Javascript must be enabled to continue!

Portal

Courage-Homophobia 1-0

08-07-2022 10:52

Νικολέττα Νεργκούτι

Για πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα το θέμα της σεξουαλικότητας και πιο συγκεκριμένα της ομοφυλοφιλίας και της διαφορετικότητας θεωρείται μεγάλο ταμπού και από πολλούς κατακριτέο. Είναι πολύ στενάχωρο που ένας άνθρωπος αναγκάζεται να καταπιέζει τον πραγματικό του εαυτό και τα συναισθήματά του, απλά και μόνο επειδή κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν άτομα με διαφορετικές προτιμήσεις στην σεξουαλική τους ζωή.

Η LGBTQ+ κοινότητα είναι αναμφίβολα μια από τις πιο καταπιεσμένες ομάδες ανθρώπων. Τα άτομα αυτής της κοινότητας κάθε μέρα βρίσκονται αντιμέτωπα με την λεκτική, αλλά τους φορές και με την σωματική βία από κάποιους που ενοχλούνται με τον τρόποτουςς τους, γιατί όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει «δεν είναι αυτό το κανονικό». Πόσο σκληρό μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο να μην μπορεί να ζήσει με τον τρόπο που τον ευχαριστεί γιατί φοβάται, φοβάται τι θα πουν οι άλλοι, φοβάται την κατακραυγή.

Η ομοφοβία καλλιεργείται μέσα από την κοινωνία στην οποία ζούμε. Ένας από τους βασικούς παράγοντες της ομοφοβίας είναι η πατριαρχία και το πρότυπο του ισχυρού και τρανού άντρα. Η παλιακή αυτή αντίληψη, που δυστυχώς υπάρχει ακόμα, φέρει τον άντρα να είναι ισχυρότερος της γυναίκας, εξυπνότερος και ικανότερος.Φυσικά, το ίδιο πρέπει να δείχνει και η εμφάνισή του, πρέπει να έχει αυτή την αρρενωπή φιγούρα και το δυναμισμό στο ύφος του. Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως για παράδειγμα μια ποδοσφαιρική ομάδα θα μπορούσε να ενταχθεί ένας ομοφυλόφιλος άντρας; Σίγουρα δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά, έως και καθόλου, άλλα φυσικά και γίνεται. Μέσα στο Μάιο του 2022, ο 17χρονος αμυντικός Τζέικ Ντάνιελς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την αγγλική ομάδα Blackpool και τότε ήταν που έκανε την αποκάλυψη πως είναι ομοφυλόφιλος.

«Αυτή η σεζόν ήταν τρομερή για εμένα εντός γηπέδου. Έκανα το ντεμπούτο μου με την πρώτη ομάδα, σκόραρα 30 φορές με την ομάδα νέων, υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο και μοιράστηκα την επιτυχία μου με τους συμπαίκτες μου, πραγματοποιώντας τρομερή πορεία στο FA Youth Cup και σηκώνοντας το κύπελλο του Λάνκασαϊρ. Αλλά εκτός γηπέδου έκρυβα τον αληθινό μου εαυτό και ποιος είμαι πραγματικά. Γνωρίζω όλη μου την ζωή πως είμαι gay και πλέον νιώθω έτοιμος να κάνω come-out και να είμαι ο εαυτός μου», δήλωσε ο Ντάνιελς. Φυσικά αυτή η είδηση έπαιξε σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, άλλα και στην Ελλάδα, αφού ο Τζέικ Ντάνιελς είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία που μιλάει ανοιχτά για την σεξουαλικότητά του μετά τον Τζάστιν Φάσανου, ο οποίος είχε υποστεί τόσο μεγάλη κατακραυγή, που αναγκάστηκε να φύγει στις ΗΠΑ για να απαλλαχτεί από αυτή. Δυστυχώς, η απόφαση του δεν τον βοήθησε  βοήθησε, αφού 7 χρόνια μετά έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ο Τζέικ Ντάνιελς σε τόσο νεαρή ηλικία και πάνω στο άνθος της καριέρας του, πήρε το θάρρος να μιλήσει για το ποιος πραγματικά είναι και να στηρίξει τις προτιμήσεις του και τις απόψεις του. Κάτω από τα άρθρα και τις φωτογραφίες του 17χρονου με το συγκεκριμένο θέμα υπήρχαν πολλά υβριστικά και χλευαστικά σχόλια προς το άτομό του. Η πλειοψηφία αυτών των σχολίων προέρχονταν από άντρες που θεωρούσαν ότι ο Ντάνιελς δεν δίνει το σωστό παράδειγμα με αυτόν τον τρόπο, πως απλά το κάνει για την προσοχή και πως δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοια άτομα σε ένα «τόσο αντρικό» άθλημα. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι το ότι πολλά από αυτά τα σχόλια ερχόντουσαν από άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, κάτι που είναι στενάχωρο αν σκεφτεί κανείς πως όσο περνάνε οι γενιές ελπίζουμε σε πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Φυσικά υπήρξαν και υποστηρικτικά σχόλια που έδιναν θάρρος και στήριζαν το μικρό αυτό παιδί, που το μόνο που ήθελε ήταν να συνεχίσει  την καριέρα του χωρίς να έχει αυτό το βάρος στους ώμους του. Η οικογένεια του Ντάνιελς αλλά και η ομάδα του τον στήριξαν και τον ενθάρρυναν από την πρώτη στιγμή. Πόσοι ποδοσφαιριστές μπορεί να βρίσκονται εκεί έξω κρύβοντας την πραγματική τους σεξουαλικότητα απλά και μόνο επειδή αν ανακαλυφθεί μπορεί από το ένα λεπτό στο άλλο να καταστραφεί η καριέρα τους; Ας ελπίσουμε πως η κίνηση του Τζέικ Ντάνιελς είναι η αρχή για να σταματήσουν οι αθλητές, να χτίζουν μια προσωπικότητα που δεν είναι, μόνο και μόνο για να είναι αποδεκτοί και η κοινωνία να καταλάβει πως ναι, μπορεί και ένας ποδοσφαιριστής ή ένας μπασκετμπολίστας να είναι ομοφυλόφιλος και είναι απόλυτα φυσιολογικό.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu