλά δυσανασχετώντας και ενοχοποιώντας τον εαυτό της, θέτοντας την εξής απορία: «Τι έχω κάνει λάθος;»

Το σποτ, κατακρίθηκε. Πέρα από το ότι το θέμα του σεμιναρίου το οποίο ήταν η υπογεννητικότητα μετατράπηκε σε γονιμότητα, κάτι που αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης, στοχοποιεί τη γυναίκα και συντηρεί μια κοινωνική άποψη χρόνων σχετικά με την τεκνοποίηση ως αυτοσκοπό της γυναίκας. Η διαφήμιση ενόχλησε πολλές γυναίκες, ενώ γενικότερα γεννήθηκαν ερωτήματα όπως: Πώς επέτρεψε το ΕΣΡ την προώθηση του σποτ; Δεν ελέγχθηκε από τους αρμόδιους φορείς;

Έστω και ετεροχρονισμένα, οι παραπάνω έδωσαν τις απαντήσεις τους. Το ΕΣΡ και το ΑΠΕ ανακάλεσαν τη χορηγία τους, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της Προεδρίας. Το θέμα ωστόσο, δεν είναι η θεραπεία αλλά η πρόληψη. Η ρητορική του μίσους, σε αυτή την περίπτωση, με τα βέλη να σημαδεύουν τη γυναίκα, είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία, τόσο που οι υπεύθυνοι του πολυσυζητημένου σποτ δεν αντιλήφθηκαν καν ότι προσβάλλει τη σύγχρονη γυναικεία υπόσταση.

Ίσως το φάρμακο στην αρρώστια του μίσους να είναι η κοινωνική συσπείρωση και αντίδραση, ακόμη και αν αυτή έχει πάρει σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακή μορφή. Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά και οι δηλώσεις επωνύμων που είχαν προσκληθεί στο συνέδριο και αρνήθηκαν λόγω του άστοχου μηνύματος, διαμόρφωσαν ένα ηχηρό ΟΧΙ και συνέβαλαν στην αναβολή αυτού του συνεδρίου.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu