Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ποια είναι τελικά τα αποδεκτά «πρότυπα» ομορφιάς;

12-06-2021 00:57

Μαγδαληνή Δρίβα

 

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου εξέφρασε, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram, τη γνώμη της για τις γυναίκες που φωτογραφίζουν τα τριχωτά σημεία του σώματός τους, τις ραγάδες και την κυτταρίτιδά τους. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε μη φυσιολογική, αντιαισθητική και αποκρουστική την επιθυμία κάποιων γυναικών να μην αποτριχώνονται. Αναφέρθηκε επίσης και στους άντρες, οι οποίοι όπως δήλωσε, «τείνουν προς τη γυναικεία φύση», καθώς φοράνε γυναικεία ρούχα και αποτριχώνονται. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στις γυναίκες που ντύνονται με over-sized ρούχα. Όλες αυτές οι ενέργειες, σύμφωνα με την ίδια, είναι αποκρουστικές και μη φυσιολογικές.

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση αυτής της δήλωσης, ο κόσμος αντέδρασε έντονα και σχολίασε αρνητικά το εν λόγω βίντεο αλλά και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.  Όπως και η ίδια δήλωσε άλλωστε σε συνέντευξή της, έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της επειδή απλώς εξέφρασε την άποψή της. Δέχθηκε μεγάλο κύμα μίσους στα social media, ακόμη και από δημοφιλή πρόσωπα, που ασκούν μια μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό τους.

Επιπλέον, αρκετός κόσμος αντέδρασε ανεβάζοντας φωτογραφίες που απεικονίζουν οποιαδήποτε ατέλεια στο σώμα τους, ως απάντηση στις δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες, όπως η Dove και η Veet τοποθετήθηκαν επί του θέματος, κερδίζοντας κι εκείνες με την σειρά τους δημοσιότητα.

Αναντίρρητο είναι το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ή του φύλου του, μπορεί να διαχειριστεί με όποιον τρόπο θέλει το σώμα του χωρίς να κατηγορείται για αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το ανθρώπινο σώμα να έχει τριχωτά σημεία, όπως και είναι φυσιολογικό είτε να τα διατηρούμε είτε να τα αποτριχώνουμε. Ο κάθε άνθρωπος ανήκει στον εαυτό του και κάνει τις επιλογές του, χωρίς να πρέπει να φοβάται αν θα κριθεί για αυτές.

Με την ίδια λογική, η νομικός Αφροδίτη Λατινοπούλου εξέφρασε την άποψή της, εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα της στην ελευθερία της έκφρασης και δεν πρέπει να κριθεί για αυτό. Κάποιοι σαφώς ενστερνίζονται αυτήν την γνώμη και κάποιοι όχι.  Ο λόγος μίσους δεν αποτελεί λύση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Γενικότερα, εάν εμβαθύνουμε σε αυτό το συμβάν, θα παρατηρήσουμε ότι προκύπτουν κι άλλα ζητήματα. Παραδείγματος χάρη, μήπως τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν με έμμεσο τρόπο το θυμό; Μήπως πολλά πρόσωπα που βρίσκονται στην αφάνεια εκμεταλλεύονται την απήχηση των social media για να κερδίσουν εφήμερη δημοσιότητα; Στο βωμό της δημοσιότητας και της αναγνώρισης ωστόσο, συχνά θυσιάζουν την αξιοπρέπειά τους, κερδίζοντας μια εφήμερη «δόξα» και μια πολύ αυστηρή κριτική. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι μετά από λίγο καιρό θα περάσουν ξανά στην αφάνεια.

 

Πηγή εικόνας: https://hchsdevilsadvocate.org/972/opinions/western-unrealistic-beauty-standards-are-toxic-and-dangerous/




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu