Javascript must be enabled to continue!

Portal

#metoo, the cases of men

23-02-2021 13:27

Ευαγγελία Καραβά

 

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από μέλος του ΠΟΙ, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με δεκάδες καταγγελίες για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας να έχουν ακολουθήσει έκτοτε, κυρίως από τον καλλιτεχνικό χώρο. Η πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα τάσσονται υπέρ του αγώνα των θυμάτων προς τη δικαιοσύνη, είτε αυτή έρθει από τις αρμόδιες αρχές είτε από τα λεγόμενα και πολύ δημοφιλή στις μέρες μας, «λαϊκά δικαστήρια». Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι η αργοπορημένη άφιξη του κινήματος #metoo, θα βοηθήσει στην αναδιαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα δείχνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στις γυναίκες που υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των ανδρών;

Πριν περίπου μία εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο εις βάρος του τράπερ Λάμπρου Μανιφάβα, γνωστός στο κοινό του με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο  Lamanif. Ακολούθησαν εκατοντάδες προσβλητικά σχόλια σε διάφορες αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, αρκετά από τα οποία υποκινήθηκαν από τον δημοφιλή καλλιτέχνη στον χώρο της ελληνικής τραπ, Light. Από ότι φαίνεται είχε ξεκινήσει ένα είδος διαδικτυακού πόλεμου μεταξύ των δύο καλλιτεχνών, με το κοινό του καθενός να παίρνει θέση. Η λεκτική και ψυχολογική βία που δέχθηκε ο Lamanif έπειτα από την δημοσίευση του βίντεο, το οποίο παρουσίαζε προσωπικές στιγμές της σεξουαλικής του ζωής, οδήγησε στη δήλωση του μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό ότι θα αυτοκτονήσει και έπειτα στην εξαφάνιση του.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι σε μία περίοδο μαζικής εναντίωσης σε κάθε μορφή βίας, υπάρχουν άτομα που κακοποιούνται δημόσια και η στήριξη που δέχονται είναι ελάχιστη έως και ισχνή. Έπειτα από την εξαφάνιση του 24χρονου Λάμπρου εμφανίστηκε ξαφνικά ένα κύμα υποστήριξης προς το πρόσωπό του ακόμα και από άτομα που δεν τον γνώριζαν ως καλλιτέχνη, αλλά και από διάσημους χρήστες του instagram. Πέρα από τα σχόλια συμπαράστασης που δημοσιεύτηκαν όμως, υπήρξαν αρκετοί χρήστες που αναρωτιόντουσαν, εύλογα, αν θα είχε την ίδια εξέλιξη η ιστορία, στην περίπτωση που στη θέση του Λάμπρου ήταν μία κοπέλα. Η απάντηση είναι αρνητική. Άλλωστε σε αντίστοιχη κατάσταση έχουν βρεθεί δυστυχώς αρκετές κοπέλες και η ανταπόκριση που είχαν στα social media ήταν εντελώς διαφορετική. Στην προκειμένη, λογαριασμοί με πολλούς ακόλουθους που αναρτούν φεμινιστικό και αντι-σεξιστικό περιεχόμενο όχι απλώς δεν έλαβαν θέση, αλλά δεν ανέφεραν καν το περιστατικό. Κανένα σχεδόν σημάδι ευαισθητοποίησης δεν φάνηκε μέχρι να εξελιχθεί η κατάσταση σε σημείο να παρέμβουν οι αρχές.

 Το γεγονός αυτό ίσως να μην προκαλεί έκπληξη καθώς η κοινωνία μας θέλει να γαλουχεί άνδρες δυνατούς, αγέρωχους και καθόλου συναισθηματικούς. Άνδρες οι οποίοι δεν χρειάζονται υπεράσπιση στην περίπτωση που δημοσιοποιηθεί ένα βίντεο τους  με σεξουαλικό περιεχόμενο. Είναι, ωστόσο, αρκετά περίεργο, και κάπως τρομακτικό περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, στο κλίμα των ημερών, θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού να μένουν απροστάτευτα και αντιμέτωπα με εκατοντάδες προσβλητικά και απειλητικά σχόλια ανεξάρτητα από το φύλο τους.

 Ο Λάμπρος βρέθηκε στις 13 Φλεβάρη, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Ίσως εάν η ιστορία είχε λάβει διαφορετική τροπή και ο Λάμπρος πραγματοποιούσε απόπειρα αυτοκτονίας, πολλοί να σκέφτονταν διπλά και τριπλά προτού δημοσιεύσουν ένα σχόλιο μίσους προς τον οποιονδήποτε. Καλό θα ήταν όμως αυτό να συνέβαινε και χωρίς την πιο ακραία εξέλιξη των πραγμάτων. Τέλος, καλό θα ήταν η στήριξη στα θύματα που υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης να μη γνωρίζει φύλα και να προσφέρεται απλόχερα σε κάθε συνάνθρωπό μας που την έχει ανάγκη.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu