Javascript must be enabled to continue!

Portal

The power of the weigher versus success

28-08-2021 19:18

Ευαγγελία Γκιόξη

 

Προ ολίγων εβδομάδων ολοκληρώθηκε ο 65ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Νέοι καλλιτέχνες ξεσήκωσαν το κοινό και τους τηλεθεατές, ενώ προηγούμενοι νικητές έδωσαν ένα θεαματικό σόου στις ταράτσες του Ρότερνταμ, το “Rock The Roof”. Ανάμεσά τους η Έλενα Παπαρίζου ως νικήτρια της Ελλάδας στον διαγωνισμό το 2005. Η τραγουδίστρια, η οποία έχει αποδείξει επανειλημμένως την επιτυχία της στην ελληνική μουσική σκηνή αναβίωσε την εμφάνιση του 2005, προκαλώντας συγκίνηση στους λάτρεις του διαγωνισμού.

Κι όμως, όσο θεαματική κι αν υπήρξε η παρουσίαση και οι φωνητικές ικανότητες της , δεν ήταν αρκετά για ένα μέρος του τηλεοπτικού κοινού της Ελλάδας, το οποίο έμεινε, όχι μόνο ασυγκίνητο, αλλά και θιγμένο από την συμμετοχή. Αφορμή υπήρξε η αύξηση του αριθμού της ζυγαριάς της τραγουδίστριας, η οποία δεν παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη στα ίδια κιλά που παρουσιάστηκε πριν από 16 χρόνια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκλήθηκε πόλωση, με κάποιους να σχολιάζουν αρνητικά την εμφάνιση και τα κιλά της, εκφράζοντας συμπόνια τους προς τους χορευτές που τη σήκωσαν στους ώμους τους, αφού εκείνη «έχει γίνει 100 κιλά, ως κλασική Ελληνίδα». Αντίθετα, ορισμένοι έσπευσαν να υπερασπιστούν την Έλενα Παπαρίζου, καθώς όπως και κάθε γυναίκα, το σώμα της είναι αποκλειστικά δική της υπόθεση και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τα κιλά της.

Τα παραπάνω σχόλια προήλθαν τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες, με μοναδικό ελαφρυντικό για την αύξηση των κιλών της τραγουδίστριας να αποτελεί μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, καθώς μόνο σε μια αντίστοιχη περίπτωση δικαιούται μια γυναίκα, και ειδικά του θεάματος, να «αφήσει το σώμα της». Ο λόγος μίσους, που εκδηλώθηκε προς το πρόσωπο της Παπαρίζου, μιας γυναίκας με αρκετές επιτυχίες στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την δομή και τις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας. Τελικά έχει μεγαλύτερη αξία το νούμερο της ζυγαριάς ή η επιτυχία ενός ατόμου στο να εκπληρώσει τα όνειρά του; Ενδεχομένως η πόλωση που παρατηρήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα να είναι καθρέφτης του μεταιχμιακού χαρακτήρα των κοινωνικών δομών από παραδοσιακές και στερεοτυπικές αφηγήσεις σχετικά με το πώς εμφανίζονται και συμπεριφέρονται γυναίκες και άνδρες, σε πιο σύγχρονες, αποτελούμενες από άτομα με αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό, σχετικά με το σώμα τους, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο τους.




This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu