Javascript must be enabled to continue!

Portal

Hate speech: White Supremacy

28-08-2021 18:27

Δέσποινα Μαστρογιάννη

 

Η ιδεολογία εμφανίζεται το 19ο αιώνα με τη συνδρομή της ιατρικής επιστήμης και της ανθρωπομετρίας, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και δοκίμια που υποστηρίζουν την ανωτερότητα των γερμανικών λαών σε επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης. Επιπλέον, ο πολιτισμικός ιμπεριαλισμός εις βάρος των μη λευκών λαών της Ευρώπης, την περίοδο της αποικιοκρατίας αποτέλεσε μια από τις πρώτες μορφές έκφρασης αυτής της ρατσιστικής ιδεολογίας. Οι ιδέες αυτές ενισχύθηκαν επιπλέον με σύγχρονες μεθόδους, όπως τα τεστ νοημοσύνης, τα οποία αναδείκνυαν την υψηλότερη ευφυΐα των Ευρωπαίων σε σχέση με άλλους λαούς, κυρίως της Αφρικής.

Σήμερα, το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η κουλτούρα της Λευκής Υπεροχής εμπεριέχει την εμμονή στην υπεροχή της λευκής φυλής και την κατωτερότητα όλων των άλλων φυλών, καθώς και τη φανταστική απειλή σχετικά με την κατάργηση των δικαιωμάτων των λευκών. Η ρητορική για μια επικείμενη θυματοποίηση των λευκών αποτελεί ισχυρό επιχείρημα κατά τη στρατολόγηση νέων μελών σε οργανώσεις και άλλοθι για παρακίνηση σε βία. Στις πιο ακραίες της μορφές παρουσιάζει τους λευκούς ως μειονότητα υπό δίωξη. Η θρησκεία, η ιστορία καθώς και η διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης αποτελούν τα θεμέλια για την οικοδόμηση της ταυτότητας και της ρητορικής των ομάδων αυτών.

 

 

Οι οργανωμένοι υποστηρικτές της Λευκής Υπεροχής εκμεταλλεύονται τον Παγκόσμιο Ιστό, ως το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για τη διάδοση της ιδεολογικής τους προπαγάνδας σε μαζικό κοινό. Το διαδίκτυο, ως άμεσα προσβάσιμος και χωρίς περιορισμούς χώρος επιτρέπει στις ρατσιστικές οργανώσεις να διαδίδουν το περιεχόμενό τους, είτε σε φόρουμ επικοινωνίας και ιστότοπους πολιτικού περιεχομένου, είτε μέσω συμβολικών μορφών, όπως  μουσική και λογοτεχνία με ρατσιστικό περιεχόμενο, ή ακόμη και προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αυστριακός νεοναζιστής ράπερ Mr. Bond με το τραγούδι του "Fascist", στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων σε θανάτους Εβραίων, σε θαλάμους αερίων και μαζικούς τάφους. Καθώς, η προώθηση της ναζιστικής ιδεολογίας αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Αυστρία, ο ράπερ συνελήφθη από τις αυστριακές αρχές και κατηγορήθηκε για παραγωγή και μετάδοση ναζιστικών ιδεών και υποκίνηση μίσους, όταν το τραγούδι του χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση σε ζωντανή μετάδοση αντισημιτικής επίθεσης έξω από συναγωγή στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2019. Οι στίχοι του θεωρήθηκαν αντισημιτικοί και ρατσιστικοί, ενώ ο ίδιος κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε βία καθώς καλούσε κατ’ εξακολούθηση μέλη νεο-ναζιστικών οργανώσεων να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το διαδίκτυο εξυπηρετεί τη διεθνή δικτύωση ακροδεξιών οργανώσεων και την ενδυνάμωση τους, αφού προσεγγίζουν διαρκώς νέα ακροατήρια δυσαρεστημένων λευκών. Μέσω των ιστότοπων τους παρέχουν ιδεολογικές ερμηνείες σε ζητήματα της επικαιρότητας και ερμηνεύουν τα κοινωνικά προβλήματα πλαισιώνοντας τα φυλετικά, ενώ προωθούν και τις δικές τους αφηγήσεις για γεγονότα του παρελθόντος, όπως η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η γενοκτονία των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθώς οι υποστηρικτές της λευκής υπεροχής αυξάνονται, δημιουργείται ένα κίνημα, το οποίο κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να βρει πολιτική έκφραση. Μια τέτοια κανονικοποίηση της φασιστικής ιδεολογίας ενέχει τον κίνδυνο αύξησης εγκληματικών ενεργειών εναντίον μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων, οι οποίες κατηγορούνται ότι υπονομεύουν ή «ρυπαίνουν» τη λευκή ευρωπαϊκή κουλτούρα, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τους μουσουλμάνους της Ευρώπης.

Οι δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν οξύνει τις ξενοφοβικές αντιλήψεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τους υπερασπιστές της αποκαλούμενης “Λευκής Υπεροχής” να χρησιμοποιούν ως εργαλείο τη ρητορική μίσους για να διαδώσουν τις ιδέες τους σε θετικά ακροατήρια που πιστεύουν σε βίαιες παρεμβάσεις για τη σωτηρία της λευκής φυλής. Η σταθερή παρουσία τους στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα, κυρίως σε περιόδους κρίσεων, ενέχει τον κίνδυνο ο εξτρεμιστικός τους λόγος να μετατρέπει σε γενικά αποδεκτή πολιτική και κοινωνική ρητορική.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.bentley.edu/news/combating-white-supremacy
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu