Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Rankism: Somebodies & Nobodies

12-06-2021 00:45

Αθηνά Θανάση

 

-ΜΕΡΟΣ 1ο-

Rankism. «Καταχρηστική, διακριτική ή εκμεταλλευτική συμπεριφορά απέναντι σε άτομα που έχουν λιγότερη δύναμη λόγω της χαμηλότερης κατάταξής τους σε μια συγκεκριμένη ιεραρχία».

Ένας ορισμός βίωμα για πολλούς ανθρώπους. Ο ρατσισμός που βασίζεται στην ιεραρχία, είναι στην ουσία ο εκφοβισμός κάποιου ατόμου που βρίσκεται σε κατώτερη βαθμίδα, και εντοπίζεται σε ένα ευρύ φάσμα: διαπροσωπικές σχέσεις, σχολική ζωή, εργασιακό περιβάλλον κλπ.

Όσον αφορά στον εργασιακό τομέα, οι άνθρωποι θέλουν το έργο τους να έχει σημασία και να είναι μια έκφραση της αίσθησης του σκοπού και της ταυτότητάς τους, γι’αυτό πολλές φορές παραβλέπουν την τυραννία των “somebodies”.

Είτε απευθύνεται σε ένα άτομο είτε σε μια ομάδα, ο ρατσισμός της ιεραρχίας επιλέγει «στόχους» μεθοδικά και προσπαθεί να τους κρατήσει αδύναμους, έτσι ώστε να επωφεληθεί.

Έτσι, διαμορφώνεται μια δυναμική ιδιότυπης κάστας. Οι μεν αντλούν τη δύναμή τους από τη θέση τους και οι δε υφίστανται άνιση μεταχείριση και έχουν λιγότερα προνόμια.

Η ειρωνεία είναι ότι ενώ οι λιγότερο ισχυροί αναγκάζονται να χρησιμεύσουν ως ευεργέτες σε όσους απολαμβάνουν υψηλότερο βαθμό, οι πρώτοι λογίζονται συνήθως ως εξαρτώμενοι και κατώτεροι.

Το αίσθημα ανωτερότητας προσβάλλει και ταπεινώνει επειδή απλά μπορεί. Οι υφιστάμενοι αισθάνονται λιγότεροι, μικρότεροι, κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί η ενέργειά τους να διοχετεύεται στην εργασία, αναλώνεται στην άγονη αναζήτηση του «τι φταίει;». Παρ’όλα αυτά, η υψηλότερη βαθμίδα προστατεύει τους θύτες από τα αντίποινα.

Τα θύματα συχνά έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από τις καταχρηστικές συμπεριφορές και την ελιτίστικη αντιμετώπιση. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης αυτοπεποίθησης, αρκετοί δυσκολεύονται να αναζητήσουν μια νέα θέση εργασίας, ζητούν τη βοήθεια συμβούλου ή καταφεύγουν στη χρήση φαρμάκων για να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να αποχωριστούν το αίσθημα ματαίωσης και την κατάθλιψη.

Το δικαίωμα στην (εργασιακή) αξιοπρέπεια είναι αναφαίρετο. Κανείς δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται ως “nobody”.

 

Πηγή φωτογραφίας: Pexels/Marc Mueller




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu