Portal
Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις στον κόσμο του αθλητισμού!
31-05-2024 19:45Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις στον κόσμο του αθλητισμού!Αναστασία ΤσουμήΑναστασία Τσουμή
Αναστασία Τσουμή
Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος, ο οποίος μπορεί να ενώσει ανθρώπους από κάθε πλευρά του κόσμου. Εξαιτίας της ποικιλομορφίας και της παρουσίας πολλών και διαφορετικών ατόμων σε αυτόν τον χώρο τα ρατσιστικά σχόλια και οι φυλετικές διακρίσεις έχουν κάνει δυστυχώς την εμφάνισή τους. Πολλοί αθλητές δέχονται καθημερινά αρνητικά σχόλια που δεν αφορούν μόνο στην επίδοσή τους στο γήπεδο αλλά και στην καταγωγή τους ή την εξωτερική τους εμφάνιση. Η ρητορική μίσους κατά των αθλητών πάνω σε τέτοια θέματα διαιωνίζεται και παρατηρείται πλέον σε διεθνές επίπεδο.
Οι φυλετικές διακρίσεις είναι κάτι πολύ σύνηθες στον σύγχρονο αθλητισμό και αυτή η ρητορική μίσους που ασκείται από κάποιους ανθρώπους μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές έχουν βιώσει το μίσος μέσα στα γήπεδα αλλά ακόμα και στο διαδίκτυο εξαιτίας της καταγωγής τους και του χρώματος του δέρματός τους. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Είναι για όλους το ίδιο εύκολο να βρίσκονται στον χώρο του αθλητισμού;
Η ρητορική μίσους περιλαμβάνει κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, υποκινεί, προωθεί ή δικαιολογεί τους διαφόρους τύπους μίσους και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ρατσισμό. Πολλοί αθλητές καταφεύγουν στην συντροφιά του αθλήματός τους για να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό για όλους επειδή εν τέλει κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερα. Οι περιπτώσεις έκφρασης μίσους εξαιτίας της διαφορετικής καταγωγής ή του διαφορετικού χρώματός τους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Πόσα παραδείγματα υπάρχουν ειδικά στο διεθνές αλλά και το εγχώριο ποδόσφαιρο που αθλητές γιουχάρονταν και δέχονταν επιθέσεις μέσω του διαδικτύου εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους! Πιο συγκεκριμένα, το φυλετικό μίσος που βίωσαν οι τρεις έγχρωμοι παίκτες της Αγγλίας όταν στον τελικό του Euro του 2020 έχασαν τα πέναλτι και στέρησαν από τους Άγγλους τη νίκη που πολλά χρόνια λαχταρούσαν, είναι ένα από τα πιο κραυγαλέα περιστατικά λεκτικής βίας που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Σκληρές λεκτικές επιθέσεις είχε δεχτεί και ο ποδοσφαιριστής Vinicius Jr, ένας από τους καλύτερους του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά σε κάθε εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του, οι οπαδοί τον γιούχαραν και τον αποκαλούσαν “μαϊμού”. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές ακόμα περιπτώσεις ρατσισμού που έχουν εκδηλωθεί μέσα στα χρόνια σε όλων των ειδών τα αθλήματα.
Αυτή η ρητορική μίσους βέβαια δεν σταματάει στα γήπεδα αλλά συνεχίζεται κατακλύζοντας φυσικά το διαδίκτυο και τα λεγόμενα ‘social media’. Ειδικά τα παραπάνω φαινόμενα διαιωνίστηκαν και πήραν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της ύπαρξης του διαδικτύου και της γνωστής επιθυμίας των ανθρώπων να σχολιάζουν και να κρίνουν κάθε γεγονός. Μέσα απ’ αυτά οι αθλητές σχολιάζονται καθημερινά για κάθε έκφανση της ζωής τους. Βλέπουν κάθε μέρα δημοσιεύσεις, άρθρα που γράφουν για εκείνους και σχολιάζουν ακόμα και το παραμικρό τους βήμα. Εξαιτίας του διαδικτύου είναι πια και αυτοί celebrities και άξιοι σχολιασμού αποκτώντας είτε θετική είτε αρνητική δημοσιότητα.
Η ρητορική μίσους είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και έχει καταφέρει να φτάσει όπως είδαμε και στον αθλητισμό. Βέβαια για να εξομαλυνθεί αυτό οι φίλαθλοι χρειάζεται να αντιληφθούν ότι οι αθλητές δεν είναι πιόνια σε ένα παιχνίδι που εμείς παρακολουθούμε. Είναι συνάνθρωποί μας και πάνω από όλα ‘άνθρωποι’ ο καθένας με τα δικά του διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό τρόπο ζωής, όλοι όμως ίσοι μεταξύ τους. Και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως όλοι μας, κάνουν λάθη όπως όλοι μας και έχουν ανάγκες όπως όλοι μας. Ο αθλητισμός είναι η δουλειά τους, κάτι με το οποίο ασχολούνται καθημερινά, τους χαροποιεί και πρέπει να τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι.
Ο κόσμος του αθλητισμού ενώνει όλους τούς ανθρώπους και η ρητορική μίσους δεν έχει θέση σε αυτόν. Είμαστε όλοι κάτοικοι μιας κοινής οικουμένης και κανείς δεν πρέπει να κρίνεται κατ’αυτόν τον τρόπο ούτε για τις ικανότητές του και πάνω από όλα ούτε για την καταγωγή και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που μας ενώνει και μας ευχαριστεί όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.