Javascript must be enabled to continue!

Portal

Racist speech and the Greek Church

17-02-2021 00:04

Δανάη Ελευθερόγλου

 

Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει άλλωστε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη τέως Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, για τους ομοφυλόφιλους χαρακτηρίζοντάς τους «αποβράσματα της Κοινωνίας» και «εκτρώματα της φύσεως». Μάλιστα, δεν έμεινε μόνο στους χαρακτηρισμούς, αλλά κάλεσε τον κόσμο να τους μαυρίσει, να τους φτύσει και να τους αποδοκιμάσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος αρκετές φορές έχει χρησιμοποιήσει το βήμα που του δίνεται λόγω της θέσης του για να εξαπολύσει λεκτικές επιθέσεις κατά ομάδων. Κατά το παρελθόν, έχει ταχθεί ανοιχτά  κατά της ομοφυλοφιλίας, χαρακτηρίζοντας την «ψυχοπαθολογική εκτροπή».  Στο στόχαστρό του Μητροπολίτη Σεραφείμ έχουν βρεθεί επίσης οι Εβραίοι, αποκαλώντας τον Ιουδαϊσμό «το σιωνιστικό τέρας με τα γαμψά νύχια».

Με αφορμή το προσφυγικό, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, βρήκε ευκαιρία να προβεί σε διάφορες ξενοφοβικές δηλώσεις, θεωρώντας ότι οι πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο «ισλαμοποίησης»  για τη χώρα, ενώ κατά τον ίδιο, το Ισλάμ αποτελεί τη χειρότερη απειλή στον κόσμο. Ακόμα, κάθε Ιούνιο συμμετέχει σε αγρυπνία κατά του Gay Pride που διοργανώνεται εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Σε σχετικό μήνυμά του, δήλωνε ότι η αγρυπνία πραγματοποιείται προκειμένου να "αντιμετωπιστεί ποιμαντικά και αποτρεπτικά, η δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων".

Φυσικά, και οι τρεις Μητροπολίτες είχαν ταχθεί κατά της ανέγερσης τζαμιού στην Ελλάδα, του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης τέως Καλαβρύτων είχε κηρύξει πένθος τις ημέρες ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, δίνοντας εντολή να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Αιγιάλειας για τρεις μέρες.

Πιο πρόσφατα, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Δήσσου του Ι.Ν. «Παμμεγίστων Ταξιαρχών» Μανταμάδου Λέσβου, είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή. Έτσι, αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, στην οποία είχε τα βασικά του επιχειρήματα ήταν το ότι οι πρόσφυγες αποτελούν φυσική καταστροφή και είναι απόγονοι των… πειρατών. Επίσης, τους κατηγόρησε για εμπρησμούς εκκλησιών, χωρίς φυσικά να υπάρχουν σχετικές αποδείξεις.

Είναι σαφές ότι η εκκλησία, εάν θέλει να διατηρήσει την ισχύ της και να μην απομακρύνει κι άλλο τους πιστούς, θα πρέπει να πάρει θέση εναντίον τέτοιων μισαλλόδοξων και ρατσιστικών κηρυγμάτων… αγάπης και να δώσει περισσότερο χώρο σε φωνές όπως του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, του οποίου τα λόγια θα χρησιμοποιηθούν αντί επιλόγου.

«Ο ρατσισμός η μεγαλύτερη κατάντια για τους Ορθοδόξους και τους Έλληνες. Και πάλι η θρησκεία, δυστυχώς, στα χέρια κάποιων γίνεται όργανο πολιτικής και βεβαίως η φανατική πλευρά της θρησκείας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο. Και τα φαινόμενα ακριβώς του φονταμενταλισμού έχουν αναδειχθεί μέσα στο χώρο των θρησκειών, ως μη όφειλε, για να εξυπηρετήσουν, τίς οίδε, συμφέροντα και συγκυρίες».
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu