Javascript must be enabled to continue!

Portal

Hate within the four lines

04-05-2025 21:28

Γεώργιος Βασιλάκης

Το φαινόμενο της ρητορικής μίσους στις μέρες μας τείνει να γίνεται όλο και συχνότερο και να συναντάται σε πολλές από τις μορφές της κοινωνικής ζωής. Πρόκειται για ένα φαινόμενο του οποίου σκοπός είναι να μειώσει κοινωνικές ομάδες, φυλές, φύλλα αλλά και θρησκείες. Το διαδίκτυο και η γρηγορότερη μετάδοση απόψεων στη σύγχρονη κοινωνία δίνουν ένα έναυσμα σε αυτό το φαινόμενο. Η ρητορική μίσους δεν αφήνει ανεπηρέαστο και τον αθλητισμό ο οποίος για πολλούς αποτελεί συνδετικός κρίκος της κοινωνίας μέσω ομάδων συνδέοντας διαφορετικές φυλές, κοινωνικές τάξεις και φύλλα για χάριν του ευ αγωνίζεσθαι.

Ρατσιστικά σχόλια, προσβολές φύλου, σεξουαλικότητας και θρησκείας είναι κάποιες από τις μορφές εκδήλωσης της ρητορικής μίσους εντός των τεσσάρων γραμμών. Το φαινόμενο αυτό όμως δε μένει μόνο εντός των ορίων αλλά εξαπλώνεται και στα κοινωνικά δίκτυα, με τις ακραίες απόψεις να αναπαράγονται χωρίς σταματημό και χωρίς συνέπειες. Ένας από τους κύριους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η αποδοχή της έντασης ως κομμάτι του αθλητικού θεάματος, γεγονός που αποτυπώνεται σε κοινωνίες σε όλον τον κόσμο, μια εξ’ αυτών και η ελληνική.  Οι αθλητές, λόγω της δημόσιας έκθεσής τους, γίνονται στόχοι αυτής της επιθετικότητας, ενώ οι φιλοξενούμενοι στο γήπεδο ή οι τηλεθεατές συχνά υιοθετούν την ίδια στάση μίσους, η οποία απορρέει από την επιθυμία για κυριαρχία και υπεροχή.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η ρητορική μίσους στα κοινωνικά δίκτυα. Η ανωνυμία που προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενθαρρύνει πολλούς χρήστες να εκφράσουν άθλιες απόψεις, χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες. Σχόλια γεμάτα μίσος, ρατσισμό και προσβολές μπορούν να καταστρέψουν την ψυχολογία ενός αθλητή, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για τους φιλάθλους που προσπαθούν να απολαύσουν το παιχνίδι. Αθλητές από όλα τα αθλήματα, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τένις, έχουν δεχθεί επιθέσεις που ξεπερνούν τα όρια του ανεκτού.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσες και αποφασιστικές δράσεις. Οι οργανισμοί που διοργανώνουν αθλητικά γεγονότα, οι ομάδες και οι αθλητές πρέπει να προωθούν το μήνυμα της ενότητας και του σεβασμού. Ειδικότερα, πρέπει να υπάρχει αυστηρή πολιτική κατά της ρητορικής μίσους, με εφαρμογή ποινών για εκείνους που συμμετέχουν σε αυτήν τη συμπεριφορά, είτε πρόκειται για φιλάθλους είτε για αθλητές.

Πέρα από τις θεσμικές δράσεις, η αλλαγή νοοτροπίας είναι εξίσου σημαντική. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των νέων για την αξία του σεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την εξάλειψη αυτής της αρνητικής συμπεριφοράς. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι μια γιορτή της ανθρώπινης προσπάθειας και του αθλητικού πνεύματος και όχι μια αρένα για την εκδήλωση μίσους και βίας.

Συνοψίζοντας, η ρητορική μίσους στον αθλητισμό είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η αξία του αθλητισμού ως μέσο ενότητας και εκτόνωσης πρέπει να παραμείνει αλώβητη από τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Οι αθλητές, οι φίλαθλοι και όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας είναι αυτές που κάνουν τον αθλητισμό τόσο σπουδαίο και αναγκαίο στη ζωή μας.




This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu