Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Ρητορική Μίσους και φόροι τιμής στο ποδόσφαιρο

19-09-2021 01:13

Γιάννης Καλαμίδας

 

Πιο πρόσφατα όλοι οι ποδοσφαιριστές στον κόσμο, ανεξάρτητως  χρώματος, γονατίζουν πριν την έναρξη ενός αγώνα ως ένδειξη συμπαράστασης και για να περάσουν ένα μύνημα σε όλους για τις ζωές των εγχρώμων ανθρώπων, που απειλούνται λόγω ρατσιστικών επιθέσεων και δολοφονιών.Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι και οι οπαδοί μιας ομάδας ή ακόμα και οι παίκτες της μποϊκοτάρουν και γιουχάρουν τέτοιες κινήσεις. Με πιο πρόσφατο συμβάν να είναι αυτό σε ένα φιλικό αγώνα αναμεσά στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας και της Ιρλανδίας, όπου οι παίκτες της Ιρλανδίας γονάτισαν για το Black lives Matter, ενώ οι παίκτες της Ουγγαρίας έδειχναν στα μανίκια τους το Respect που είναι το μότο της UEFA. Οι φίλαθλοι όμως της Ουγγαρίας, όπου και γίνονταν ο αγώνας, αρχίσαν  να γιουχάρουν και να φωνάζουν μέσα στο γήπεδο.

Αυτό το συμβάν προκάλεσε σάλο στο ίντερνετ και στα social media, με όλο τον κόσμο να το κατακρίνει ως μια μια τραγική πράξη από την πλευρά των Ούγγρων φίλαθλων. Μια ξεκάθαρη πράξη μίσους προς ένα κίνημα που δεν θέλει τίποτα άλλο από τα να αναδείξει την ισότητα στον κόσμο και παράλληλα και στον αθλητισμό, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έγχρωμοι ποδοσφαιριστές έχουν υπάρξει θύματα ρατσιστικής επίθεσης μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είτε από μερίδα φίλων οπαδών, είτε από αντίπαλους.

Παρόμοιο συμβάν είχε συμβεί πριν 6 μήνες σε αγώνα ανάμεσα στην Μίλγουολ και την Ντέρμπι Γκαουντί στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, όπου όταν οι παίκτες και των δυο ομάδων γονάτισαν, πάλι ακουστήκαν ισχυρά γιουχαΐσματα από τις κερκίδες των οπαδών της Μίλγουολ, με αυτό συμβάν να φέρνει ξανά έντονες αντιδράσεις στο ίντερνετ και στα social media.

Μόλις χθες, στην πρεμιέρα της Αγγλίας για το EURO 2020 οι παίκτες γονάτισαν στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του αγώνα και πάλι ακούστηκε από μια μερίδα οπαδών γιουχάισμα.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτές οι φορές που έχει συμβεί αυτό το γεγονός στο ποδόσφαιρο. Το ίδιο έγινε και το 2015 σε φιλικό αγώνα αυτή την φορά της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στην Τουρκία, με τον αγώνα να γίνεται λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που στέρησε τις ζωές τόσων ανθρώπων. Τότε, οι Τούρκοι φίλαθλοι  αποδοκίμασαν και γιούχαραν την ενός λεπτού σιγή που πριν την έναρξη του αγώνα,  εμποδίζοντας με φωνές να γίνει ο φόρος τιμής στους νεκρούς. Η εξήγηση αυτής της κίνησης ήταν τότε ότι η επίθεση έγινε από μουσουλμανικής καταγωγής τρομοκράτες και οι Τούρκοι φίλαθλοι έδειχναν να είναι ενοχλημένοι από την ειδησιογραφία ως προς την θρησκεία τους.

Όλα αυτά τα συμβάντα μας δείχνουν πως στον χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν κάποιες φορές «φίλαθλοι» που μποϊκοτάρουν, γιουχάρουν και δεν είναι σύμφωνοι γενικότερα με συμβολικές ενέργειες που γίνονται για να δώσουν ένα μήνυμα ισότητας, ειρήνης και ανθρωπιάς.

Τέτοιες κινήσεις και συμβάντα στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο δεν έχουν θέση.

https://www.youtube.com/watch?v=prKYKzSH_Zw&t=21s

https://www.sport24.gr/football/chamos-sto-oyggaria-irlandia-o-kosmos-apodokimase-toys-irlandoys-epeidi-gonatisan.9257574.html

https://www.protothema.gr/sports/article/528168/apisteuto-oi-tourkoi-giouharan-sti-sigi-gia-tous-nekrous-video/
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu