Javascript must be enabled to continue!

Portal

Hate speech in sports media

08-07-2022 10:57

Δημήτης Παπαδόπουλος

Χαμηλής ποιότητας θέαμα στις περισσότερες εγχώριες διοργανώσεις σχεδόν σε όλα τα αθλήματα, οικονομικά προβλήματα, σκάνδαλα και οπαδική βία είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι, λοιπόν, απολύτως λογικό τα Μέσα που τον καλύπτουν να συμπαρασύρονται και αυτά με την σειρά τους σε μια δίνη εσωστρέφειας και εκτόξευσης μίσους. Ευθύνεται όμως μόνο το φανατισμένο κοινό για το hate speech που υφίσταται στα αθλητικά Μέσα ή μήπως και τα ίδια προκαλούν αρκετές φορές με τα κείμενα και το ύφος τους;

 

Αναμφίβολα, η ρητορική μίσους από το αναγνωστικό/ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα είναι εξόχως μεγάλη. Σε οποιαδήποτε δημοσίευση σε ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης θα υπάρξει τουλάχιστον ένα προσβλητικό σχόλιο ακόμα και αν το θέμα είναι από τα πιο αθώα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα post του gazzetta.gr[1] στο Facebook μετά την νίκη του Ράφαελ Ναδάλ εναντίον του Νόβακ Τζόκοβιτς για το Rolland Garros. Αν και φαινομενικά η είδηση μοιάζει πολύ  «τυπική» για να σχολιάσει κάποιος κάτι αμφιλεγόμενο, εντούτοις υπήρξε λογομαχία στα σχόλια. Συγκεκριμένα, κάποιος αποκάλεσε τον Τζόκοβιτς  «ψεκασμένο» λόγω της γνωστής ιστορίας με τον εμβολιασμό του, για να απαντήσει μετά κάποιος από κάτω ένα προσβλητικό σχόλιο για τα εμβόλια και την ελευθερία που αυτά, υποτίθεται, ότι στερούν. Φυσικά, σε πιο  «καυτά» θέματα της αθλητικής επικαιρότητας, τα σχόλια με εμφανές το στοιχείο του μίσους πολλαπλασιάζονται. Πάλι σε post του gazzetta.gr στο Facebook που αφορά στην διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ ,με την παρουσία 40.000 θεατών και από τις δύο ομάδες, μπορεί κανείς να δει πληθώρα υβριστικών και προσβλητικών σχολίων.  «Κλασσικά οι μπάτσοι θα βάλουν και θα βγάλουν τα μπαόκια με ξύλο από το γήπεδο» και πολλά ακόμα, με πιο σκληρή γλώσσα που δεν προσφέρονται για δημοσίευση. Κάθε τέτοιο άρθρο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημιουργηθεί ο διαδικτυακός τόπος του κάθε μέσου σε ένα πραγματικό ρινγκ υβρεολόγιων και αλληλοπροσβολών.

 

Από την άλλη μεριά, κατά την προσωπική μου άποψη και τα ίδια τα Μέσα φέρουν ευθύνη για την σημερινή λυπηρή κατάσταση. Δημοσιεύσεις και άρθρα έχουν δημιουργηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλέσουν ντόρο και ίντριγκα προκειμένου να αυξηθούν τα κλικς και η δημοτικότητα των media. Στον βωμό του κέρδους και της αναγνωρισιμότητας , κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής δυνητικά μπορείνα αγνοηθεί. Αν δούμε για παράδειγμα το παρακάτω κείμενο γνωστού αρθρογράφου του sdna.gr[2] θα γίνει εύκολα αντιληπτός ο ρόλος και η ευθύνη που φέρουν και οι δημοσιογράφοι και συντάκτες στην διαμόρφωση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος στις τάξεις των οπαδών. Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, ο κύριος Κουβόπουλος επιλέγει να ασκήσει κριτική στον προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, σχετικά με τη δήλωση που έκανε πως έχει μετανιώσει το γεγονός πως δεν αποχώρησε μαζί με τους παίκτες του από τον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό,όταν ο καλαθοσφαιριστής Κάιλ Χάινς δέχτηκε μια φωτοβολίδα κοντά στο κεφάλι του. Αντί λοιπόν να εστιάσει στην μάστιγα των επεισοδίων στα ελληνικά γήπεδα, εκείνος στέκεται στην  «ασθενή» του μνήμη, εννοώντας πως έχει ξεχάσει αντίστοιχες συμπεριφορές των οπαδών του Ολυμπιακού. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό το άρθρο θα ξεκινήσει μια διαμάχη μεταξύ των φίλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην δημοσίευση του κειμένου στα social media της ιστοσελίδας, όπερ κι εγένετο.

 

Συνοψίζοντας, πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα τις αιτίες της ρητορικής μίσους στον αθλητικό δημοσιογραφικό και μη χώρο, προτού ρίξουμε όλο το ανάθεμα στους εκφραστές αυτής της ρητορικής. Το κοινό τρέφεται πολλές φορές με αυτά που ο δημοσιογράφος θέλει να του δώσει προς κατανάλωση.

 

[1] https://www.facebook.com/gazzetta.gr

[2] https://www.sdna.gr/mpasket/970466_o-mpartzokas-ebale-fotia
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu