Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Όλοι, όλες, όλ@: πως οι μη-δυαδικές αντωνυμίες συνεχίζουν να προβοκάρουν τον λόγο μίσους

08-07-2022 11:10

Παύλος Νικολαϊδης

Η χρήση των μη-δυαδικών αντωνυμιών αποβλέπει στην δημιουργία ενός λεξιλογίου που θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό στα άτομα με μη-δυαδικό φύλο καθώς και την αναίρεση της χρήσης του αρσενικού ως «κυρίαρχου» όταν αναφερόμαστε σε μία ομάδα ανθρώπων ή σε ένα άτομο την ταυτότητα φύλου του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμη. Στον αγγλοσαξονικό κόσμο η χρήση τους έχει καθιερωθεί ευρέως, τουλάχιστον όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση, με τις αντωνυμίες they/them, όμως σε γλώσσες όπως τα Ελληνικά, όπου το φύλο κατέχει σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση της πρότασης, η υιοθέτησή τους  υστερεί.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η χρήση του ενικού (singular) they δεν αποτελεί έναυσμα για τη διασπορά λόγου μίσους και στις αγγλοσαξονικές χώρες. Μια (πλέον) περίφημη περίπτωση όπου η χρήση των μη-δυαδικών αντωνυμιών κατέληξε στη εκφορά λόγου μίσους στη Βρετανική τηλεόραση είναι όταν ο παρουσιαστής του Good Morning Britain, Piers Morgan, κατηγόρησε τ@ διάσημ@ τραγουδιστ@ Sam Smith ότι χρησιμοποιεί τη μη-δυαδική ταυτότητα για την προώθηση ενός καινούργιο άλμπουμ, αφού εκείν@ ανακοίνωσε την ταυτότητά τ@ ως non-binary. Ο παρουσιαστής ισχυρίστηκε, επίσης, πως «οι νέοι θα νιώσουν το οτιδήποτε εάν τους παροτρύνεις να το κάνουν και θα κάνουν το οτιδήποτε για να νιώσουν διαφορετικοί, ή οτιδήποτε αντιλαμβάνονται ως μία τάση, μία μόδα ή τρέλα», διαγράφοντας πλήρως τις μη-δυαδικές ταυτότητες.

Στην Γαλλία, από την άλλη, παρά το γεγονός ότι η χρήση της μη-δυαδικής αντωνυμίας iel παραμένει σπάνια, το λεξικό Le Robert επέλεξε πρόσφατα να την συμπεριλάβει, τουλάχιστον στην ηλεκτρονική εκδοχή του. Αυτή η κίνηση δέχτηκε σφοδρή κριτική από Γάλλο υπουργό παιδείας, Jean-Michel Blanquer, και την πρώτη κυρία της Γαλλίας, Brigitte Macron, σε μια κοινή τους συνέντευξη. Ο υπουργός, όμως, επέλεξε να συνεχίσει τη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας τη στήριξή του στον François Jolivet, μέλος της Γαλλικής εθνοσυνέλευσης, ο οποίος απηύθυνε γράμμα στην Académie française, το κύριο όργανο εκμάθησης για τη Γαλλική γλώσσα, διαμαρτυρόμενος για την είσοδο των μη-δυαδικών αντωνυμιών στο λεξικό και συνδέοντας τες με την «woke ιδεολογία, που καταστρέφει τις αξίες μας» και «δεν έχει τίποτε το Γαλλικό».

Η σπανίζουσα χρήση των μη-δυαδικών αντωνυμιών στην Ελλάδα και στην Ελληνική γλώσσα σημαίνει πως δεν έχουν αποτελέσει ακόμη αντικείμενο συζήτησης στη δημόσια σφαίρα. Το γεγονός αυτό έρχεται να αλλάξει με την όλο και αυξανόμενη ορατότητα των ατόμων με μη-δυαδικό φύλο στην κοινωνία μας. Μένει ακόμα να μάθουμε πως θα διαχειριστεί αυτό το θέμα από την Ελληνική πολιτική, επικοινωνιακή και λαϊκή συζήτηση.

Πηγές:

https://time.com/5748649/word-of-year-they-merriam-webster/

https://www.nbcnews.com/think/opinion/sam-smith-s-they-them-pronoun-backlash-highlights-ongoing-cultural-ncna1056136

https://metro.co.uk/2019/09/16/piers-morgan-suggests-sam-smith-came-non-binary-publicity-10750371/

https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/le-vrai-du-faux-junior/est-ce-vrai-que-le-pronom-iel-est-entre-dans-le-dictionnaire-est-ce-que-son-usage-va-compliquer-la-langue-francaise-le-vrai-du-faux-junior_4841985.html

https://www.franceinter.fr/societe/ni-feminin-ni-masculin-le-pronom-iel-est-entre-au-dictionnaire-le-robert

https://www.lavoixdunord.fr/1100369/article/2021-11-17/le-pronom-iel-entre-au-petit-robert-le-dictionnaire-se-defend-de-wokisme-aigu




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu