Portal
The Shadow of Hate Speech: The Adversary of Justice and the Role of Lawyers
Μαρκουλή Δέσποινα
Στον παράδεισο της δικαιοσύνης, η ρητορική μίσους είναι ένας σκοτεινός ύποπτος που απειλεί τις βάσεις του δικαίου και της ισότητας. Σε έναν κόσμο όπου η αντίθετη άποψη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της νομικής σκέψης, η επιδημία της ρητορικής μίσους μπορεί να διαλύσει τον διάλογο και να διαιωνίσει τον αδιέξοδο της διαμάχης.
Hate Speech and Artificial Intelligence on the Internet
Άννα Ευθυμίου
Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της ψηφιακής εποχής. Η έκταση και η ταχύτητα διάδοσης του λόγου μίσους στα κοινωνικά δίκτυα και στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι πρωτόγνωρη. Η τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο αυτό, παίζει διττό ρόλο: από τη μία πλευρά, βοηθά στην ανίχνευση και καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και από την άλλη, μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωσή της μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την προώθηση περιεχομένου.
The episodic appearance of Marina Satti at this year's Eurovision and its coverage by the domestic and foreign media
Χρήστος - Νικόλαος Λαβρεντιάδης
Ένα επίκαιρο ζήτημα το οποίο φαίνεται να μονοπωλεί τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή επικαιρότητα αποτελεί το τελευταίο διάστημα με ολοένα και περισσότερες προεκτάσεις, η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της ερμηνεύτριας Μαρίνας Σάττι, η οποία κατά την διάρκεια διεξαγωγής της προκαθορισμένης συνέντευξης τύπου στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, φαίνεται να χασμουριόταν απαξιωτικά στην συνέντευξη τύπου της Eden Golan, εκπροσώπου του Ισραήλ. Το ολιγόλεπτο απόσπασμα που διέρρευσε προκάλεσε με την σειρά του πληθώρα καυστικών και υποτιμητικών σχολίων εναντίον της ίδιας, κυρίως από σχολιαστές διαφόρων εγχώριων πάνελ εκπομπών και όχι μόνο.
The poison of Greek football and the timeless misinterpretation of Bill Shankly's words
Ραφαήλ Κλαριδόπουλος
Ένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά quotes ανήκει στον Μπιλ Σάνκλι, Σκωτσέζο ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή που λατρεύτηκε όσο βρισκόταν στον πάγκο της Λίβερπουλ. Ο Μπιλ είχε δηλώσει πως διαφωνεί με όσους θεωρούν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου διότι όπως πίστευε ο ίδιος είναι κάτι πολύ, πολύ πιο σημαντικό. Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε χαθεί στην μετάφραση παρερμηνεύοντας τα λόγια του και δίνοντάς τους μία πιο κυριολεκτική και αρρωστημένη χροιά στον βωμό της τοξικότητας και του φανατισμού.
"Culture" as a source of violence
Μυρσίνη Θεοδωρίδου
Η ρητορική μίσους που διακινείται μέσω της μουσικής τραπ είναι προβληματική, λόγω της ευρείας διάδοσής της και της αποδοχής της από τα νεότερα άτομα. Έτσι, η τέχνη και ο πολιτισμός καταλήγουν να μην αποτελούν μία ειρηνοποιό ταύτιση, αλλά να διακινούν μίσος και επιθετικότητα. Ο Φρόιντ στο έργο του Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας (1930), ελπίζει, όπως όλοι μας, ότι ο έρωτας θα καταφέρει να υπερνικήσει την ενόρμηση θανάτου.
Words or Weapons?
Βασιλική Μακαντάση
Με κάθε μας ενέργεια, κάθε κοινωνική ανάρτηση και κάθε συνομιλία στο διαδίκτυο, είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε ένα πιο ασφαλές, φιλικό και ανοιχτό περιβάλλον για όλους. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ας στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όχι άλλο μίσος στο διαδίκτυο.
Εσύ πως θα κάνεις την διαφορά, σήμερα;
People's courts: when we become what we disapprove of
Απόστολος Λάλος
Υπόθεση Ρούλας Πισπιρίγκου, σκάνδαλο Κολωνού, Κιβωτός του Κόσμου, Άλλος Άνθρωπος. Μια σειρά ζητημάτων του αστυνομικού ρεπορτάζ που κέντρισε το ενδιαφέρον των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα την τελευταία διετία, μα πάνω απ’ όλα απασχόλησαν και εν μέρει απασχολούν ακόμα την κοινή γνώμη. Ωστόσο, τα παραπάνω έχουν ένα ιδιαίτερο κοινό γνώρισμα: προτού οι υποθέσεις αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης από την ελληνική Δικαιοσύνη, υπήρχε ετυμηγορία από δημοσιογράφους, τηλεοπτικούς σχολιαστές και χιλιάδες ανθρώπους, τόσο (κυρίως) στα Κοινωνικά Δίκτυα, όσο και σε δια ζώσης «λαϊκά δικαστήρια».
