Portal
Hate speech in the modern film industry
Κωνσταντίνος Αρβανίτης
Η ρητορική μίσους που εμφανίζεται όλο και εντονότερα στους διαδικτυακούς κύκλους φαίνεται πως πλέον “ρυθμίζει” αποφάσεις παραγωγών, απορρίψεις σεναρίων ή ακόμα και απολύσεις ηθοποιών. Μέχρι που όμως μπορεί να γίνει ανεκτή από το σύγχρονο Χόλυγουντ αυτή η υπέρμετρη δύναμη των διαδικτυακών κοινοτήτων;
The social reproduction of hatred
Ευδοκία Δανάη Ανδρονικίδου
Σχετικά πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην πλειονότητα των Δυτικών κρατών ποινικοποίηση της παράνομης και ισχυρής ρητορικής μίσους. Το παραπάνω γεγονός, συνέβαλε στην πιο συχνή χρήση έμμεσων μορφών αυτής.
Hate speech on the internet, a problem without a solution or maybe not...
Μάριος Αναστασόπουλος
Ως ρητορική μίσους μπορεί να οριστεί «κάθε δημόσιος λόγος ή άλλου είδους έκφραση που απαξιώνει πρόσωπα ή ομάδες ανθρώπων, για λόγους εθνικούς, εθνοτικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, σεξουαλικούς ή φυσικής αναπηρίας, και προκαλεί διακρίσεις εις βάρος τους ή και πράξεις βίας.
Hate speech and its versions
Κωνσταντίνα Κουμάνταρου
Ο «Λόγος Μίσους» διακρίνεται σε δύο μορφές: Σε Σκληρό/ άμεσο και σε Ήπιο/ έμμεσο.
Hate speech
Σπυριδούλα Γαντζούδη
Ο Λόγος Μίσους προσβάλλει ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως είναι το φύλο, η καταγωγή, η θρησκεία, η φυλή, η αναπηρία ή ο ερωτικός προσανατολισμός του. Επίσης ο λόγος μίσους διακρίνει, περιθωριοποιεί, και γενικότερα διώκει ό,τι διαφέρει από την κυρίαρχη νόρμα. Όσοι χρησιμοποιούν τον λόγο μίσους συχνά το ‘’δικαιολογούν’’ μέσω της ελευθερίας του λόγου.
Hatred for the other. Hatred for the different
Κωνσταντίνος Δεληγιωργάκης
Όταν γίνεται λόγος για τα συναισθήματα και τα πάθη των ανθρώπων έχει κανείς την εντύπωση ότι όλα έχουν ειπωθεί. Όλα είναι γνωστά και κατανοητά. Γιατί όμως συνεχίζουν να μας απασχολούν και να βρίσκονται πίσω από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και κρίσεις;
Hate speech: The role of linguistics
Ξανθή Ριγανά
Ο λόγος μίσους είναι οι λέξεις που προσβάλλουν ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία, η φυλή, η αναπηρία ή ο ερωτικός προσανατολισμός του. Πρόκειται, δηλαδή, για ρατσιστικό λόγο που διακρίνει, περιθωριοποιεί, δαιμονοποιεί, διώκει ό,τι διαφέρει από την κυρίαρχη νόρμα.
Colorful fairytales shedding light on dark souls!
Κωνσταντίνος Χρυσικός
Όταν η αφήγηση ενός συμπεριληπτικού Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, γίνεται αφορμή ν΄αναδειχθούν για μια ακόμη φορά τα στερεότυπα και οι βαθιές προκαταλήψεις στην ελληνική κοινωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρατσισιτικό, ομοφοβικό και μισαλλόδοξο λόγο.
For little Helen
Ελένη Κουτσοβαγγέλη
Η βιωματική αφήγηση της Ελένης για το λόγο μίσους που υπέστη κατά την παιδική της ηλικία.
On sexism online
Μαρία Ζάντζα
Με μια σύντομη περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα έντονο φαινόμενο που παρατηρείται στο σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο, είναι η διάχυτη ρητορική μίσους με την μορφή σεξιστικών σχολίων, κάτω από ανηρτημένο οπτικό, ακουστικό ή γραπτό υλικό.
Would you ask a man something like that, dear journalist?
Σοφία Τσώτσου
Αφορμή για το παρόν κείμενο υπήρξε μια -από τις πολλές- συνέντευξη, στις οποίες οι συνεντευξιαστές/δημοσιογράφοι κάνουν ακατάλληλες ερωτήσεις προς γυναίκες, τις οποίες δεν θα έκαναν αντίστοιχες σε άντρες.
When you realize hate speech
Δήμητρα Τσίτσια
Μέχρι πότε θα γινόμαστε ακροατές λόγου μίσους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Μέχρι πότε οι άνθρωποι θα γελοιοποιούν θέματα που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας;
On school bullying
Δήμητρα Τσακμάκη
Μια αρνητική επίδραση που καταγράφει η χώρα μας ,είναι ότι βρίσκεται υψηλά στη κατάταξη με περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Ένας στους τρεις μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δέχονται λεκτικό.
On homophobia
Επαμεινώνδας Νικολόπουλος
Είναι πολύ πιθανό κάπου να έχετε ακούσει την λέξη ομοφοβία. Τι είναι όμως η ομοφοβία; Τι μπορεί να δείχνει ο ομοφοβικός λόγος για τα άτομα που τον εκφέρουν; Πώς μπορεί να αισθάνονται αυτοί που ασκούν ομοφοβική συμπεριφορά; Ας το δούμε απλά και κατανοητά στο κείμενο που ακολουθεί.
This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.