Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Πολύχρωμα παραμύθια που φωτίζουν...τις μαύρες ψυχές!

14-02-2023 00:19

Κωνσταντίνος Χρυσικός

Δεν είναι η πρώτη φορά που στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, καταγράφονται αντιδράσεις και εκφράζονται ακραίες απόψεις για άτομα-συμπολίτες μας, που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και  επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται διαφορετικά ως προς την εμφάνιση και την ταυτότητα φύλου τους, από αυτή με την οποία γεννήθηκαν. Και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία.

Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε στην Θεσσαλονική με τη διοργάνωση στις 30/12/2022 εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του «Thessaloniki Pride», των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο» και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου μία Drag Queen της πόλης διάβασε σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών το παραμύθι: «Η drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

Γνωστή περσόνα της πόλης, ακροδεξιών πεποιθήσεων, η οποία συχνά επιλέγει να προκαλεί με τις ρατσιστικές και φασιστικές παρεμβάσεις της κερδίζοντας λεπτά δημοσιότητας, ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα δηλώσεις όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «.....Λίγη ντροπή δεν υπάρχει; Ντροπή σε αυτούς που διοργανώνουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση και ντροπή και στους γονείς που θα πάνε τα παιδιά τους εκεί. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας....».

Καμμία εκπλήξη θα μπορούσε να πεί κάποιος. Άλλωστε η εν λόγω κυρία, που αντιδρά σε οτιδήποτε ξεφεύγει από τα στετρεότυπα που υποτίθεται πως η ίδια πρεσβεύει, μας έχει συνηθίσει. Τι να πρωτοθυμηθούμε: Τις απόψεις της για τις γυναικοκτονίες και την πατριαρχία; Την αντιμετώπιση των προσφύγων στην χώρα μας; Τον χαρακτηρισμό των φοιτητών που κινητοποιούνται ως αληταριά; Τις απόψεις της για τον σωματότυπο των γυναικών κλπ.

Δυστυχώς όμως η έκπληξη, ήρθε από την αντίδραση μιας έτερης κυρίας στα κοινωνικά δίκτυα, με ανάλογου περιεχομένου σχόλιο, όπου έγραψε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση: «......Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως, δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια».

Και η έκπληξη εδώ συνίσταται, στο ότι η δεύτερη αυτή αντίδραση προέρχεται από άτομο το οποίο κατέχει κομματικό αξίωμα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Αναδεικνύεται λοιπόν στην περίπτωση αυτή ότι τα στερεότυπα και ο ρατσιστικός, ομοφοβικός λόγος,  είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία και μπορούν να την διαπερνούν οριζόντια.

Για πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα το θέμα της σεξουαλικότητας και πιο συγκεκριμένα της ομοφυλοφιλίας και της διαφορετικότητας, είναι φορτισμένο με αρνητική κριτική, δηλητηριώδη σχόλια και θεωρείται μεγάλο ταμπού.

«Ντροπή» και «Αθλιότητα» είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στις δυο συγκεκριμένες αναρτήσεις και απευθύνονται προς πάντες. Ο μισαλλόδοξος λόγος τους δεν περιορίζεται μόνο στους διοργανωτές, που έχουν έτσι κι αλλίως την απαξία ως προσωπικότητες και ως θεσμοί από τις δύο κυριές που σχολιάζουν, αλλά απευθύνεται και σε όσους επιτρέπουν τη διοργάνωση και κυρίως στους γονείς που θα πάνε τα παιδιά τους!

Είναι η ίδια λογική που αναπαράγεται χρόνια τώρα και θέλει ανθρώπους να καταπιέζουν τον πραγματικό τους εαυτό και τα συναισθήματά τους. Που θέλει οικογένειες να ζουν με το κρυφό τους μυστικό, βυθισμένες στην ντροπή. Που θέλει παιδιά δυστυχισμένα να οδηγούνται κάποιες φορές στην απόγνωση και στην αυτοκτονία.

Τι και αν το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, θα στόχευε στη συμφιλίωση των παιδιών με το διαφορετικό. Τι και αν μιλούσε για τα έμφυλα στερεότυπα και για το πώς τα χρώματα και τα παιχνίδια, δεν έχουν φύλο. Τι και αν μιλούσε για το ότι κάθε παιδί, μπορεί να παίζει με όποιο παιχνίδι αυτό επιθυμεί χωρίς διακρίσεις. Τι και αν μιλούσε για την αγάπη.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να αγαπούν τον εαυτό τους και τους ανθρωπους, οι οποίοι είναι όμορφοι γιατί είναι διαφορετικοί.

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα...
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu