Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Θα ρωτούσατε κάτι τέτοιο και έναν άνδρα, κύριε δημοσιογράφε;

08-07-2022 11:55

Σοφία Τσώτσου

Στην εν λόγω συνέντευξη πρωταγωνιστούν οι Αμερικανοί ηθοποιοί Scarlett Johansson και Jeremy Renner, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο τους στην ταινία “The Avengers”. (https://youtu.be/DHxzxgwJTFc).

Αναλυτικότερα, ο δημοσιογράφος ρωτά την Scarlett αν φορούσε εσώρουχο κάτω από την στολή της, γιατί όπως είπε ήταν αρκετά στενή. Σοκαρισμένη η ηθοποιός -αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ερωτάται για αυτό, όπως αναφέρει- και «αγανακτισμένη» πλέον, απαντά στον δημοσιογράφο: «από πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να ρωτάνε για το εσώρουχο άλλων;» Φυσικά δεν ενδιαφέρονται για το εσώρουχο που φοράνε «άλλοι», αλλά «άλλες».

Όταν ερωτήθηκε ο συνεντευξιαστής από την Scarlett αν ρώτησε τον Josh για το εσώρουχό του φυσικά η απάντησή του ήταν αρνητική. «Τι είδους συνέντευξη είναι αυτή;» αναρωτήθηκε η ηθοποιός αλλά και κάθε απαλλαγμένος από στερεότυπα και σεξιστικές αντιλήψεις τηλεθεατής.

Η συγκεκριμένη ερώτηση όχι μόνο είναι προβληματική, επειδή δημιουργεί λανθασμένα την εντύπωση, ότι η εμφάνιση της γυναίκας είναι αυτό που μετράει περισσότερο πάνω της και «πρέπει» να έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία «ορίζει» και «αποδέχεται» η κοινωνία, αλλά και επειδή είναι προσωπική και δεν αφορά κανέναν άλλον, παρά μόνο την ίδια.  

Είναι ευρέως γνωστό ότι κυριεύει η μάστιγα των προκαταλήψεων που θέλει τις γυναίκες να ασχολούνται μόνο με την εξωτερική τους εμφάνιση ως μοναδικό τους πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα καθημερινά να έρχονται αντιμέτωπες με ερωτήσεις τύπου «έχασες τα κιλά της εγκυμοσύνης σου;», «νιώθεις άσχημα για τα σημάδια που  απέκτησες στο σώμα σου;» κλπ. Με αυτόν τον τρόπο γεννάται η εντύπωση ότι αν «χαλάσει» αυτή η εμφάνιση χάνεται και η αξία μιας γυναίκας.

Τέτοιου είδους προκαταλήψεις έχουν δημιουργήσει διαφόρων ειδών σεξιστικά στερεότυπα, αναγκάζοντας τις γυναίκες να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, την «αποδεκτή» από την κοινωνία, όπως προαναφέραμε, με αποτέλεσμα να τους στερείται το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης. «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το τι θα φοράς» μπορεί να πει κάποιος που αρνείται ότι υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα, η απάντηση σε αυτό είναι ότι, ναι, γραπτός κανόνας δεν υπάρχει, αλλά μερικές φορές η κοινωνική πίεση είναι σκληρότερη από κάποιον κανόνα.

Με σχόλια από το «πόσο συντηρητικό το ρούχο που φοράει..!» μέχρι το «πόσο προκλητικό αυτό που φοράει..!» έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη μια γυναίκα. Γιατί όμως όχι ένας άνδρας; Και στην τελική, θα παρθεί ποτέ η απόφαση για το πόσο «συντηρητικές» ή «προκλητικές» «πρέπει» να είμαστε;
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu