Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Περί ομοφοβίας

08-07-2022 11:14

Επαμεινώνδας Νικολόπουλος

Αρχικά η ομοφοβία ή ομοφιλοφοβία είναι η αποστροφή που νιώθουν κάποια άτομα για τους ομοφυλόφιλους και γενικότερα απέναντι των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Η ομοφοβία είναι ουσιαστικά ένα σύνολο σκέψεων, ιδεολογιών αλλά και πράξεων που δείχνουν εχθρική διάθεση απέναντι στον σεξουαλικό προσανατολισμό και κυρίως απέναντι στα δικαιώματα  που διεκδικούν οι ομοφυλόφιλοι. Η ομοφοβία μπορεί να εκφραστεί με πάρα πολλούς τρόπους όπως λεκτική βία, σωματική βία, ακόμα και δυσκολία στην εύρεση εργασίας αλλά και διακρίσεις στον επαγγελματικό χώρο.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες τα άτομα που εκφέρουν ομοφοβικό λόγο δεν είναι απαραίτητο να έχουν ετεροφυλοφυλικό προσανατολισμό. Με λίγα λόγια οι μελέτες των ειδικών έχουν δείξει ότι τα άτομα που ασκούν λεκτική βία απέναντι στους ομοφυλόφιλους μπορεί να πρόκειται για άτομα με υποβόσκουσες ομοφυλοφιλικές τάσεις, και επειδή είναι πολύ πιθανό να μην έχουν αποδεχθεί τον εαυτό τους αυτός να είναι και ο λόγος που αντιδρούν με επιθετικό τρόπο απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Τα άτομα που ασκούν ομοφοβική συμπεριφορά λεκτική η σωματική βία είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από κάποια σοβαρή ψυχοπαθολογική συμπεριφορά. Η ομοφοβική συμπεριφορά κάποιων ατόμων σχετίζεται άμεσα με αμυντικούς μηχανισμούς καθώς και ψυχωτικές τάσεις. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι που είναι έντονα αρνητικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους έχουν υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον υψηλά επίπεδα ψυχωτισμού. Πολλοί ομοφοβικοί άνθρωποι εμφανίζουν πολλά ψυχωτικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους όπως εχθρότητα και κυρίως επιθετικότητα προς τους άλλους.

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να ενισχύει την ομοφοβία είναι η θρησκεία και ο ηθικός κώδικάς που υπάρχει γύρω από αυτή. Ουσιαστικά τα ομοφοβικά άτομα πιστεύουν ότι με το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος πάει αντίθετα στη΄΄ επιθυμία΄΄ του Θεού και ότι χλευάζει την πίστη τους.

Η ομοφοβία είναι ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με εκδηλώσεις και πορείες έτσι ώστε να υπάρχει ισότητα ανάμεσα σε όλους. 
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu