Portal
Media: mirror of the LGBTQI+ community or a distorting lens?
Καμπάνη Αφροδίτη
Η ρητορική μίσους απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν γίνεται πάντα αντιληπτή, κρύβεται πολλές φορές πίσω από την ‘’σάτιρα’’, την παραπληροφόρηση και τις ανακρίβειες σε ειδήσεις. Τα ΜΜΕ οφείλουν να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν ολοκληρωμένα το κοινό τους, ώστε να αποφεύγονται οι προκαταλήψεις και η λογική του μίσους απέναντι στο διαφορετικό.
Hate speech in sports: when fair play is lost
Ευδοξία Ίσκου
Παρά τις αξίες ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας που προωθεί ο αθλητισμός δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές πέφτουν θύματα ρητορικής μίσους, μια κατάσταση στην οποία ενθαρρύνεται ή υποκινείται βία που αφορά το φύλο, τη θρησκεία, τη σεξουαλική ταυτότητα και άλλα χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται αυτό το φαινόμενο είναι μέσω της κερκίδας.
Antidote to hate: Journalism as a "fire extinguisher" against hate speech on the internet
Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης
Η ρητορική μίσους δεν θα εξαφανιστεί από μόνη της. Θα συνεχίσει να μεταμφιέζεται σε “χιούμορ”, σε “γνώμη”, σε “αλήθειες που κανείς δεν λέει”. Όσο υπάρχουν όμως άνθρωποι που την αναγνωρίζουν και νέοι «μάχιμοι» δημοσιογράφοι που την αμφισβητούν και απαντούν στην ρητορική μίσους με τεκμηρίωση υπάρχει ελπίδα. Δεν χρειάζεται να είσαι αποκλειστικά επαγγελματίας δημοσιογράφος για να επηρεάσεις τον δημόσιο λόγο.
A thought on hate speech
Δημήτριος Δούσης
Η ρητορική μίσους δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από μόνη της. Χρειάζεται κοινωνική εγρήγορση, ενεργή αντίδραση και μια βαθύτερη αλλαγή στην κουλτούρα του δημόσιου διαλόγου. Και κυρίως, χρειάζεται το θάρρος να αμφισβητήσουμε τα κυρίαρχα αφηγήματα όταν αυτά στηρίζονται στον αποκλεισμό του διαφορετικού.
Hate Speech in the Digital Space: Quality Journalism as a Shield
Γρηγορία Δαγκούνα
Η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους είναι μια συλλογική προσπάθεια. Δεν αφορά μόνο τις πλατφόρμες ή τη νομοθεσία. Αφορά τον τρόπο που επιλέγουμε να μιλήσουμε, να αναδείξουμε, να μοιραστούμε. Και σε αυτό, η δημοσιογραφία –όταν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον– μπορεί να είναι όχι μόνο παρατηρητής, αλλά και πρωταγωνιστής.
Digital Silence Against Hate. Anonymity and Impunity on TikTok
ΒΛΑΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Το TikTok δείχνει να απομακρύνεται από την αρχική του ταυτότητα ως ένα μέσο ψυχαγωγίας και ένα ανοιχτό στον κόσμο παράθυρο και σταδιακά μετατρέπεται σε ένα ανεξέλεγκτο περιβάλλον διχόνοιας, λειτουργώντας σαν αποδιοπομπαίος τράγος εκτόνωσης μέσα από απρεπείς και προσβλητικές εκφράσεις, μειώνοντας τους άλλους και εξυψώνοντας τον εαυτό μας.
Hate within the four lines
Γεώργιος Βασιλάκης
Η ρητορική μίσους στον αθλητισμό είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η αξία του αθλητισμού ως μέσο ενότητας και εκτόνωσης πρέπει να παραμείνει αλώβητη από τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό.
Hate Speech in the Digital World. Islamophobia and Anti-Semitism
Κωνσταντίνος Αντωνίου
Σε μια εποχή όπου ένα tweet μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από την αλήθεια το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η ρητορική μίσους δεν είναι απλώς θέμα πολιτικής ορθότητας και έχει πραγματικές συνέπειες.
