Portal
Discursive sexism
14-02-2023 00:37Αικατερίνη Γκάνιου
Ο λόγος μίσους είναι κάθε λόγος που διαδίδει, προτρέπει, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών. Το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει στις μέρες μας μεγαλύτερη έκταση, με τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ευνοούν την ανωνυμία πίσω από συμπεριφορές λόγου μίσους. Το μηνύματα μίσους προκαλούν βλάβη, η οποία εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τα θύματα τα αντιλαμβάνονται και αντιδρούν σε αυτά. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζεται από τις προσωπικότητες των θυμάτων και τις (κοινωνικές) παραμέτρους της ύπαρξής τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Λόγος μίσους μπορεί να επιφέρει σημαντικές, ακόμα και ανεπανόρθωτες βλάβες στα θύματά του.
Οποιοσδήποτε μπορεί να αποτελέσει στόχο του Λόγου μίσους. Θα ήθελα να εστιάσω στον λόγο μίσους στις γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λεκτική βία κατά των γυναικών καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε ρητορικές μίσους στο διαδίκτυο, μετά τις επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤ και τις ρατσιστικές επιθέσεις. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο λεκτικός σεξισμός κοινωνικά επικροτείται ακόμα σε μεγάλο βαθμό και γίνεται αποδεκτός. Οι γυναίκες ήταν διαχρονικά, και δυστυχώς συνεχίζουν να είναι, τα «εύκολα θύματα Κάθε αναφορά στις γυναίκες, ως υποδεέστερα όντα ή άτομα με μειωμένη αντίληψη, δεν αποτελεί ευθεία επίθεση; Άλλωστε, η σεξιστική ρητορική μίσους είναι σαφώς μια μορφή κοινωνικής διαπόμπευσης, αφού μέσω αυτής μεταφέρεται και μάλιστα με πρωτοφανή ευκολία και ανοχή το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν είναι άξιες και ικανές να διεκδικήσουν δικαιώματα ίσα με εκείνα των ανδρών. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, συχνά, αυτές οι αναφορές μίσους, προέρχονται από γυναίκες. Ο λεκτικός σεξισμός αποτελεί μια παραδοσιακή μορφή ευθείας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράγοντα αύξησης της βίας κατά των γυναικών. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, όταν περιθωριοποιηθεί από την ίδια την κοινωνία, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Πολλά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την πάταξη των κάθε είδους διακρίσεων. Εντούτοις, η βία κατά των γυναικών και η ευκολία, με την οποία κανείς επιτίθεται σε αυτές, δεν έχει εκλείψει, αντίθετα, έχει εξελιχθεί και έχει πάρει μορφές πιο διεισδυτικές στην κοινωνία.
Κάθε λέξη έχει τις συνέπειές της, κάθε σιωπή επίσης.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.