Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Η ρητορική μίσους στο πλαίσιο του διαδικτύου

31-05-2024 19:32

Θεοφιλία Ψαθά

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Με την ευρεία διάδοση των κοινωνικών δικτύων και την εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, η διάδοση μισαλλόδοξων απόψεων και λόγων που υποκινούν μίσος έχει καταστεί ευκολότερη από ποτέ. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις διάφορες πτυχές του προβλήματος, τις επιπτώσεις του, και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Η ρητορική μίσους αναφέρεται σε εκφράσεις που υποτιμούν, δαιμονοποιούν ή απειλούν άτομα ή ομάδες με βάση χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η εθνικότητα, η θρησκεία, το φύλο, η σεξουαλική προτίμηση ή η ταυτότητα φύλου. Στο διαδίκτυο, αυτή η ρητορική μπορεί να εμφανιστεί σε σχόλια, αναρτήσεις, βίντεο, και άλλα ψηφιακά μέσα.

Η ρητορική μίσους έχει πολυδιάστατες επιπτώσεις όπως είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις, όπου τα άτομα που είναι θύματα ρητορικής μίσους μπορεί να υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Ακολουθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, όπου είναι η διάδοση μισαλλόδοξων απόψεων μπορεί να ενισχύσει τις προκαταλήψεις και να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις. Ένα τρίτο σημείο, είναι οι νομικές επιπτώσεις, όπου σε ορισμένες χώρες η ρητορική μίσους θεωρείται ποινικό αδίκημα και μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες για τους δράστες.

Υπάρχουν και οι παράγοντες που συμβάλλουν στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Πρώτη και πιο συχνή είναι η ανώνυμη χρήση, δηλαδή η ανωνυμία που παρέχει το διαδίκτυο συχνά ενθαρρύνει άτομα να εκφράσουν μισαλλόδοξες απόψεις χωρίς τον φόβο των συνεπειών. Δεύτερον, είναι η αλγοριθμική προώθηση περιεχομένου, όπου οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων προωθούν περιεχόμενο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η ρητορική μίσους να διαδίδεται ευκολότερα. Τελευταίο και πολύ βασικό είναι η έλλειψη ελέγχου, όπου πολλές πλατφόρμες δεν διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ρητορικής μίσους.

Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε το εν λόγω φαινόμενο;

Αρχικά είναι τα νομοθετικά μέτρα, παράδειγμα αποτελούν αρκετές χώρες όπου έχουν εισαγάγει νόμους που τιμωρούν τη ρητορική μίσους, αν και η εφαρμογή τους μπορεί να είναι δύσκολη. Δεύτερον είναι οι τεχνολογικές λύσεις, όπου οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιούν αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση και την αφαίρεση μισαλλόδοξου περιεχομένου. Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση, δηλαδή η ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις της ρητορικής μίσους και η προώθηση του σεβασμού και της ανεκτικότητας είναι κρίσιμης σημασίας. Και τελευταίο όπου πρέπει να πράξουμε αν είμαςτε θύμα ή να παροτρύνουμε κάποιο θύμα να πράξει σε τέτοια περίπτωση, είναι η υποστήριξη των θυμάτων, δηλαδή η παροχή ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης στα θύματα της ρητορικής μίσους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της για να μην οδηγηθεί κάποιο θύμα σε δυσάρεστες πράξεις.

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί σοβαρό και σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις, τεχνολογικές εταιρείες, και την κοινωνία στο σύνολο της. Καταληκτικά, με συντονισμένες προσπάθειες, είναι δυνατόν να περιοριστεί η διάδοση του μίσους και να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και φιλικό διαδικτυακό περιβάλλον για όλους.




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu