Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Λόγος μίσους και κοινωνική πόλωση για τον εμβολιασμό

12-06-2021 00:23

Γιώργος Θωμόπουλος

 

Δεν απαιτείται πτυχίο αστροφυσικής για να μπορεί κανείς να κατανοήσει την χρησιμότητα του εμβολίου στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, αποτελεί έναν τεράστιας σημασίας σύμμαχο προστασίας, ενώ για τις πιο «ασφαλείς» ηλικιακές ομάδες, μια πράξη-υποχρέωση (όχι όμως και υποχρεωτική) και σεβασμού στην ιδέα της Δημόσιας Υγείας.

Από την άφιξη των πρώτων δόσεων του εμβολίου στην Ελλάδα και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του εμβολιασμού, μέχρι και σήμερα, αναπόφευκτα η συζήτηση για την αναγκαιότητα-υποχρεωτικότητα του εμβολίου έχει μεταφερθεί στην δημόσια σφαίρα. Πέρα από τις δηλώσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών, πάντα υπάρχει και η «καφενειακού» τύπου συζήτηση, που ενδέχεται, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι πιο φορτισμένη.

Είναι, λοιπόν, αναμενόμενη η λοιδορία, η ειρωνεία και ο χλευασμός απέναντι σε ανθρώπους με διαφορετική σκέψη και άποψη από την δική μας «ιδεατή» και «ιδανική». Αυτό συνεπάγεται πράξεις στοχοποίησης και κοινωνικής κατακραυγής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη συζήτηση δηλαδή γύρω από το εμβόλιο, δεν υπάρχει μονομερής στόχευση. Ο λόγος μίσους δεν απευθύνεται μόνο στους αρνητές (ή φοβισμένους και ανασφαλείς) του εμβολίου, αλλά και προς τους θετικιστές και πρόθυμους να το κάνουν.

Έτσι, λοιπόν, άμα είσαι υπέρ του εμβολίου είσαι «πρόβατο», «γιουσουφάκι» της κυβέρνησης, «πουλημένος» προς τους Ευρωπαίους που μας έχουν «καταστρέψει» την οικονομία. Αντίθετα, αν είσαι κατά του εμβολίου ή κρύβεις κάποιες αμφιβολίες, είσαι «ψεκασμένος», «συνωμοσιολογάς», «αντικυβερνητικός» κ.ο.κ.

Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι λογικό να αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης στο δημόσιο διάλογο. Ακριβώς, όμως, λόγω της κρισιμότητάς του για το κοινωνικό σύνολο και για το κάθε άτομο ξεχωριστά, ο διάλογος αυτός και η όποια διαφωνία, θα έπρεπε να γίνεται σε κλίμα σεβασμού και αλληλοκατανόησης. Το μίσος, με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται, συμβάλλει στη δημιουργία αδιεξόδων, όχι στην ουσιαστική επίλυση των όποιων διαφορών.




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu