Javascript must be enabled to continue!

Portal

Institutional homophobia in 2021

13-03-2021 11:23

Μαρία Μωραϊτη

 

Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής της κυβέρνησης Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος προέδρευε στη σχετική συζήτηση για το διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, απαντώντας στη σχετική ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου είπε αυτολεξεί: «Εγώ όμως θα πω ένα πράγμα, ότι φταίει και η νομοθεσία κ. Αναγνωστοπούλου, η πολιτεία, τα νομοθετήματα που έχει περάσει κατά διαστήματα που έχουν επιτείνει τα φαινόμενα αυτά, όπως παραδείγματος χάριν μιλάμε γενικότερα τώρα, δεν μιλάμε επί της ουσίας του θέματος, το ότι καταργήθηκε η παρά φύση ασέλγεια και εντάθηκαν αυτά τα φαινόμενα. Θυμηθείτε πότε καταργήθηκε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις».

Το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται ο βουλευτής καταργήθηκε επί κυβέρνησης Σύριζα το 2015. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο παρά φύσιν ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε α) με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία β) από ενήλικο πρόσωπο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από 17 ετών ή από κερδοσκοπία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ασκεί την ασέλγεια της παραγράφου 1 κατ’ επάγγελμα.

Το εν λόγω άρθρο αντιμετώπιζε ξεχωριστά τις πράξεις που αφορούσαν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και μάλιστα αναφέρονταν σε παρά φύσιν ασέλγεια, ενώ υφίστανται γενικότερες διατάξεις επί του θέματος. Πρόκειται λοιπόν για ένα άρθρο που αναπαράγει αναχρονιστικές απόψεις, καθώς προάγει τις διακρίσεις ενάντια στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπλέον, έθετε διαφορετικό όριο ηλικίας στη σύναψη ομοφυλοφιλικών και ετεροφυλοφιλικών σχέσεων.

Ο βουλευτής απέδωσε την αύξηση των περιστατικών παιδεραστίας και τη σεξουαλικής παρενόχλησης στην κατάργηση του άρθρου. Η δήλωση αυτή διαιωνίζει αναχρονιστικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις και παράλληλα ενοχοποιεί την LGBTQ+ κοινότητα. Αδιαμφισβήτητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει αιτιώδη σχέση με περιστατικά ασέλγειας και δεν πρέπει να συσχετίζεται με αυτά και μάλιστα από ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο. Η αναπαραγωγή ομοφοβικών σχολίων από μέλος της Βουλής αποτελεί ένδειξη οπισθοδρόμησης και λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ενεργοποίηση του κινήματος #Me too και τη σωρεία καταγγελιών που έχει εγείρει κοινωνικές αντιδράσεις. Τέτοιου είδους δηλώσεις προάγουν την ομοφοβία, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να εξελιχθεί και εξαλείψει κάθε είδους διάκριση. Η συζήτηση για την επαναφορά μιας αναχρονιστικής διάταξης δια στόματος ενός ατόμου που κατέχει θεσμική θέση και η απόδοση της κατάργησής της στην ένταση περιστατικών παιδεραστίας και σεξουαλικής παρενόχλησης επιβραδύνει την κοινωνική εξέλιξη σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αναδιοργανωθεί και να θέσει νέες βάσεις σε ό,τι αφορά το έμφυλο ζήτημα.

Ο σχολιασμός της παρούσας δήλωσης και οι αντιδράσεις που προκάλεσε δεν σχετίζονται με κομματικές παρατάξεις. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφορούν κατά βάση την αναπαραγωγή ομοφοβικού λόγου από έναν εκπρόσωπο της Βουλής, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Εν έτη 2021 δημόσιες τοποθετήσεις που προάγουν ρατσιστικό λόγο και ενισχύουν κάθε μορφής διάκριση θα πρέπει να είναι κοινωνικά κατακριτέες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κοινωνικών αναταράξεων και αλλαγών.




This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu