Portal
The episodic appearance of Marina Satti at this year's Eurovision and its coverage by the domestic and foreign media
04-06-2024 23:00Χρήστος - Νικόλαος Λαβρεντιάδης
Ένα επίκαιρο ζήτημα το οποίο φαίνεται να μονοπωλεί τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή επικαιρότητα αποτελεί το τελευταίο διάστημα με ολοένα και περισσότερες προεκτάσεις, η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της ερμηνεύτριας Μαρίνας Σάττι, η οποία κατά την διάρκεια διεξαγωγής της προκαθορισμένης συνέντευξης τύπου στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, φαίνεται να χασμουριόταν απαξιωτικά στην συνέντευξη τύπου της Eden Golan, εκπροσώπου του Ισραήλ. Το ολιγόλεπτο απόσπασμα που διέρρευσε προκάλεσε με την σειρά του πληθώρα καυστικών και υποτιμητικών σχολίων εναντίον της ίδιας, κυρίως από σχολιαστές διαφόρων εγχώριων πάνελ εκπομπών και όχι μόνο.
Αδιαμφισβήτητα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαπράττοντας μία τέτοια κίνηση, αποτελεί μία άκρως προσβλητική και υποτιμητική τοποθέτηση που αντιβαίνει στις πολιτικές θέσπισης του ίδιου του διαγωνισμού, καθώς εκφέρει μία ξεκάθαρη πολιτική θέση, σε μία διοργάνωση που έχει ως σκοπό της να ενώνει με την μουσική λαούς και έθνη της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι μόνο. Άλλωστε, το σλόγκαν της φετινής διοργάνωσης στο Μάλμε της Σουηδίας, είχε την φράση « UNITED BY MUSIC ».
Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ξεκάθαρη αν αυτή η κίνηση της ήταν επιτηδευμένη ή όχι, τίποτα δεν εμπόδισε κάποιους οργισμένους eurofans σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να σχολιάσουν αρνητικά την ερμηνεύτρια, η οποία λίγο αργότερα έσπευσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο instagram, να ξεκαθαρίσει οτι δεν είχε κανέναν σκοπό να προσβάλλει κανέναν με την συμπεριφορά της. Αυτό όμως, δεν εμπόδισε αρκετούς ξένους χρήστες του Χ (πρώην twitter), να την χαρακτηρίσουν ως « οξύθυμο παιδί » και « ανώριμη ». Εντύπωση επίσης, προκαλεί και το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Australia, στο οποίο η κεντρική παρουσιάστρια των ειδήσεων, χαρακτηρίζει την Ελληνίδα ερμηνεύτρια, ως τριαντάχρονο παιδάκι. Δυστυχώς, τα ευτράπελα δεν είχαν τελειωμό, αφού παρά την παρεξηγημένη πρόθεση της τραγουδίστριας, αρκετοί ισραηλινοί τηλεθεατές βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους, προσποιούμενοι ότι χασμουριούνται, κάνοντας τους κοιμισμένους, κατά την διάρκεια της ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού στην βραδιά του μεγάλου τελικού, κοινοποιώντας τα σχετικά βιντεάκια στο Χ.
Τεταμένη φάνηκε και η ατμόσφαιρα στα παρασκήνια του δημοφιλούς διαγωνισμού τραγουδιού, καθώς σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Ynet, ο στυλίστας της ισραηλινής αποστολής, αποπέμφθηκε από την αρένα στο Μάλμε, εξαιτίας του ότι βιντεοσκοπούσε παράνομα τους εκπροσώπους της Ιρλανδίας, Ελβετίας και συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται οι τρείς αυτές χώρες να προβούν σε σιωπηρή διαμαρτυρία, απέχοντας από την γενική πρόβα με την παρέλαση των σημαιών του μεγάλου τελικού.
Όσον αφορά, την κάλυψη της ελληνικής συμμετοχής από τα εγχώρια ΜΜΕ, το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα γύρω από την ελληνική αποστολή φαίνεται ότι οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, αυτήν την φορά όχι για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους αλλά για το ίδιο το τραγούδι και την παρουσίασή του επί σκηνής. Κατά κύριο λόγο, δεν έλειψαν μισογυνικοί σχολιασμοί εναντίον της ενδυμασίας που επέλεξε να εμφανιστεί η Σάττι, με τον γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή, Δημήτρη Κοργιαλά, να την χαρακτηρίζει ως « πανκιό απο τα Εξάρχεια με ρόζ βρακάκι » σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μεσημεριανή εκπομπή, ενώ την ίδια ώρα ο Γιώργος Τσαλίκης, με την σειρά του, προέβη σε μια ακόμα περισσότερο βαρύγδουπη δήλωση, μέσα από τον ιδιωτικό του λογαριασμό βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του, λέγοντας : « είναι μια γυναίκα που κοντεύει τα σαράντα και όχι κοπέλα ...που ανεβάζει φωτογραφίες με τον...πισινό της ». Μάλιστα, η Μαρίνα δεν φαίνεται να πέρασε απαρατήρητη και από τον Νίκο Μουρατίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν περισσότερο « χαζοχαρούμενη » από όσο θα έπρεπε... εκφράσεις άκρως απαράδεκτες και μειωτικές.
Συνοψίζοντας, απορίας άξιο αποτελεί το γεγονός πώς αφήνονται να εκφέρονται τόσο απροκάλυπτα και αισχρά διάφοροι χαρακτηρισμοί εναντίον συνανθρώπων μας, τόσο από πλευράς τηλεπαρουσιαστών, όσο και από πλευράς συνεντευξιαζόμενων που φιλοξενούνται στα διάφορα τηλεοπτικά μαγκαζίνο, δεν θα έπρεπε να τηρείτε ένας στοιχειώδης σεβασμός απ’ τα ΜΜΕ στην ανθρώπινη προσωπικότητα, δεδομένου της επιρροής που διαθέτουν για το πώς θα πλαισιωθεί και θα προβληθεί μία είδηση ή ένα ρεπορτάζ; Ιδιαίτερα, μάλιστα σε μία εποχή κορεσμένη από τις αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις των ποικίλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε όλοι μας την ευθύνη και την υποχρέωση, περισσότερο από ποτέ να περιορίσουμε δυναμικά τέτοιου είδους τοποθετήσεις στο μέλλον, διακόπτοντας οριστικά τον φαύλο κύκλο επαναληψιμότητας ανάλογων πρακτικών ρητορικής μίσους .
Πηγή εικόνας αρχικής σελίδας: Arkland, CC BY-SA 4.0
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.