Racism and racial discrimination in the world of sports!
Αναστασία Τσουμή
Ο κόσμος του αθλητισμού ενώνει όλους τούς ανθρώπους και η ρητορική μίσους δεν έχει θέση σε αυτόν. Είμαστε όλοι κάτοικοι μιας κοινής οικουμένης και κανείς δεν πρέπει να κρίνεται κατ’αυτόν τον τρόπο ούτε για τις ικανότητές του και πάνω από όλα ούτε για την καταγωγή και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που μας ενώνει και μας ευχαριστεί όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Who does hate speech serve in the age of political correctness?
Θόδωρος Θερμός
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια επιβάλλει την αντίσταση απέναντι στην καταπίεση. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι προκειμένου να υπάρξει γεφύρωση του δίπολου θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις υπέρ του λόγου που ωθεί και διατηρεί κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο. Το ζητούμενο είναι η υπέρβαση του δίπολου, ώστε οι πολίτες να ξαναβρούν νόημα και ελπίδα στον διάλογο, να επιδιώξουν να συμμετάσχουν και πάλι στην πολιτική ζωή, και με συμπεριληπτικούς όρους να επιτύχουν έναν ικανοποιητικό βαθμό συναίνεσης, η οποία στη συνέχεια θα εκφραστεί και πολιτικά.
Hate speech on the internet
Θεοφιλία Ψαθά
Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αποτελεί σοβαρό και σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις, τεχνολογικές εταιρείες, και την κοινωνία στο σύνολο της. Με συντονισμένες προσπάθειες, είναι δυνατόν να περιοριστεί η διάδοση του μίσους και να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και φιλικό διαδικτυακό περιβάλλον για όλους.
The crusaders of the Greek family and their uncontrollable hatred discourse
Γιώργος Κρητικός
Ο ανεξέλεγκτος λόγος μίσους τους μπορεί να σκοτώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά (αλλά η ξεκάθαρη παρακίνηση σε βία για κάποιους δεν είναι τόσο ξεκάθαρη σε αυτές τις περιπτώσεις).Έτσι γιατί η «υγιής Ελληνική Οικογένεια» έχει καταντήσει πλέον πλήρως καταπιεστική, έτσι γιατί η εκφορά της ρατσιστικής σου «άποψης» είναι ξεκάθαρα εκφορά λόγου μίσους, έτσι γιατί τα αστεία για τους ομοφυλόφιλους δεν είναι πλέον αστεία, έτσι γιατί ο “A-male” έχει πλέον πεθάνει, έτσι γιατί ο κόσμος ευτυχώς (και όχι ή δυστυχώς που προσθέτουν κάποιοι) προχωρά.
Hate speech in sports as a cause of fan violence
Ελένη Μπορομπόκα
Ο χώρος του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια τείνει όλο και περισσότερο να συνδέεται με την οπαδική βία. Πολλά τα περιστατικά βίας, οι παράνομες οργανώσεις, οι λεκτικές εκφράσεις που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.
The toxicity in Greek sports and the responsibility of the teams and the media
Κωνσταντίνος Ζαρμπώνης
Ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό, είναι η τοξικότητα την οποία έχει σε όλα τα επίπεδα. Μία ματιά να ρίξουμε στα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) και θα καταλάβουμε πάρα πολλά. Η οπαδική βία, ο φανατισμός αλλά και πολλά ακόμη κλονίζουν τον αθλητισμό στην χώρα μας.
Hate Speech on the Web
Μυρτώ Χριστοδουλιά
Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο είναι ένα πολύπλευρο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο το οποίο προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών παραγόντων.
Does hate speech have gender?
Ελευθερία Βασιλάκη
«Το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο» είναι πώς μπορεί να εξηγηθεί ο σεξισμός. Οι διακρίσεις σε βάρος του θεωρούμενου κατώτερου φύλου συχνά έχουν τις ρίζες τους στα παραδοσιακά στερεότυπα για το φύλο. Αν και η "σεξιστική ρητορική μίσους" δεν είναι αναγνωρισμένος νομικός όρος, υπάρχουν νομικά έγγραφα που ενθαρρύνουν την ενσωμάτωσή της.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.