Words that Hurt: Hate Speech in School Classrooms
ΑΛΦΙΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Η ρητορική μίσους στα σχολεία δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή κανενός και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πρόβλημα που θα επιλύσουν τα παιδιά μεταξύ τους. Αποτελεί μια μορφή βίας που είναι ικανή να αφήσει βαθύτατα και παντοτινά τραύματα στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.
The Shadow of Hate Speech: The Adversary of Justice and the Role of Lawyers
Μαρκουλή Δέσποινα
Στον παράδεισο της δικαιοσύνης, η ρητορική μίσους είναι ένας σκοτεινός ύποπτος που απειλεί τις βάσεις του δικαίου και της ισότητας. Σε έναν κόσμο όπου η αντίθετη άποψη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της νομικής σκέψης, η επιδημία της ρητορικής μίσους μπορεί να διαλύσει τον διάλογο και να διαιωνίσει τον αδιέξοδο της διαμάχης.
Hate Speech and Artificial Intelligence on the Internet
Άννα Ευθυμίου
Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της ψηφιακής εποχής. Η έκταση και η ταχύτητα διάδοσης του λόγου μίσους στα κοινωνικά δίκτυα και στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι πρωτόγνωρη. Η τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο αυτό, παίζει διττό ρόλο: από τη μία πλευρά, βοηθά στην ανίχνευση και καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και από την άλλη, μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωσή της μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την προώθηση περιεχομένου.
The episodic appearance of Marina Satti at this year's Eurovision and its coverage by the domestic and foreign media
Χρήστος - Νικόλαος Λαβρεντιάδης
Ένα επίκαιρο ζήτημα το οποίο φαίνεται να μονοπωλεί τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή επικαιρότητα αποτελεί το τελευταίο διάστημα με ολοένα και περισσότερες προεκτάσεις, η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της ερμηνεύτριας Μαρίνας Σάττι, η οποία κατά την διάρκεια διεξαγωγής της προκαθορισμένης συνέντευξης τύπου στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, φαίνεται να χασμουριόταν απαξιωτικά στην συνέντευξη τύπου της Eden Golan, εκπροσώπου του Ισραήλ. Το ολιγόλεπτο απόσπασμα που διέρρευσε προκάλεσε με την σειρά του πληθώρα καυστικών και υποτιμητικών σχολίων εναντίον της ίδιας, κυρίως από σχολιαστές διαφόρων εγχώριων πάνελ εκπομπών και όχι μόνο.
The poison of Greek football and the timeless misinterpretation of Bill Shankly's words
Ραφαήλ Κλαριδόπουλος
Ένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά quotes ανήκει στον Μπιλ Σάνκλι, Σκωτσέζο ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή που λατρεύτηκε όσο βρισκόταν στον πάγκο της Λίβερπουλ. Ο Μπιλ είχε δηλώσει πως διαφωνεί με όσους θεωρούν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου διότι όπως πίστευε ο ίδιος είναι κάτι πολύ, πολύ πιο σημαντικό. Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε χαθεί στην μετάφραση παρερμηνεύοντας τα λόγια του και δίνοντάς τους μία πιο κυριολεκτική και αρρωστημένη χροιά στον βωμό της τοξικότητας και του φανατισμού.
"Culture" as a source of violence
Μυρσίνη Θεοδωρίδου
Η ρητορική μίσους που διακινείται μέσω της μουσικής τραπ είναι προβληματική, λόγω της ευρείας διάδοσής της και της αποδοχής της από τα νεότερα άτομα. Έτσι, η τέχνη και ο πολιτισμός καταλήγουν να μην αποτελούν μία ειρηνοποιό ταύτιση, αλλά να διακινούν μίσος και επιθετικότητα. Ο Φρόιντ στο έργο του Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας (1930), ελπίζει, όπως όλοι μας, ότι ο έρωτας θα καταφέρει να υπερνικήσει την ενόρμηση θανάτου.
Words or Weapons?
Βασιλική Μακαντάση
Με κάθε μας ενέργεια, κάθε κοινωνική ανάρτηση και κάθε συνομιλία στο διαδίκτυο, είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε ένα πιο ασφαλές, φιλικό και ανοιχτό περιβάλλον για όλους. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ας στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όχι άλλο μίσος στο διαδίκτυο.
Εσύ πως θα κάνεις την διαφορά, σήμερα;


This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.