Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Portal

Η εποχή των απειλητικών μηνυμάτων

11-07-2021 13:20

Κορίνα Νικολοπούλου

 

Στις 18 Μαΐου περίπου 8.000 μετανάστες πέρασαν τα υδάτινα σύνορα της Ισπανίας, φτάνοντας στο θύλακα της Θέουτα, με την κυβέρνηση της Ισπανίας να κάνει πολλαπλές προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στο Μαρόκο, από όπου και προήλθαν. Παράλληλλα, στην ακτή όπου έφταναν οι βάρκες είχαν καταφτάσει δυνάμεις του Ερυθρού Σταυρού ώστε να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Ένας φωτογράφος που βρέθηκε στο σημείο έτυχε να αποθανατίσει με την κάμερα του μια εικόνα, η οποία προκάλεσε στην συνέχεια πλήθος αντιδράσεων. Στη φωτογραφία παρουσιάζεται μια γυναίκα εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, να αγκαλιάζει σφιχτά έναν πρόσφυγα, έγχρωμο, ο οποίος είχε ξεσπάσει σε λυγμούς. Η εικόνα έκανε το γύρο του διαδικτύου, με χιλιάδες χρήστες να προβαίνουν σε υβριστικά σχόλια, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές προς το πρόσωπο της εθελόντριας Λούνα Ρέγες. Οπαδοί του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, αλλά και πολλοί εξαγριωμένοι πολίτες θέλησαν μέσω της λεκτικής κακοποίησης να βάλουν στο στόχαστρο την εθελόντρια, διαδηλώνοντας έντονα για την άφιξη των 8.000 μεταναστών στην Θέουτα. Οι δηλώσεις της 20χρόνης εθελόντριας ήρθαν σαν αστραπή, όταν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είδαν πως ο φίλος μου ήταν μαύρος και δεν σταμάτησαν να με προσβάλλουν και να λένε φρικτά, ρατσιστικά πράγματα σε μένα».

Επειδή όμως η αλήθεια και η ανθρωπιά έχει κι άλλο πρόσωπο, σε απάντηση όλων των ρατσιστικών μηνυμάτων, μια πληθώρα θετικών σχολίων συμπαράστασης, ελπίδας και ευγνωμοσύνης ήρθε για να δικαιώσει την προσπάθεια όλων των εθελοντών που συνεισφέρουν ενεργά στο προσφυγικό έργο. Τα εκατοντάδες μηνύματα με το χάσταγκ #GraciasLuna κατέκλυσαν το χώρο των social media, δικαιώνοντας την ενέργεια της Λούνα, η οποία περιέγραψε την αγκαλιά της προς το συνάνθρωπο της που βρίσκονταν σε έκτακτη ανάγκη «ως το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο». Αξίζει να αναφερθεί μεταξύ άλλων, ότι πολλά πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής εξέφρασαν τα θετικά τους σχόλια στο Twitter απέναντι σε αυτή την τόσο όμορφη και γεμάτη ανθρωπιά πράξη της εθελόντριας.

Είναι απόλυτα σεβαστό ο καθένας να έχει διαφορετικές απόψεις σχετικά με διάφορα ζητήματα και γεγονότα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Και είναι επίσης κατανοητό ότι δεδομένου ότι ο χώρος του διαδικτύου προσφέρει αμεσότητα και εύκολή πρόσβαση σε ένα ευρύ κοινό, ο καθένας να τοποθετείται ή τουλάχιστον να έχει την ευκαιρία να τοποθετείται μέσω αυτών. Όμως εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή, ένα όριο, το οποίο δεν πρέπει να καταπατηθεί και να ξεπεραστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει ή να απειλήσει την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου ακριβώς επειδή οι πράξεις ή τα λεγόμενα του δεν συνάδουν με τις πεποιθήσεις και τις αρχές που έχει εκείνος που κάνει τα κακόβουλα σχόλια.

Αυτή η λεπτή γραμμή που δεν γίνεται συχνά αισθητή είναι η αιτία που η ρητορική μίσους ανθίζει και θα ανθίσει κι άλλο τα προσεχή χρόνια. Σίγουρα, όπως προαναφέρθηκε, ο χώρος του διαδικτύου όντας εύκολα προσβάσιμος, προσφέρει ελευθερία στους χρήστες τους. Ελευθερία να κινηθούν όπως θέλουν, ελευθερία να σκεφτούν αλλά και ελευθερία να εκφραστούν όπως κρίνουν οι ίδιοι καλύτερα. Η ρητορική μίσους αποτελεί έναν από τους τρόπους έκφρασης πολλών ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μαρτυρά και το πως κινείται η σκέψη των ατόμων. Η σκέψη είναι εκείνη που κινητοποιεί ώστε να εκφραστεί κάτι λεκτικά είτε με αρνητικό είτε με θετικό περιεχόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση, ακριβώς επειδή η σκέψη βαδίζει σε αρνητικά κυρίως μονοπάτια, έχει τη δυνατότητα να τροποποιηθεί και εν τέλει να διαφοροποιηθεί από την αρχική της μορφή. Πώς θα ήταν τα σχόλια σχετικά με τον έγχρωμο πρόσφυγα, αν η σκέψη είχε θετικές βάσεις πριν εκφραστεί; Σίγουρα θα υπήρχαν άτομα που θα το έκριναν αλλά δεν θα έφταναν σε σημείο να βρίσουν και να απειλούν. Απλώς θα εξέφραζαν τη γνώμη τους. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς αλλάζει η σκέψη; Η σκέψη αλλάζει με σωστή παιδεία, με συνεχή ενημέρωση, με αποδοχή της διαφορετικότητας, με τεράστια ψυχική δύναμη, με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως αλλάζει μόνο αν το θέλουμε πραγματικά. Γιατί χωρίς βούληση, είσαι απλώς περιπλανόμενος σε έναν κόσμο, σε μια κοινωνία που έφτιαξαν άλλοι για έσενα.

 




Ο παρών ιστότοπος συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια 2014-2020». Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου αντικατοπτρίζει τις απόψεις του/της συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu