Javascript must be enabled to continue!

Portal

 Page 3 of 9: << < > >>


Hate speech and and paying tribute in football

Γιάννης Καλαμίδας

 

Είναι συχνό φαινόμενο στον αθλητισμό, όταν ένα μεγάλο δυσάρεστο γεγονός συμβαίνει στον κόσμο του αθλητισμού αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, οι ομάδες να αποτίνουν ένα φόρο τιμής. Συνήθως αυτή η έκφραση τιμής είναι ενός λεπτού σιγή προς το συμβάν.

Read more
The multi-colored dimension of hate speech

Κορίνα Νικολοπουλου

 

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις διακρίσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ φέρνει στο φως πολλά στοιχεία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διαφορετική εξωτερική εμφάνιση από αυτό που η κοινωνία έχει ορίσει ως «φυσιολογικό και συνηθισμένο».

Read more
Hate speech and disabled people: Everyone different, everyone equal

Αντώνης Φελλάς

 

Ένα φαινόμενο που ταλανίζει την κοινωνία είναι ο διαχωρισμός διαφόρων κοινωνικών ομάδων, οι διακρίσεις και οι  προκαταλήψεις. Τα άτομα με αναπηρία  στην κοινωνική τους ζωή αντιμετωπίζουν καθημερινά τον παραγκωνισμό και την απομόνωση από τα υγιή άτομα.

Read more
The criminalization of hate speech

Ελισάβετ Χατζή

 

Οι δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες βασίζονται στην ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία αυτή δεν είναι απόλυτη, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και περιορισμούς για την διαφύλαξη των ελευθεριών των άλλων. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις και περιορισμοί αρκούν όμως στις σύγχρονες κοινωνίες; Ή η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους είναι πλέον επιτακτική;

Read more
Hate speech: Body Shaming

Δέσποινα Μαστρογιάννη

 

Το Αίσθημα Ντροπής για το Σώμα (Body Shaming), είναι μια από τις τελευταίες κοινωνικά αποδεκτές μορφές διάκρισης η οποία έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Στην εποχή της μόνιμα διασυνδεδεμένης κοινωνίας, όπου προβάλλεται διαρκώς η ιδιωτικότητα, το Body Shaming αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και σχετίζεται κυρίως με τον εκφοβισμό και τη δημιουργία αισθημάτων ντροπής. Το σώμα και η εξωτερική εμφάνιση αποτελούν το επίκεντρο της κριτικής, η οποία έχει καταστροφικές επιπτώσεις κυρίως σε παιδιά, νέους και μειονοτικές ομάδες.

Read more
Hate speech in Eurovision

Απόλλων Στρατής-Διαμαντής

 

Για ακόμη μία χρονιά η αντισυμβατικότητα ακουσμάτων και εμφάνισης έπαιξε το ρόλο της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, δίνοντας τη νίκη στους Måneskin. Η περίπτωσή τους όμως δεν αποτελεί, όπως στην περίπτωση της Conchita Wurst, μία ξεκάθαρη δήλωση απέναντι στην ομοφοβία. Τότε μιλούσαμε για τη συμμετοχή ενός ατόμου της LGBTQ+ κοινότητας στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μια δήλωση. Οι Måneskin, ωστόσο, δεν αποτελούν συγκρότημα τα μέλη του οποίου έχουν κάνει οποιαδήποτε δήλωση περί διαφορετικής της straight σεξουαλικότητας, με τον frontman του συγκροτήματος να συστήνει μάλιστα στο κοινό την αρραβωνιαστικιά του.

Read more
The power of the weigher versus success

Ευαγγελία Γκιόξη

 

Πώς ερμηνεύεται το γυναικείο σώμα στο χώρο του θεάματος από τους χρήστες του διαδικτύου και κατά πόσο μια γυναίκα έχει το 2021 το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο σώμα της; Τι μας μαθαίνει η περίπτωση της Έλενας Παπαρίζου, που κρίθηκε αυστηρά για την αύξηση του αριθμού στη ζυγαριά της;

Read more
Baptizing murder, retraining

Παναγιώτης Λιάκος

 

Ένα σχόλιο για τις διώξεις των Ουιγούρων από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Read more
The construction of hatred and the incitement to violence in the propaganda Word

Ιωάννα Ρούγα

 

Ποια στοιχεία ενός δημόσιου Λόγου τον καθιστούν επικίνδυνο; Μια ψυχολογική προσέγγιση της ρητορικής μίσους ως κομμάτι της προπαγάνδας.

Read more
And officially ... unofficially

Απόστολος Μαυράκης

 

Τι συμβαίνει όταν ακόμα και οι επίσημοι θεσμοί αγνοούν την επικινδυνότητα των διακρίσεων, αφήνοντας παράλληλα τα δικαιώματα πολλών ατόμων... ανεπίσημα;

Read more
Hate speech Rise Due to Pandemic What mask is hidden behind the screen?

Αντώνης Φελλάς

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας».

Read more
Kids and hate speech on the internet

Ελισάβετ Χατζή

 

Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία πλέον, έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του διαδικτύου και των social media. Οι πιθανότητες του να έρθουν αντιμέτωπα ή ακόμα και να εκφράσουν ρητορική μίσους αυξάνονται σημαντικά αν δεν έχουν λάβει σωστή καθοδήγηση από τους γονείς ή και τους εκπαιδευτικούς τους.

Read more
Are we all ibellists?

Ιωάννα-Μαρία Μπέκα

 

Η κοινωνία μας είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τις κοινωνικές νόρμες και το «φυσιολογικό».

Read more
Hate speech: White Supremacy

Δέσποινα Μαστρογιάννη

 

Ο όρος Λευκή Υπεροχή (White Supremacy) αναφέρεται στη ρατσιστική ιδεολογία εθνικιστικών ομάδων σχετικά με τη φυλετική υπεροχή των λευκών ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν τη ρητορική μίσους ως μέσο για τη διάδοση της ιδεολογίας τους και άρα τη διασφάλιση της ύπαρξής τους, αλλά και ως εργαλείο για την προώθηση των σκοπών τους, την προτροπή σε βίαιες ενέργειες εναντίον κυρίως, μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων.

Read more
Internalized misogyny: Hate speech among women

Αλεξάνδρα Γκνατισίν

 

Οι αναχρονιστικές απόψεις της κυρίας Λατινοπούλου περί ανθρώπινης φύσης ως το απτό παράδειγμα της επιβίωσης του μισογυνισμού και της εκδήλωσης επιθετικότητας απέναντι σε κοινωνικά ανεκτικούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Read more


 Page 3 of 9: << < > >>

This Project was co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020). Τhe content of this website represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

youtube facebook

NEWSLETTERemailE-mail: info@sophism.eu