Javascript must be enabled to continue!

Portal

A politician, fake news and a wall

03-10-2021 00:04

Απόλλων Στρατής-Διαμαντής

 

Απλό παράδειγμα επιβεβαίωσης των παραπάνω αποτελεί το παράδειγμα της δημοσίευσης της Αφροδίτης Λατινοπούλου, όπου χρησιμοποιείται – γεγονός που επιβεβαιώνει η σελίδα ellinikahoaxes.gr - παραποιημένη φωτογραφία του Θεάτρου «Εμπρός», όπου στον τοίχο του θεάτρου αναγραφόταν η λέξη «Αυνανίζομαι». Τη φωτογραφία δημοσίευσε η κυρία Λατινοπούλου με τη λεζάντα «η εστία “πολιτισμού” εμπρός που σφράγισε η κυβέρνηση και διαμαρτύρονται οι αριστερούληδες.».

Σε μια πρώτη ανάγνωση του συνόλου του δημοσιεύματος, η κυρία Λατινοπούλου φαίνεται πως κατηγορεί ανθρώπους του αριστερού χώρου για τις διαμαρτυρίες τους, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το γεγονός πως αυτός ο χώρος δεν αποτελεί –εξαιτίας της επιγραφής του - κέντρο πολιτισμού. Αυτά εφόσον δεν γνωρίζαμε πως η εν λόγω φωτογραφία είναι παραποιημένη.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μάλλον αποτελεί αποτυχημένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, ακόμα και αν κάποιος δεν γνώριζε πως πρόκειται για παραποιημένη φωτογραφία. Να εξηγήσουμε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο πολιτισμός δεν είναι συνώνυμο του πουριτανισμού. Η επιγραφή θα μπορούσε να λέει «αυνανίζομαι», «συλλογίζομαι» ή και «αδυνατίζομαι» χωρίς αυτό να είναι καταδικαστέο, είτε είναι επίσημη επιγραφή που εκφράζει τον χώρο και την ιδιότητα του, είτε είναι ένα απλό γκραφίτι σε ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο. Οπότε, η στοχοποίηση της «αριστεράς» μάλλον άστοχη ήταν. Εξίσου άστοχη βέβαια ήταν και η παράλειψη της δεξιάς, καθώς - στατιστικά μιλώντας - το να έχουν όλοι οι δεξιοί της παράταξης, όπου είναι φιλικά προσκείμενη η κ. Λατινοπούλου, την ίδια άποψη μοιάζει λίγο απίθανο. Για τελείως τυπικούς λόγους να αναφερθεί πως η επιγραφή στην πραγματικότητα λέει βασανίζομαι.

Συνεπώς, όπως είπαμε, τα fake news χρησιμοποιούνται από ανθρώπους (βλέπουμε κα. Λατινοπούλου), με συγκεκριμένες τεχνικές (βλέπουμε παραποίηση της φωτογραφίας), για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Όσον αφορά το τελευταίο, πιθανώς η συγκεκριμένη δημοσίευση να στόχευε σε ένα συντηρητικό κομμάτι υποψήφιων ψηφοφόρων της κυρίας Λατινοπούλου.

Η παραποίηση μίας φωτογραφίας -εξαιτίας της λεζάντας- δεν ήταν ικανή να καλύψει το λόγο μίσους. Η φωτογραφία αυτή, πιθανώς να μπορούσε να προξενήσει μεγαλύτερο «κακό», εάν είχε μια άλλη λεζάντα ή ακόμη και αν δημοσιευόταν μόνη της. Αλλά ευτυχώς ο λόγος μίσους και τα fake news δεν χρησιμοποιούνται μόνο από ειδικούς. Τα fake news όπως αναφέρει ο Χρήστος Κωστόπουλος στο medianalysis.net είναι σαν φαινόμενο τόσο παλιό, όσο η ίδια η εκτύπωση. Είτε με τη μορφή ψευδών είτε παραποιημένων ειδήσεων παραμένουν απειλή που χρήζει παγκόσμιας, ευρωπαϊκής, αλλά και εγχώριας αντιμετώπισης.




This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu