Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

«Τhe beautiful game»: Εδώ το μίσος δεν έχει χώρο

18-06-2021 21:30

Ιάσονας Θεριός

 

Ο Wright ανέφερε πως το να λαμβάνει τέτοια μηνύματα είναι μια καθημερινότητα για εκείνον. Πραγματικά, τα περιστατικά των διαδικτυακών ρατσιστικών επιθέσεων στο χώρο του ποδοσφαίρου γενικότερα, και στην Premier League ειδικότερα, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σχεδόν κάθε Κυριακή αγωνιστικής δράσης στο «Νησί» στιγματίζεται από ένα ή περισσότερα τέτοια περιστατικά, θύματα των οποίων πέφτουν παγκοσμίως γνωστοί ποδοσφαιριστές. Τα παραδείγματα των Rashford, Sterling και Son που πήραν ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις δεν αποτελούν ούτε την κορυφή του παγόβουνου. Φαίνεται πως μια -δυστυχώς- μεγάλη μερίδα των οπαδών, μετά από ένα κακό αποτέλεσμα της ομάδας τους ή μια κακή εμφάνιση ενός παίκτη, αντλούν τρομερή ανακούφιση ανατρέχοντας στα social media, βρίζοντας και προσβάλλοντας τους εκάστοτε αποδιοπομπαίους για εκείνους τράγους. Αυτό γίνεται κατά κανόνα όχι τόσο μέσω σχολίων, αλλά μέσω προσωπικών μηνυμάτων προς τους ποδοσφαιριστές, καθώς αυτά προσφέρουν την απαραίτητηανωνυμία , ώστε να μπορεί κανείς να εξαπολύσει την επίθεση του με άνεση. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το διαδικτυακό μίσος πλέον έχει γενικευτεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε θύματα του να πέφτουν τόσο λευκοί όσο και μαύροι ποδοσφαιριστές.

Μια υπόθεση που προκάλεσε τρομερές εντυπώσεις είναι αυτή της επίθεσης στο Neal Maupay. Ο Γάλλος επιθετικός της Brighton φαίνεται να λάμβανε επί ένα περίπου χρόνο μηνύματα από ένα συγκεκριμένο οπαδό, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει τον ίδιο και την οικογένεια του. Η Premier League και η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέληξαν ότι κάτι έπρεπε να γίνει, μια προσπάθεια αναχαίτισης της κατάστασης αυτής. Έτσι μέσα από το βίντεο των Wright και Shearer ολόκληρη η αγγλική ποδοσφαιρική κοινότητα ανακοίνωσε ένα τετραήμερο αποχής όλων των λογαριασμών που συνδέονται με αυτή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι οι λογαριασμοί των αγγλικών επαγγελματικών ομάδων και κατηγοριών, οι περισσότεροι λογαριασμοί των ποδοσφαιριστών και πολλών άλλων σχετικών σελίδων παρέμειναν για τέσσερις ημέρες «σιωπηλοί», σε μια προσπάθεια να ακουστούν από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το αγγλικό ποδόσφαιρο ενωμένο στο σύνολο του απαίτησε από τους κολοσσούς των social media να πάρουν μέρος της ευθύνης για όσες λεκτικές επιθέσεις συμβαίνουν στις πλατφόρμες τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στον αγώνα κατά του διαδικτυακού μίσους και των διακρίσεων. Οι φράσεις “Social media companies must do more to stop online abuse” και “No room for racism anywhere” ήταν τα τελευταία λόγια σύσσωμης της αγγλικής ποδοσφαιρικής κοινότητας στις 30 Απριλίου και μέχρι τις 3 Μαΐου. Την κίνηση αυτή ακολούθησαν πολλοί φίλαθλοι, άτομα του χώρου και διασημότητες, γεμίζοντας τα social media με τα hashtags #stoponlineabuse, #noroomforracism και άλλα, προσδίδοντας μια διαφορετική δυναμική στο κίνημα.

Μάλιστα η δράση δεν έμεινε εκεί καθώς πολλοί επίσημοι λογαριασμοί προέβαλαν τη σημασία και τον τρόπο της «αναφοράς» των λεκτικών επιθέσεων, προκειμένου οι πλατφόρμες των μέσων να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Μέσα από αυτή τη σειρά ενεργειών το αγγλικό ποδόσφαιρο πήρε θέση για ένα σοβαρό ζήτημα του αθλήματος και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσες κατευθύνσεις. Ακόμη πιο σημαντικά όμως, έκανε σαφείς τις διαστάσεις του ζητήματος στους φιλάθλους  και τους κινητοποίησε να συμμετέχουν ενεργά σε έναν αγώνα πιο σημαντικό από κάθε ποδοσφαιρικό ματς.

Πριν μερικούς μήνες η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα υπέστη το προσωρινό σοκ της European Super League. Οι θυελλώδεις, τότε, αντιδράσεις από παίκτες, προπονητές και οπαδούς στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα και να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή της κλειστής αυτής λίγκας. Τότε ο Patrick Bamford, ποδοσφαιριστής της Leeds, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις απάντησε αποστομωτικά: «Είναι απίστευτο το πόσος θόρυβος δημιουργείται όταν πλήττεται  η «τσέπη» κάποιου. Είναι κρίμα που δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο με άλλα προβλήματα στο άθλημα, όπως ο ρατσισμός για παράδειγμα». Η δήλωση του εγκωμιάστηκε από τα μέσα και τους ανθρώπους του χώρου. Ο Bamford με αυτόν τον τρόπο φρόντισε να μας υπενθυμίσει ποιοι κατέχουν πραγματικά τη δύναμη στον χώρο του ποδοσφαίρου και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους φιλάθλους. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως το γνωστό ρητό “Football is nothing without the fans” όντως ισχύει και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που αυτό μας προσφέρει. Αν το θελήσουμε, και παλέψουμε ώστε ο ρατσισμός να αποτελέσει παρελθόν από το παιχνίδι μας, τότε όντως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να παλέψουμε όμως συλλογικά και οργανωμένα, όπως μας έδειξε ολόκληρη η αγγλική ποδοσφαιρική κοινότητα. Σε έναν κόσμο όπως αυτός του ποδοσφαίρου και με τη δυναμική την οποία κατέχει είναι κρίμα να αφήνουμε χώρο για οποιουδήποτε είδους ρατσισμό. Είναι στο χέρι μας να απολαμβάνουμε το «the beautiful game» όπως πραγματικά του αρμόζει, απαλλαγμένο από μίσος και διακρίσεις. 
Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu