Javascript must be enabled to continue!

Portal

Lauren Boebert: Hate speech against transsexual community

04-03-2021 23:50

Ελισάβετ Βουδούρη

 

Η Boebert δήλωσε περήφανα στους εκλογείς της στην 3η περιοχή του Κογκρέσου του Κολοράντο την αντίθεσή της με την ψήφιση του νόμου περί ισότητας, βασίζοντας την στάση της σε αβάσιμους και τρομερά κακόβουλους ισχυρισμούς εναντίον της LGBTQ+ κοινότητας, και ιδίως των τρανς. Οι δηλώσεις αυτές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα μέλη των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ιδίως σε μία Πολιτεία όπως το Κολοράντο, όπου η ήδη ευάλωτη κοινότητα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένο βαθμό προκαταλήψεων και και λόγου μίσους, τα οποία συχνά συνεπάγονται και τον κίνδυνο της εκδήλωσης διαφόρων μορφών βίας.

Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει την υψηλόβαθμη θέση της για να στηρίξει μία περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα, η Lauren Boebert, στρέφεται ενεργά εναντίον της, ακυρώνοντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μελών της και προτρέποντας (ηθελημένα ή και αθέλητα) άλλες ομάδες όχι μόνο σε αποστασιοποίηση από αυτήν, αλλά και σε επιβλαβείς συμπεριφορές εναντίον της. Τα σχόλια της εκπροσώπου Boebert πυροδοτούν και δικαιολογούν τη μισαλλοδοξία και την βία εναντίον των LGBTQ+  ατόμων, και κυρίως των τρανστζέντερ, στους οποίους αναφέρθηκε επανειλημμένα.

Αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου νόμου, υποστηρίζοντας: «Πού βρίσκεται η ισότητα σε αυτή τη νομοθεσία για τα νεαρά κορίτσια σε όλη την Αμερική, που θα πρέπει να κοιτούν πίσω από την πλάτη τους καθώς αλλάζουν στα αποδυτήρια του σχολείου τους για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει μπερδεμένος άνδρας, ο οποίος προσπαθεί να κλέψει μια ματιά;», η Boebert παρουσιάζει τις τρανστζέντερ γυναίκες και τα τρανστζέντερ κορίτσια ως κάτι το επικίνδυνο, τις θεωρεί σεξουαλικούς παραβάτες. Με τον τρόπο αυτό θέτει τις βάσεις για νέα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών και κοριτσιών αυτών, τα οποία θα δικαιολογηθούν με φράσεις όπως «είναι επικίνδυνοι», «πρέπει να προστατέψουμε τα νεαρά κορίτσια», «είναι κακοποιοί».

Οι αναφορές δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά των τρανς ατόμων. Στάσεις και σχόλια από υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου, όπως της Boebert, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβαρύνουν την κατάσταση. Η εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έδειξε ότι τουλάχιστον 37 τρανς άτομα ή και άτομα τα οποία απλώς δεν κινούνται στον άξονα των «παραδοσιακών» εκδηλώσεων του φύλου (μέσω ένδυσης, κοσμημάτων, μακιγιάζ κλπ.), δολοφονήθηκαν. Ο αριθμός αυτός καθιστά το 2020 το πιο θανατηφόρο έτος που έχει καταγραφεί για τη βία μίσους κατά αυτής της κοινότητας. Τα δύο τρίτα, μάλιστα, των γνωστών στο κοινό θυμάτων ήταν Μαύροι και περίπου το εξήντα τοις εκατό αυτών των εγκλημάτων αφορούσαν πυροβόλο όπλο. Τα γεγονότα αυτά φέρουν στην επιφάνεια μια σειρά νέων προβλημάτων, τα οποία όμως σχετίζονται και σε αρκετές περιπτώσεις πυροδοτούνται από δημόσιες δηλώσεις του τύπου Boebert. Καταρχάς, γίνεται ορατό ότι η μισαλλοδοξία και η διάκριση αποκτά ολοένα και περιπλοκότερες μορφές, καθώς εκτός από σεξουαλικά κριτήρια αναμιγνύονται στην όλη υπόθεση και φυλετικά, ταξικά, οικονομικά και εθνικιστικά. Από την άλλη, έρχεται στο προσκήνιο, για ακόμη μια φορά, η καταστροφικά χαλαρή νομοθεσία σχετικά με την οπλοφορία στις ΗΠΑ.

Η στάση της Boebert κατά της LGBTQ+ κοινότητας και κατά της ισότητας των μελών της με τα μέλη άλλων κοινωνικών ομάδων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας του Κολοράντο. Ο νόμος για την ισότητα, ως κομμάτι της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα τροποποιούσε τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964 για να συμπεριλάβει ρητή προστασία κατά των διακρίσεων για τα άτομα αυτά, υποστηρίζει δίχως αμφιβολία το πνεύμα και τη δημοκρατικότητα που θέλει να δείξει η Πολιτεία του Κολοράντο.

Μόλις το 2008 ο νόμος κατά των διακρίσεων (CADA) αναβαθμίστηκε για να συμπεριλάβει τις προστασίες κατά των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την κατάσταση των τρανσέξουαλ, πράγμα που δείχνει μια γενικότερη τάση της πολιτείας για κοινωνική ισότητα. Για τον λόγο αυτό, η ομιλία της Lauren Boebert βρέθηκε ενώπιον χιλιάδων αντίθετων φωνών. Οι πολίτες του Κολοράντο κατέκριναν σε μεγάλο βαθμό τις διαχαστικές δηλώσεις, που θύμισαν πολύ έντονα παρόμοιες ομιλίες του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο για την ισότητα με ψηφοφορία 224-206 την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις μια μέρα μετά τις κακόβουλες λεκτικές επιθέσεις εναντίον της LGBTQ+ κοινότητας. Ωστόσο, το βάρος των επιθέσεων της εκπροσώπου Boebert παραμένει απειλητικό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί ή να παραβλεφθεί.

Εξαιτίας ανθρώπων όπως η Lauren Boebert ή ο Donald Trump, οι εκλεγμένοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν σκληρά για την προστασία οποιασδήποτε περιθωριοποιημένης κοινωνικής ομάδας, ενώ οι ίδιες οι ομάδες είναι αναγκασμένες, εν έτη 2021, να παλεύουν για τα δικαιώματά τους και να ζουν με το φόβο μήπως τυχόν τους επιτεθεί κάποιος, μόνο και μόνο επειδή ζουν ως ο αυθεντικός τους εαυτός.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu