Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Περί αμβλώσεων

09-05-2021 21:56

Σοφία Βαγιανού

 

Ο κύριος Κυμπουρόπουλος θεωρεί πως μπορεί να έχει τον έλεγχο και να αποφασίζει για ξένα σώματα, στηριζόμενος στον προσωπικό του φόβο, όπως φάνηκε από την δήλωσή του λέγοντας «πως αν η μητέρα μου είχε δει πως είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι;».

Μια τέτοια ερώτηση είναι λανθασμένη και περιέχει συναισθηματικό εκβιασμό. Δεν υπολογίζει πως η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της και για οτιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτό. Μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ανεπιθύμητη, καθώς μπορεί η γυναίκα να είναι ανήλικη, να έχει βιαστεί ή ακόμη και να μην επιθυμεί κάποιο παιδί για προσωπικούς λόγους. Δεν οφείλει καμία γυναίκα εξηγήσεις για τους λόγους που μπορεί να την οδηγήσουν στην άμβλωση.

Στη θέση στην οποία βρίσκεται ο κύριος Κυμπουρόπουλος θα έπρεπε να θέτει ως προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παραμερίζει τις προσωπικές του ανασφάλειες και φόβους. Ο εν λόγω Ευρωβουλευτής δεν συνειδητοποιεί πως εάν οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη έκτρωση, τότε πολλές απ’ αυτές θα εκτεθούν σε κίνδυνο, καθώς εκτρώσεις θα συνεχίσουν -αναπόφευκτα- να πραγματοποιούνται.

Αυτού του είδους οι απόψεις, που μάλιστα μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας, έρχονται να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν να συλλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες αναφορικά με το ποιους ανθρώπους θέλουμε να μας εκπροσωπούν. Οφείλουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας διαρκώς, αφού οι αρμόδιοι δεν είναι πάντα εκεί για εμάς και να χτίζουμε καθημερινά τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο μακριά από το μίσος από όπου κι αν προέρχεται αυτό.

Η «διαχείριση» της εγκυμοσύνης και όσων αυτή συνεπάγεται, (πρέπει να) αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε γυναίκας. Και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, φίλοι, συγγενείς, θεσμικοί και μη παράγοντες, είναι να στηρίζουμε τις γυναίκες στις λιγότερο ή περισσότερο δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να κληθούν να λάβουν για το σώμα τους και τη ζωή τους στο πλαίσιο μιας εγκυμοσύνης.
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu