Portal
The toxicity in Greek sports and the responsibility of the teams and the media
27-05-2023 01:55Κωνσταντίνος Ζαρμπώνης
Ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό, είναι η τοξικότητα την οποία έχει σε όλα τα επίπεδα. Μία ματιά να ρίξουμε στα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) και θα καταλάβουμε πάρα πολλά. Η οπαδική βία, ο φανατισμός αλλά και πολλά ακόμη κλονίζουν τον αθλητισμό στην χώρα μας.
Τα δυσάρεστα και ντροπιαστικά χωρίς καμία υπερβολή παραδείγματα είναι αμέτρητα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη τον Φλεβάρη του 2022 με τον Άλκη Καμπανό. Ένα παιδί 20 χρονών έχασε την ζωή του επειδή υποστήριζε μία συγκεκριμένη ομάδα. Το λιγότερο αδιανόητο…
Ο Άλκης δεν ήταν ο πρώτος. Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν θα είναι ούτε και ο τελευταίος. Βέβαια, όλα από κάπου προέρχονται. Τίποτα δεν συμβαίνει από μόνο του στη ζωή. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός πως έχουμε τέτοια περιστατικά τόσο συχνά στη χώρα μας.
Οι ευθύνες αυτές προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις ομάδες. Οι μεγάλοι Σύλλογοι του ελληνικού αθλητισμού (αναφερόμαστε σε αυτούς διότι έχουν και την μεγαλύτερη υποστήριξη από τον κόσμο), φανατίζουν με τον τρόπο τους τον Έλληνα φίλαθλο. Κάποιες φορές μάλιστα το κάνουν και σκόπιμα για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς.
Αν ρίξουμε μία ματιά στο φετινό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο (Super League), θα καταλάβουμε πολλά. Μπορεί να είναι ένα αμφίρροπο και πανέμορφο πρωτάθλημα εντός των τεσσάρων γραμμών. Ωστόσο έξω από τις τέσσερις αυτές γραμμές υπάρχει ένα… δεύτερο πρωτάθλημα. Είναι το πρωτάθλημα του παρασκηνίου. Εκεί όπου οι ανακοινώσεις των ομάδων διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Ολυμπιακός ρίχνει ‘’βέλη’’ προς την ΑΕΚ, η ΑΕΚ ‘’επιτίθεται’’ με ανακοίνωση κατά του Παναθηναϊκού. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ ισχυρίζεται πως οι Αθηναϊκές ομάδες είναι ενωμένες εναντίον του και πάει λέγοντας.
Όλα αυτά λοιπόν, δημιουργούν μία απίστευτη τοξικότητα η οποία μεταδίδεται και στους φιλάθλους των ομάδων. Κάπως έτσι βέβαια δημιουργείται και ο φανατισμός αλλά και το μίσος μεταξύ των υποστηρικτών των Ελληνικών Συλλόγων. Όλα αυτά προέρχονται από τις ομάδες.
Ο ρόλος των ΜΜΕ
Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα είναι τα ΜΜΕ, όπου η ρητορική μίσους είναι εκτεταμένη. Τα μέσα τα οποία έχουν ως αντικείμενο ασχολίας τον αθλητισμό, δεν βοηθούν στο να βελτιωθεί η όλη κατάσταση. Πολλές φορές, οι δημοσιεύσεις και τα άρθρα των μέσων, προκαλούν ντόρο και ίντριγκα.
Αυτό το κάνουν είτε για να κερδίζουν κλικ από μία συγκεκριμένη μερίδα κόσμου, είτε γιατί πολύ απλά δεν είναι αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης. Δυστυχώς στην Ελλάδα, όσον αφορά την αθλητική δημοσιογραφία, η ηθική χάνεται. Η αντικειμενική ενημέρωση γίνεται υποκειμενική, καταλήγοντας έως και σε προπαγάνδα. Κάπως έτσι, διαμορφώνεται ένα τοξικό και πολεμικό κλίμα μεταξύ των οπαδών των ομάδων.
Συνοψίζοντας, τα ΜΜΕ έχουν και αυτά την ευθύνη τους για τα όσα συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό. Στο μερίδιο που τους αναλογεί εννοείται.
Αυτό που ελπίζουμε εμείς, είναι κάποια στιγμή να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Πρέπει η πολιτεία, σε συνδυασμό με τις ομάδες, να δώσουν ένα τέλος σε αυτά που συμβαίνουν γύρω από τον αθλητισμό στην χώρα μας. Τα ελληνικά κλαμπ οφείλουν να προβάρουν περισσότερο την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό. Παράλληλα, τα ΜΜΕ μπορούν και αυτά να κατευθύνουν τους φιλάθλους με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.