Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Λόγος μίσους στην Eurovision

28-08-2021 19:21

Απόλλων Στρατής-Διαμαντής

 

 

Η προβληματική μας εδώ δεν είναι το κατά πόσο η αντισυμβατικότητα ενός συγκροτήματος το βοήθησε να ξεχωρίσει στην Eurovision. Θεωρώντας δεδομένο πως η δημοτικότητα έχει δύο όψεις, ήταν μάλλον απίθανο να μην παρατηρήσουμε εκφράσεις ρητορικής μίσους προς ένα συγκρότημα του οποίου ο frontman και τα ανδρικά μέλη ντύνονται και συμπεριφέρονται, για κάποιους, θηλυπρεπώς. Ένα τέτοιο post παρατηρούμε στο twitter και αναφέρει το εξής: «έχει γεμίσει το Τουίτερ μου με έναν γκέι Ιταλό ροκά που ξαφνικά έχει ξετρελάνει όλες τις Ελληνίδες. Περνάω στην αντεπίθεση με την μπασίστρια του συγκροτήματος».

Σχολιάζοντας το παραπάνω, το άτομο που έκανε το συγκεκριμένο post υπονοεί πως η εμφάνιση και πιθανώς το στυλ του frontman των Måneskin, έχει προκαλέσει στο σύνολο των Ελληνίδων παροξυσμό. Ο ίδιος θεωρεί κάτι τέτοιο λανθασμένο χρησιμοποιώντας τον όρο γκέι προσβλητικά, ως βρισιά ή την υπέρτατη προσβολή, και έρχεται να διορθώσει και να εξισορροπήσει τα πράγματα παραθέτοντας δυο φωτογραφίες της μπασίστριας του συγκροτήματος. Αποδομώντας τον συγκεκριμένο λόγο μίσους, ίσως κάποια πράγματα να φανούν τόσο αυτονόητα ώστε να μην φαντάζουν σημαντικά. Το συγκεκριμένο post όμως μας αποδεικνύει πως το αυτονόητο μάλλον δεν υφίσταται σαν έννοια. Ή μάλλον αν υφίσταται, υφίσταται μόνο ως τέτοια, ως έννοια κατάλληλη να “ζήσει” στον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα και σε καμία περίπτωση στον δικό μας.

Αρχικά το άτομο αυτό αναφέρει πως όλες οι γυναίκες είναι ξετρελαμένες με τον frontman των Måneskin. Προφανώς υπερβάλει και προφανώς δεν έχει διεξάγει καμία στατιστική έρευνα που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του. Επίσης, αναφέρεται μόνο σε γυναίκες αψηφώντας ένα ποσοστό των ανδρών οι οποίοι μπορεί να είναι εξίσου ξετρελαμένοι με τον David. Σε μία εκδήλωση νοσηρής αρρενωπότητας, ο άνθρωπος αυτός θεωρεί καθήκον του να εξισορροπήσει την κατάσταση προβάλλοντας με φωτογραφίες την μοναδική γυναίκα του συγκροτήματος. Συνεπώς, όχι μόνο θεωρεί δεδομένο πως ο David Damiano είναι γκέι (λόγω εμφάνισης), όχι μόνο πιστεύει πως αυτό είναι κάτι επιλήψιμο, αλλά φαίνεται να επηρεάζεται τόσο πολύ από την δημοτικότητα που ο τραγουδιστής των Måneskin έχει κερδίσει, ώστε να πράττει με τον παραπάνω τρόπο.

Συνεπώς μιλάμε για έναν άνθρωπο που θεωρεί λάθος το να είσαι γκέι και πολύ περισσότερο για έναν άνθρωπο που πιθανώς, είναι πρόθυμος, -όπως φάνηκε- να καυτηριάζει την λαθεμένη δημοτικότητα ανθρώπων, που ποτέ δεν δήλωσαν ομοφυλόφιλοι. Και αυτό, γιατί στο μυαλό του μόνο λαθεμένη είναι, καθώς δεν είναι «φυσιολογικό» ένας γκέι να έχει πέραση στο γυναικείο πληθυσμό. Μιλάμε λοιπόν για έναν λόγο μίσους που προσβάλει την LGBTQ+ κοινότητα, δεν σέβεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της σεξουαλικότητας (και όχι μόνο), ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί μια ατεκμηρίωτη γενίκευση για να εκφράσει την ιδεολογία «η εμφάνιση φανερώνει την σεξουαλικότητα», η οποία φαίνεται να διέπει το post.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu