Portal
Panhellenic shock
08-07-2022 10:45Παναγιώτης Λιάκος
Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ο νεαρός φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τον τόπο σπουδών του. Η οικογένεια του κινητοποιήθηκε γρήγορα και μαζί της και οι αρχές. Και γρήγορα αποκαλύφθηκε πως η εξαφάνιση του, επ’ουδενί, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αθώα, μιας και ο 20χρονος φοιτητής βίωσε σε διάστημα ενός χρόνου, περισσότερα από 23 περιστατικά κακοποίησης και εκφοβισμού από τους συμφοιτητές του, οι οποίοι τον γρονθοκοπούσαν, τον κλωτσούσαν, του ασκούσαν ψυχολογική βία ενώ, σε ένα από τα περιστατικά αυτά, του προκάλεσαν παροδική ασφυξία. Σύντομα ήρθαν και άλλες αποκαλύψεις στο φως. Η βασικότερη, ότι η σχολή γνώριζε για τον «Γολγοθά» του Γιακουμάκη, και ότι το μόνο που έκανε είναι να προσπαθήσει να αμβλύνει τα περιστατικά βίας, με το να «μεταφέρει» το θύμα, σε έναν άλλον όροφο (!), στην εστία, όπου θύμα και θύτες διέμεναν.
Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Σχεδόν 40 μέρες από την εξαφάνιση του, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης θα βρισκόταν νεκρός, 800 μέτρα από τη σχολή του, φέροντας τραύματα από μαχαίρι. Σύμφωνα με πηγές, είχε πεθάνει από την ημέρα που αγνοείτο. Η είδηση μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα. Και το πανελλήνιο παθαίνει σοκ. Ωστόσο, ο σχολικός εκφοβισμός, γνωστός και ως bullying, δεν τους ήταν και δεν τους είναι άγνωστος ή ασυνήθιστος. Ίσως φταίει που ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν το πρώτο, καταγεγραμμένο θύμα του, που έβρισκε το θάνατο.
Έχουν περάσει περισσότερα από 7 χρόνια από το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη και σχεδόν ένας χρόνος από την τελευταία δίκη, που οδήγησε τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του στη φυλακή. Και ο νεαρός Κρητικός δεν παρέμεινε το τελευταίο νεκρό θύμα του σχολικού εκφοβισμού, που μαστίζει τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, την τελευταία δεκαετία, Μόλις 2 βδομάδες πριν, ένας 14χρονος μαθητής του 54ου Γυμνασίου Αθηνών απαγχονίστηκε στο σπίτι του, έπειτα από ανελέητο, σύμφωνα με μαρτυρίες, bullying από τους συμμαθητές του. Και εκεί το σχολείο και η διεύθυνση του ήξεραν τι συνέβαινε. Και για άλλη μια φορά, το πανελλήνιο μούδιασε. Δεν το περίμενε ούτε αυτό.
Την ίδια ώρα, σε δημοτικό σχολείο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, 11χρονος μαθητής σταματάει το σχολείο για την σχολική χρονιά που απομένει, μιας και μερίδα των συμμαθητών του, για 2,5 χρόνια, του ασκούσαν λεκτική και σωματική βία ενώ δεν δίστασαν να τον μαχαιρώσουν στη δεξιά ωμοπλάτη, σε ένα σημείο του σχολικού συγκροτήματος, όπου προαυλίζονται και μαθητές μεγαλύτερων και μικρότερων ηλικιών. Και εκεί η διεύθυνση ήταν, δυστυχώς, ενήμερη.
Κλείνω τον απολογισμό, επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με καταγγελία γονέα, ο σχολικός εκφοβισμός πλήττει παιδιά, όχι μεγαλύτερα των 8 ετών, σε γειτονίες του Περιστερίου. Η σχολική διεύθυνση, όπως αναφέρεται, ήταν και πάλι ενήμερη. Στην δε απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η αδιαφορία των υπευθύνων έχει αποδείξει πόσο γρήγορα ένα θύμα σχολικού εκφοβισμού μπορεί να μετατραπεί σε δράστη σχολικής σφαγής.
Καμία ηλικία δεν φαίνεται να μπορεί να γλιτώσει από το bullying. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να προστατευτούν τα παιδιά από το μίσος, όταν, σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα, ένα στα τέσσερα παιδιά έρχεται σε επαφή με ρητορική μίσους στο διαδίκτυο; Πώς θα μπορούσαν τα παιδιά να μεγαλώσουν ψυχικά υγιή, όταν οι συμμαθητές τους βάζουν σκοπό να τους τραυματίσουν σωματικά και ψυχικά και όταν η σχολική «ομερτά», σπάει όταν είναι πια πολύ αργά;
Ως πότε, η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει συνηθίσει να αποδέχεται μοιρολατρικά τα πάντα, θα μένει σιωπηλή και σοκαρισμένη μπροστά στον κυριολεκτικό και μεταφορικό θάνατο της αθώας παιδικής ψυχής;
Το σοκ του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη θύμισε στους Έλληνες ότι υπάρχει σχολικός εκφοβισμός. Το σοκ του θανάτου του 14χρονου Μάκη στα Σεπόλια τους θύμισε ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να του ξεφύγει. Φοβάμαι πως το σοκ της ελληνικής κοινωνίας θα κορυφωθεί, δυστυχώς, στους επόμενους θανάτους, που αργά ή γρήγορα θα προκύψουν από την αμέλεια και την αδιαφορία. Αυτή τη φορά, όμως, το σοκ που θα βιώσουμε προβλέπεται σηπτικό.
Πηγές: neolaia.gr, protothema.gr, newsbomb.gr, enikos.gr, tanea.gr, oneman.gr, makthes.gr
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.