Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Το μίσος και η εγκατάλειψη: Δύο φονικά όπλα

18-06-2021 22:53

Κλεάρτ Χύσαϊ

 

Δύο μήνες χρειάστηκαν από την ημερομηνία που εξαφανίστηκε η Δήμητρα Καλογιάννη (Δημήτρης Καλογιάννης, 64 ετών) την 06/04/2021, για να δημοσιευτεί η ανακοίνωση της εξαφάνισης της στα ΜΜΕ. Τί περίμενε άραγε ο εισαγγελέας για να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της άτυχης Δήμητρας; Δεν ήταν μεγάλης σημασίας η υπόθεση εξαφάνισης της; Μήπως η οικογένεια της – με την οποία δεν μιλούσε – την άφησαν στην τύχη της;  Η Γραμμή Ζωής, ειδοποιήθηκε από τους οικείους της το απόγευμα της 26/05/2021 – σχεδόν δύο μήνες μετά την εξαφάνιση, και μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιήθηκε  ο Κοινωνικός Συναγερμός Silver Alert.

Η Δήμητρα βλέπει το φως του κόσμου στη Σκάλα Συκαμιάς, πριν από 63 χρόνια σε μια πολύ φτωχή οικογένεια, που έχει να αναθρέψει 4 αγόρια κι ένα κορίτσι, με το όνειρο μιας καλύτερης μέρας, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Έμοιαζε με κοριτσάκι, τόσο συνεσταλμένο ήταν…», θυμάται κάποιος κάτοικος του χωριού. Στα 17 της ανακοινώνει στην οικογένεια του πως ήθελε να αλλάξει φύλο αλλά εκείνοι του λένε πως πρέπει να πάει στρατό κι ύστερα τον βάζουν στο ψυχιατρείο «για να αλλάξει μυαλά και να γίνει άνδρας».

Από το μεγαλείο της ψυχής της λέει η Δήμητρα:

«Οι γονείς μου, μου φέρθηκαν χειρότερα κι από ζώο με τα φάρμακα… Νόμιζαν όμως πως το έκαναν για το καλό μου, γι’ αυτό και τους συγχωρώ. Οι γονείς μου τώρα πια είναι στον παράδεισο και με καταλαβαίνουν όπως δεν με κατάλαβαν ποτέ…».

Σε μια κλειστή και μικρή κοινωνία όπως και αυτή που μεγάλωσε, το βάρος των όσων ακούγονταν γύρω  ήταν πολύ μεγάλο. Η οικογένειά της ποτέ δεν την αποδέχτηκε για αυτό που είναι και για αυτό που πραγματικά νιώθει. Η ίδια μάλιστα -χωρίς επιτυχία- επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά ο Θεός δεν ήθελε ένα τέτοιο τέλος για τη Δήμητρα. Το 2008 και 2009 χάνει και τους δύο γονείς της.

Είναι πλέον ελεύθερη να «σπάσει» την υπόσχεση που κάποτε έκανε στην μητέρα της. Έτσι παραγγέλνει τα πρώτα της γυναικεία ρούχα, τα οποία όμως φοράει αρχικά μόνο στο σπίτι όπου «δεν την βλέπει κανείς «παρά μόνον οι γάτες μου και ο Χριστός». Στη συνέχεια που αποφασίζει να βγει έξω με αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που την χλευάζουν, που την κοροϊδεύουν, που απλά δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτό το «διαφορετικό». Η Δήμητρα δέχτηκε μέχρι και κακοποίηση στο σπίτι της, η οποία τόσο φυσικά, όσο και ψυχολογικά δυσχέρανε την κατάστασή της. Όπως ανέφερε ένας άνδρας του χωριού:

«Ο Δημήτρης ήταν μια ζωή μόνος. Αυτά τα παιδιά δεν τα κάλεσε ο Δημήτρης στο σπίτι του. Μόνα τους μπήκαν μέσα καθώς το κλειδί βρίσκεται σχεδόν πάντα έξω από την πόρτα. Πρόκειται για μία συμμορία με μηχανάκια. Παιδιά παρατημένα κι ανεξέλεγκτα τα οποία πρέπει να έρθει ένα βράδυ η αστυνομία και να τα μαζέψει».

