Portal
Body-shaming and the "Latinopoulou" case
17-06-2021 12:53Γιώργος Θωμόπουλος
Το «παραλήρημα» της πολιτευόμενης με τη Νέα Δημοκρατία, Αφροδίτης Λατινοπούλου, μέσω του λογαριασμού της σε κοινωνικό δίκτυο, έφερε ξανά στην επιφάνεια το φαινόμενο του body-shaming. Η προσπάθειά της να αποκτήσει έρεισμα στην κοινή γνώμη, μέσω της «κοσμοθεωρίας» της, όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Καταρχάς, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Από πολιτικά και αθλητικά θέματα μέχρι καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινότητας. Όταν, όμως, η άποψη αυτή βασίζεται σε προκαταλήψεις και προσβάλλει τις επιλογές του καθενός για το σώμα του, η κατάσταση «ξεφεύγει». Το αν μια γυναίκα «μένει αξύριστη», «φοράει αντρικά φαρδιά ρούχα», «εμφανίζεται σε δημόσιους χώρους με ραγάδες» ή το αν ένας άντρας «ξυρίζεται παντού» δεν έχει δικαίωμα να το κρίνει κανείς, παρά μόνο αυτός που το επιλέγει για τον ίδιο του τον εαυτό.
Φυσικά, υπάρχει και το γούστο. Δεν αρέσουν σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα. Αυτό περιλαμβάνει στιλιστικές και ενδυματολογικές επιλογές, κόμμωση, τατουάζ και λοιπά αξεσουάρ. Αλίμονο, όμως, να θεωρήσουμε και να χαρακτηρίσουμε μια τέτοια επιλογή ενός συνανθρώπου μας ως ικανή να «καταστρέψει την κοσμοθεωρία και την κοινωνία μας».
Αντίθετα θα λέγαμε, η κοσμοθεωρία και η κοινωνία καταστρέφεται από απόψεις σαν και αυτές. Απόψεις στερεοτυπικές, σεξιστικές, βασισμένες σε πρότυπα περασμένων αιώνων βγαλμένες από τα «χρονοντούλαπα» της ιστορίας. Καμία κοινωνία δεν καταστράφηκε από αξύριστες γυναικείες μασχάλες ή από φωτογραφίες με «ραγάδες και κυτταρίτιδα».
Ακόμα και στην ευκαιρία που της δόθηκε, ύστερα από την θύελλα που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις της, να επανορθώσει ήταν απογοητευτική. Καμία προσπάθεια ή ένδειξη μεταμέλειας αλλά αντίθετα, κάθετη στήριξη των απόψεων της, χωρίς πραγματικά να διατηρεί επαφή με την πραγματικότητα. Σε ένα πάνελ, βέβαια, όπου έχουν γίνει σχόλια στο παρελθόν για «χοντρές στις παραλίες». Είναι να γελάει κανείς από την υποκρισία…
Ακόμα πιο υποκριτικό είναι το γεγονός πως παλαιότερα, η ίδια έχει θελήσει να επηρεάσει «θετικά» και να ενδυναμώσει τις γυναίκες μέσω των ΜΚΔ με σχόλια όπως «οι γυναίκες να σπάσουμε την καθεστηκυία νοοτροπία» και «να μείνουμε ενωμένες στον πόλεμο που δεχόμαστε λόγω του φύλου μας». Αλήθεια, οι τελευταίες χρονικά δηλώσεις της ποιον πολεμάνε στον πυρήνα τους;
Στο δια ταύτα, το ζήτημα του μισαλλόδοξου λόγου κατά του σώματος επανήλθε στην επιφάνεια με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Το πλήθος των αρνητικών αντιδράσεων απέναντι στα σχόλια της Αφροδίτης Λατινοπούλου «δείχνει» τον δρόμο. Τον δρόμο που είναι «αντίθετος» με προσβολές και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τις επιλογές της εμφάνισής μας. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την μετατροπή του ανθρώπου σε ένα… αντικείμενο.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.