Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

No gay men in Chechnya...

10-02-2021 23:12

Παναγιώτης Λιάκος

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta και το Human Rights Watch, από το 2017, ο κρατικός μηχανισμός της Τσετσενικής Δημοκρατίας έχει «κηρύξει» πόλεμο στα μέλη της τοπικής LGBT κοινότητας, αποσκοπώντας στη συστηματική εξόντωσή της. Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν από τις τσετσενικές αρχές. Τις συλλήψεις αυτές ακολούθησαν εξαφανίσεις, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις. Πολλοί ομοφυλόφιλοι Τσετσένοι, όπως ο Amin Dzhabrailov που περιέγραψε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time την περιπέτειά του, διέφυγαν στο εξωτερικό και με κίνδυνο της ζωής τους επιδίωξαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, καταγγέλλοντας τη βαναυσότητα της κυβέρνησης. Παρά τη στάση που έδειξε το Κρεμλίνο απέναντι στις κατηγορίες αυτές, στέλνοντας, στο Γκρόζνυ, ειδικό κλιμάκιο που ανέλαβε τις έρευνες, η ομοφοβική μανία της Τσετσενικής Δημοκρατίας φαίνεται πως συνεχίστηκε μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018. Με το ντοκιμαντέρ του, Welcome to Chechnya, o David France, επισήμανε το φόβο και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες μια ομάδα ακτιβιστών έσωζε βασανισμένους ομοφυλόφιλους από τις Τσετσενικές αρχές.

Η ερώτηση που εγείρεται λοιπόν είναι η εξής. Πως συνδέεται η ρητορική μίσους με τις πράξεις του τσετσενικού κρατικού μηχανισμού;

Σύμφωνα με τον Guardian, ο εκπρόσωπος τύπου του Ramzan Kadyrov, διατύπωσε την άποψη πως «αν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι άνδρες στην Τσετσενία, τότε οι ίδιοι τους οι συγγενείς θα φρόντιζαν να τους στείλουν κάπου, όπου δεν υπάρχει γυρισμός». Ίσως εκεί επικεντρώνεται το πρόβλημα. Στην άκρως συντηρητική μουσουλμανική κοινότητα της Τσετσενίας, που όπλισε την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση, τον εκλεκτό του Κρεμλίνου, Kadyrov, να φυλακίσει και να βασανίσει όσους είναι διαφορετικοί από αυτήν, αναδεικνύοντας, έτσι, ως επίσημη κρατική πολιτική, την μισαλλοδοξία και το μίσος.

Το παράδειγμα προς αποφυγήν της Τσετσενίας, είναι απλώς ένα από πολλά άλλα. Και ενώ σε κάποια μέρη του κόσμου, η διαφορετικότητα και η έλλειψη ομοιομορφίας γιορτάζεται ως κάτι το φυσικό, το αναγκαίο και το πολύτιμο, σε κάποια άλλα είναι αυτό που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Και έτσι εγείρεται ακόμα μια σημαντική ερώτηση.

Υπάρχουν πια ομοφυλόφιλοι άνδρες στην Τσετσενία;
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu