Javascript must be enabled to continue!

Portal

When humans are "measured" in sizes

15-07-2021 01:30

Μιχαέλλα Χρυσοστόμου

 

Κατατασσόμαστε σε κατηγορίες βάση του μισθού, το κόστος του αυτοκινήτου μας και φυσικά των κιλών μας. Σε μια τόσο ανεπτυγμένη κοινωνία οι αριθμοί καθορίζουν ζωές και ψυχές, αλλά και το body shaming που δεχόμαστε τόσοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το άρθρο είναι η πιστή απόδειξη  πως η κοινωνία μας, η τόσο «προχωρημένη» κοινωνία μας χρειάζεται καλλιτεχνική υπενθύμιση για τα αυτονόητα: ότι δηλαδή η γυναίκα δεν πρέπει να μετριέται σε μέγεθος.

Στην σημερινή σύγχρονη κοινωνία όπου οι γυναίκες ακόμα πολεμούν για ίσα δικαιώματα, προστίθεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα και η ρητορική μίσους για οποιοδήποτε σωματότυπο δεν εμπίπτει στο «ωραίο» της εποχής. Ιδιαίτερα λυπηρό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από την κοινωνία που έζησε και στιγμάτισε η Μέριλιν Μονρόε.

Η Μέριλιν Μονρόε, ήταν και ακόμα θεωρείται ακόμα από πολλούς το απόλυτο σύμβολο γυναίκας. Σε πολλά μάτια επίσης είναι το σύμβολο του σεξ. Η απόλυτη γυναίκα είχε τις καμπύλες της και όχι μόνο. Αλήθεια, πότε περάσαμε από τη γυναίκα σύμβολο στο «πιο λεπτός και από κορμό»;

Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλές εταιρείες που προβάλλουν το «plus size». Μπορεί πίσω από τις εκάστοτε εταιρείες να βρίσκεται μια γυναίκα πρότυπο. Μπορεί και μια πονεμένη γυναίκα πρότυπο. Παρακάτω παραθέτουμε μέρος  από τη συνέντευξη της  Ειρήνης Μπουντούκη, μοντέλο αλλά και κοπέλα της διπλανής πόρτας. Έτυχε να τη γνωρίσουμε μέσα από την τηλεόρασή μας και νιώσαμε όμορφα με αυτό το πλατύ χαμόγελο. Μια μεγάλη απόδειξη πως κανείς δε μετριέται σε μέγεθος. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι, «Έχω ακούσει τα πάντα. Αλλά νομίζω πως η πλειοψηφία έχει καταλάβει πως το ανθρώπινο σώμα δεν είναι ούτε μόδα, ούτε τάση. Η τελευταία επίδειξη των Dolce & Gabbana είχε την Ashley Graham, μοντέλα με πολλά περισσότερα κιλά και γυναίκες εβδομήντα ετών.»

Γιατί μάθαμε να μετράμε τους ανθρώπους σε μέγεθος; Το μήνυμα θα πρέπει να περαστεί από την παιδική ηλικία και στα δύο φύλα. Να μεγαλώνουν και να σέβονται τους συνανθρώπους τους. Να σέβονται κάθε άνθρωπο με την διαφορετικότητα του, με τα προτερήματα του αλλά και με τα «ελαττώματα» του.




This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTER



emailE-mail: info@sophism.eu