Το 2015 η Σκάλα Συκαμιάς, εξαιτίας του προσφυγικού, μετατρέπεται σε ένα παγκόσμιο χωριό γεμάτο κόσμο. Η Δήμητρα γίνεται γνωστή μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις. Είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή της που έχει παρέα! Εκείνες τις ώρες δεν θέλει να συνειδητοποιήσει πως τη στιγμή που τα φώτα της «δημοσιότητας» σβήσουν, αυτή θα είναι ξανά μόνη, ίσως περισσότερο από ποτέ…

«Με τους περισσότερους εδώ δεν λέω ούτε καλημέρα. Πέρασα πολλές δύσκολες καταστάσεις και κανείς δεν με βοήθησε. Τι μου λείπει; Ένας άνθρωπος αληθινός. Τον ψάχνω μέχρι σήμερα με το φανάρι, σαν τον Διογένη…»

Νέα δεδομένα έρχονται αυτή την εβδομάδα σε δημοσιότητα, μετά από δημοσίευση του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, στο Facebook:

«Το νεκρό απο τη σύγκρουση και την εγκατάλειψη στο δρόμο σώμα, αναγνωρίστηκε από τον αδελφό της. Ο αδελφός της αναγνώρισε νεκρό, το σώμα που δεν αναγνώρισε ποτέ ζωντανό. Δημήτρη την έλεγαν, έκαναν μια ζωή λάθος το φύλο. Όλα έγιναν για να αναγνωριστεί το φύλο μόνο όταν το σώμα παρέδωσε... RIP Δημητράκη».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμο Κουρούκλη, αναμένονται τα αποτέλεσμα του DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε εγκαταλειφθεί σε τροχαίο (σσ. στο μεταξύ όντως η σορός της Δήμητρας ταυτοποιήθηκε και επίσημα). Γιατί χρειάστηκε να ζητήσουμε την συνδρομή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για να ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας απαντήσουν; αναρωτήθηκε ο κ. Κουρούκλης. Γιατί τα νοσοκομεία δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά την ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού Silver Alert, προκειμένου να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο;

«Είμαι σίγουρος ότι στις φωτογραφίες που μου έδειξαν οι αστυνομικοί ο νεκρός είναι ο αδερφός μου», δήλωσε o Παναγιώτης Καλογιάννης, αδερφός της «Δήμητρας της Λέσβου» που πιθανόν έπεσε θύμα τροχαίου στο Δέλτα Φαλήρου.

Υπάρχουν όμως πολλές «Δήμητρες της Λέσβου» εκεί έξω, που η ζωή και η κοινωνία δεν φέρθηκε σε αυτές με ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπάρχουν άνθρωποι που πλέον έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως προς τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, την πίστη τους ή μη, την ταυτότητα τους. To «διαφορετικό» γίνεται σταδιακά μια αποδεκτή πραγματικότητα κυρίως από τις νέες γενιές, ωστόσο ακόμη αντιμετωπίζεται με καχυποψία και χλευασμό από την πλειοψηφία των ανθρώπων ακόμη και την πολιτεία. Θέλω να συνεχίσω να πιστεύω, σαν τη Δήμητρα, πως οι μόνοι καλοί άνθρωποι πάνω στον πλανήτη είναι τα παιδιά. Και πως αν είναι ανίκανα να ξεχωρίσουν το αστείο από το γελοίο και την πλάκα από τον εξευτελισμό, οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι μεγάλοι… Αυτοί που, όπως λέει η Δήμητρα στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου «Ο Δημητράκης και η Δημητρούλα», αποτελούν δυστυχώς μία θλιβερή πλειοψηφία.

 

ΠΗΓΕΣ :

https://www.protothema.gr/greece/article/1127899/exafanistike-i-dimitra-tis-lesvou-i-istoria-tis-pou-egine-gnosti-hari-sto-prosfugiko/

https://www.lifo.gr/now/greece/dimitra-tis-lesboy-eimai-sigoyros-oti-o-nekros-einai-o-aderfos-moy

https://www.protothema.gr/greece/article/1132732/dimitra-tis-lesvou-epese-thuma-thanatiforou-trohaiou-me-egataleipsi/

 

Το σκίτσο είναι του Costis Papatheodorou - https://www.facebook.com/costis.papatheodorou




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu