Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Βάναυσες επιθέσεις εναντίον Αμερικανο-Ασιατών στο Σιάτλ των ΗΠΑ

23-03-2021 02:12

Ελισάβετ Βουδούρη

 

Σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας του Σιάτλ, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 9:30 μ.μ., η Noriko Nasu και ο Michael Poffenbarger δέχτηκαν επίθεση από άγνωστο άντρα στην περιοχή Chinatown-International District. Ο δράστης επιτέθηκε στο νεαρό ζευγάρι με ένα αυτοσχέδιο όπλο, το οποίο -βάση και της μαρτυρίας της Nasu- φαίνεται να αποτελούνταν από μία πέτρα μέσα σε μια κάλτσα.

Σε μια ανάρτησή της στο Facebook, η Nasu, αποκαλύπτει ότι δέχτηκε χτυπήματα, τα οποία οδήγησαν σε εκτεταμένα κατάγματα στο πρόσωπό της, καθώς και στο σπάσιμο κάποιων δοντιών της, και ότι νοσηλεύεται στο Harbourview Medical Center. O Poffenbarger αποκαλύπτει ότι και ο ίδιος δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία θεραπεύτηκαν με οκτώ ράμματα, δηλώνει όμως πως η επίθεση ήταν στραμμένη κυρίως προς την σύντροφό του.

«Ήταν πολύ σκόπιμο και επικεντρώθηκε πραγματικά σε αυτήν»,  ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων του ΚΟΜΟ, ενώ πρόσθεσε ταραγμένος πως νόμισε ότι ο δράστης ήθελε να τους σκοτώσει.

Η αστυνομία του Σιάτλ χαρακτήρισε, αρχικά, τα κίνητρα του δράση ως ασαφή, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Μονάδας Εγκλήματος Bias Crime «δεν υπήρχε τίποτα στην αφήγηση από το περιστατικό που να δείχνει ότι η επίθεση είχε φυλετικά κίνητρα».

Την άποψη αυτή δε φαίνεται να συμμερίζονται τα μέλη της ασιατικής κοινότητας του Σιάτλ, και ιδίως οι συνάδελφοι της Nasu, οι οποίοι δηλώνουν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για ένα έγκλημα μίσους, του οποίου το μόνο κίνητρο ήταν η ασιατική καταγωγή του θύματος. Άλλοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για «έγκλημα προκατάληψης», ενώ πολλές φωνές στην Chinatown-International District αποκαλούν το γεγονός «τρομοκρατική επίθεση».

Η Michelle Reid, επιθεωρητής της σχολικής περιοχής Northshore, όπου διδάσκει ο Nasu, αναφέρει πως το γεγονός «είναι πολύ κοντά στο σπίτι» , καθώς αφορά «ένα στέλεχός μας», ενώ η Tanya Woo τονίζει πως το συμβάν είναι τρομακτικό, καθώς αναδεικνύει το μεγάλο κύμα μίσους για τους Ασιάτες που αναδύεται στην Αμερική.

Σε ανάρτηση στο  blog της η Reid δηλώνει πως :

«Γράφω σήμερα για να μοιραστώ τις ανησυχίες μου σχετικά με την τρέχουσα τάση αύξησης της βίας που απευθύνεται σε μέλη της ασιατικής κοινότητας, τόσο στην πολιτεία μας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα μας. Ένα μέλος της δικής μας οικογένειας του Northshore, η Νoriko Nasu, δέχθηκε μια βάναυση επίθεση ενώ περπατούσε με τον σύντροφό της στο Σιάτλ ... Η αστυνομία ερευνά επί του παρόντος την επίθεση για να προσδιορίσει εάν ήταν έγκλημα μίσους ή τυχαία επίθεση. Ωστόσο, αυτή η επίθεση δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».

Λίγες ώρες μετά την επίθεση η αστυνομία του Σιάτλ συνέλαβε τον 41χρονο Sean Holdip, ο οποίος κρατείται στη φυλακή του King County με την κατηγορία των δύο επιθέσεων να τον βαραίνει.

Η υπόθεση της Nasu, ασχέτως της σχετικά γρήγορης σύλληψης ενός υπόπτου, αναστάτωσε την Αμερκανο-Ασιατική κοινότητα του Σιάτλ, η οποία την κατατάσσει στην κατηγορία των εγκλημάτων μίσους. Η επίθεση κατά της νεαρής εκπαιδευτικού είναι ήδη η έβδομη από τις αρχές του 2021, ένας τρομακτικός αριθμός, αφού το Γραφείο Εισαγγελέων της King County δήλωσε ότι υπέβαλε κατηγορίες σε 59 υποθέσεις εγκλημάτων μίσους το 2020 και 39 το 2019. Η τάση προς αύξηση αυτών των εγκλημάτων είναι φανερή και ανησυχεί ολόκληρη την Αμερική.

Με πολιτικούς -συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ-, αλλά και άλλους ανθρώπους με μεγάλο κύρος και εμβέλεια να αποκαλούν τον κορονοϊό «τον ιό της Κίνας», τα εγκλήματα μίσους εναντίον Ασιατών Αμερικανών έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και όχι μόνο στο Σιάτλ.

Η Leandra Craft, αναπληρωτής εισαγγελέας του King County, αναγνώρισε ενώπιον των ΜΜΕ ότι τα εγκλήματα μίσους κατά των Ασιατών έχουν αυξηθεί, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτό που βλέπουμε σε εθνικό επίπεδο είναι ότι οι κοινότητες των Αμερικανο-Ασιατών δέχονται επίθεση με όλο και πιο ανησυχητικό ρυθμό, λόγω της πεποίθησης ότι ο ιός οφείλεται στους Ασιάτες».

Η περιοχή του Σιάτλ είχε στοχοποιηθεί από λευκούς εθνικιστές ήδη από το παρελθόν και έχει δει αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά των Ασιατών κατά την διάρκεια του 2020.

Ως αποτέλεσμα, οι διαχειριστές της Northshore δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Ουσιαστικά, αν βλέπουμε κάτι ή ακούμε κάτι, εναπόκειται σε όλους μας να πούμε κάτι», δηλώνει η Reid.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu