Portal
Γιατί στοχοποιούνται πολιτικά τα social media;
06-04-2021 00:49Νίκος Βέρρας
Ένα μεγάλο κύμα αναρτήσεων καταδίκης της αστυνομικής βίας κατέκλυσε το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια μεγάλη ανοιχτή διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση. Μέσα σε λίγες ώρες, και αφού ο κόσμος είδε πως η πολιτική ηγεσία δεν αντιλήφθηκε αυτό που συνέβη, άφησε το πληκτρολόγιο και κατέβηκε στους δρόμους της Αθηναϊκής γειτονιάς. Η σύγκρουση αστυνομίας-πολιτών ήταν αναπόφευκτη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού. Την ώρα των επεισοδίων ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει στους τηλεοπτικούς δέκτες με διάγγελμα, μέσω του οποίου υποστήριξε την αστυνομία, και κατηγόρησε τους πολίτες για τα επεισόδια, αλλά και για τον τραυματισμό του αστυνομικού.
Λίγο αργότερα συντελέστηκε κάτι πρωτοφανές. Τα social media του πρωθυπουργού κατακλείστηκαν από χιλιάδες αρνητικά σχόλια αποδοκιμασίας. Εξήντα πέντε και πλέον χιλιάδες dislikes και 25.000 αρνητικά σχόλια μέχρι σήμερα στο προφίλ του πρωθυπουργού αποτυπώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας που είναι ενεργή. Ενεργεί, αντιδρά, σκέφτεται, αλληλεπιδρά μέσα από τα social media. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και η κυβέρνηση έστρεψε το βλέμμα της πάνω στο θέμα με λανθασμένο τρόπο για μια ακόμη φορά. Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός στοχοποίησε τα social media ως κάτι κακό για τη Δημοκρατία και αναφέρθηκε στη χρήση τους από τη νέα γενιά χαρακτηρίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως αναξιόπιστα.
Γιατί στοχοποιήθηκαν τα social media; Επειδή είναι το μέσο έκφρασης της εποχής μας. Είναι διαδραστικό, άμεσο και γρήγορο. Είναι μαζικό μέσο έκφρασης και χρησιμοποιείται από τους νέους. Δεν είναι δημοκρατικό ένα μέσο έκφρασης και πληροφόρησης και είναι η τηλεόραση όπου σήμερα απευθύνεται σε ένα μειωμένο και γερασμένο απαθές κοινό που λαμβάνει την οποιαδήποτε πληροφορία έχουν επιλέξει άλλοι για αυτό; Γιατί τα social media; Επειδή είναι η αιχμή του δόρατος της κοινωνίας. Είναι το μέσο έκφρασης του κόσμου αλλά και της πρωτογενούς πληροφόρησης. Μια είδηση πρώτα πια βγαίνει στο διαδίκτυο, φιλτράρεται, σχολιάζεται και μετά «παίζει» στα κλασικά μέσα ενημέρωσης. Η Δημοκρατία απέκτησε τον προσωπικό της δίαυλο επικοινωνίας με την εξουσία.
Τα κοινωνικά δίκτυα έρχονται να καλύψουν το δημοκρατικό δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση του πολίτη, χωρίς σκιές από περίεργες λίστες χρημάτων και σκοτεινούς ρόλους επιχειρηματικών συμφερόντων.
Τα social media, που διαχειρίζονται κυρίως οι νέοι σήμερα, είναι η φωνή μιας κοινωνίας που ξεκάθαρα «αγγίζει» την εξουσία. Οι χρήστες παρεμβαίνουν, αλληλεπιδρούν, πιέζουν, καταγράφουν, διεκδικούν. Όλα αυτά παλαιότερα τα έκαναν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι. Ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης που θα μας απασχολήσει μελλοντικά για το ρόλο της τηλεόρασης, της εφημερίδας και των λοιπών μέσων αλλά και για το αύριο των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Συντελείται μια σπουδαία αλλαγή. Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν -μέσα σε συνθήκες μηντιακού ολιγοπωλίου των κυρίαρχων μέσων- δύναμη στον πολίτη. Δύναμη έκφρασης και πλουραλισμού στην ενημέρωση.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.